Κόσμος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Αν χρειαστεί θα εισβάλουμε ξανά στην Κύπρο”

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης 45 χρόνων από τον «Αττίλα».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ακραίες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας για την επέτειο των 45 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Ερντογάν τόνισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να διστάσει να κάνει ακριβώς το ίδιο, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Με μήνυμα του προς τον τουρκικό λαό, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η οποία και μνημονεύεται ως ημέρα «ειρηνευτικής επιχείρησης της Τουρκίας στην Κύπρο», τόνισε πως «όσοι ονειρεύονται να αλλάξει το γεγονός πως οι Τουρκοκύπριοι είναι κομμάτι του τουρκικού Εθνους θα συνειδητοποιήσουν πως ματαιοπονούν».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε πως τόσο η Τουρκία, όσο και το Ψευδοκράτος στην Κατεχόμενη Κύπρο θα βρεθούν απέναντι στις προσπάθειες της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τις πηγές του νησιού. Παρά τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν εναντίον της από την ΕΕ, η γειτονική χώρα δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει την επιθετική τακτική της όσον αφορά το ζήτημα των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζοντας την αποστολή ενός τέταρτου ερευνητικού πλοίου -του Oruc Reis- στην Κύπρο.

Κύπρος: 45 χρόνια από την Τουρκική εισβολή

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύρπρο, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων. Η εισβολή συνέβη πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στο νησί. Το πραξικόπημα διατάχθηκε από την Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την κυπριακή Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄. Το πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στόχος του ήταν η ένωση του νησιού με την Ελλάδα

Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν. Ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους.

Ο Αττίλας II και η διχοτόμηση της Κύπρου

Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Γύρω στις 150.000 άνθρωποι (πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού και το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων) προσφυγοποιήθηκαν. Ένα χρόνο αργότερα, 60 000 περίπου Τουρκοκύπριοι, μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές, στις ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειες περιοχές. Το 1983, ανακηρύχθηκε η Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, η οποία αναγνωρίστηκε μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της ΤΔΒΚ ως κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο