Η πρώτη κρυάδα και το καθήκον του νέου πρωθυπουργού
Από την πρώτη μέρα της πρωθυπουργικής του θητείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιλήφθηκε πως είναι πιο εύκολο να κάνεις αντιπολίτευση και πολύ δύσκολο να χαράσσεις πολιτική και να την εφαρμόζεις, δηλαδή να κυβερνάς. Η πρώτη κρυάδα ήρθε από τους συνήθεις υπόπτους. Τους δανειστές. Στο Eurogroup και στην πρώτη νύξη για τα πρωτογενή πλεονάσματα η απάντηση, δυστυχώς, ήταν η αναμενόμενη, κάθετη και κοφτή: Δεν συζητάμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Και λέμε δυστυχώς γιατί το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι κυβερνητικό, κομματικό ούτε σηκώνει φτηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση. Έχουμε επανειλημμένα και σταθερά υποστηρίξει την αναγκαιότητα όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν και να απαιτήσουν να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι εθνικό θέμα.
Οι κρυάδα από τους δανειστές και η μίζερη ελληνική πραγματικότητα
Ας προσγειωθούμε όμως στην μίζερη ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Η πολιτική μυωπία, οι προσωπικοί εγωισμοί και φιλοδοξίες, οι μικροκομματικές επιδιώξεις και οι φτηνές επικοινωνιακές εντυπώσεις δεν επέτρεψαν στα κόμματα να διεκδικήσουν αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο απαραίτητος και αναγκαίος όρος για την οριστική και σταθερή έξοδο από την κρίση. Ο όρος που θα ανοίξει το δρόμο σε μία ταχύτερη ανάπτυξη με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ανεργίας, μισθών, συντάξεων και γενικότερα βελτίωσης της ζωής των πολιτών.
Θα πούμε ένα απλό παράδειγμα για να καταστεί εναργέστερη η σημασία του. Αν θυμάστε η λεγόμενη 13η σύνταξη απαίτησε ένα κονδύλι 850 εκατομμυρίων ευρώ. Η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ των πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τους φόρους κατά 1,8% δισ. ευρώ, να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1,8 δισ. ευρώ, να επενδύσει άλλα 1,8 δισ, ευρώ ή βεβαίως ένα μείγμα των προαναφερόμενων ή άλλων παρεμβάσεων.
Σημαίνει επίσης, ότι θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη, αφού με οποιονδήποτε τρόπο θα διατεθούν στην οικονομία ευθέως ή εμμέσως 1,8 δισ. ευρώ. Και τα αποτελέσματα είναι συνήθως πολλαπλασιαστικά.
Και για να μην μακρηγορούμε θα επισημάνουμε πως θα ήταν έξυπνο και σώφρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να καλέσει όλα τα άλλα κόμματα να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Να φτιάξει ένα πολυκομματικό όργανο με σκοπό και στόχο να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κερδισμένη θα είναι η χώρα, το πολιτικό σύστημα, οι πολίτες, αλλά και ο ίδιος.
Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας