ΕΦΕΤ: Ανάκληση ανοξείδωτου καλαθιού φριτέζας
ΕΦΕΤ: Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αποφάσισε την ανάκληση από την αγορά ανοξείδωτου καλαθιού φριτέζας. Έπειτα από καταγγελία καταναλωτή, ο ΕΦΕΤ διενήργησε δειγματοληψία μεταλλικού διχτυού, συγκεκριμένα σε ανοξείδωτο καλάθι φριτέζας, με αριθμό παρτίδας Lot No 180809.
Το προϊόν κατασκευάζεται στην Κίνα, εισάγεται, διανέμεται και πωλείται από την επιχείρηση VICKO ΗΛΙΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΕ. Από τον εργαστηριακό έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Β΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γ.Χ.Κ., διαπιστώθηκε ότι το μεταλλικό σκεύος δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, καθώς η περιεκτικότητα του συρμάτινου αυτού πλέγματος σε χρώμιο (Cr) είναι κάτω του κατώτατου ορίου του 12% κ.β.
Επομένως, προκύπτει ότι το σκεύος δεν έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές κατασκευής και υπό τις κανονικές ή προβλεπόμενες συνθήκες χρησιμοποίησής του δύναται να προσβληθεί από το τρόφιμο και να μεταφέρει σε αυτό ουσίες που είναι ξένες προς τη φύση του, καθιστώντας έτσι δυνατό να προκληθεί τροποποίηση στη σύστασή του, αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση VICKO ΗΛΙΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το αναφερόμενο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κεμπάπ με κρέμα τυριού λόγω σαλμονέλας
Κεμπάπ με τυρί κρέμα μοσχάρι και πρόβειο ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας. Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διενέργειας τακτικών ελέγχων, διαπίστωσε ότι στο προϊόν με εμπορική επωνυμία «ΥΨΗΣΤΟΝ ΜΕΑΤΚΑ- ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΑΣ, κεμπάπ με τυρί κρέμα μοσχάρι και πρόβειο», συσκευασίας τετρακοσίων (400) γραμμαρίων, με αρ. παρτίδας LOT 34818 και ημερομηνία λήξης 15/12/2019, ανιχνεύτηκε σαλμονέλα (Salmonella spp).
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «MEATKA A.E.», Θερμοπυλών 20 & Διαγόρα στα Σπάτα Αττικής. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω, μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην το καταναλώσουν.
ΕΦΕΤ: Συστάσεις στους καταναλωτές για ασφαλή γεύματα εκτός σπιτιού
Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παραθέτει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την σωστή επιλογή τροφίμων τα οποία καταναλώνονται εκτός σπιτιού. Οι καταναλωτές οι οποίοι επισκέπτονται εστιατόρια ή επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις εξής οδηγίες :
- Να επιλέγουν εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
- Να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
- Να ζητούν πάντα το κρέας να είναι καλοψημένο.
- Να μην καταναλώνουν λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά.
- Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο (θερμοκρασίες 1 ºC – 5 ºC).
- Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 50 ºC.
- Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται με ψύξη (θερμοκρασίες 1 ºC – 5 ºC) και να είναι προφυλαγμένες από μύγες, άλλα έντομα και σκόνη.
- Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη κατάψυξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε μύγες και άλλα έντομα και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
- Ο γύρος, τα σουτζουκάκια και τα λουκάνικα να είναι καλοψημένα.
- Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
- Έτοιμα φαγητά τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.
Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησης να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ. (Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2 11526 Αθήνα, Τηλ.: 213-2145800, Fax: 213-2145860, E-mail: [email protected], Web site: www.efet.gr). Οι δε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη σε περίπτωση μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γεγονός που επισύρει αυστηρές κυρώσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας