Οικονομία

Δόμνα Μιχαηλίδου: “2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται – Δεν κόβεται κανένα επίδομα”

Δόμνα Μιχαηλίδου: “2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται – Δεν κόβεται κανένα επίδομα”
Δόμνα Μιχαηλίδου: Η υφυπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι όχι μόνον δεν θα κοπεί κανένα επίδομα, αλλά θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στο πλαίσιο της άσκησης «δίκαιης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής».

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στον προϋπολογισμό του 2020 θα εγγραφεί η δαπάνη για την παροχή του εφάπαξ ποσού των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε εφαρμογή της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού. Ταυτοχρόνως, διαβεβαίωσε ότι όχι μόνον δεν θα κοπεί κανένα επίδομα, αλλά θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στο πλαίσιο της άσκησης «δίκαιης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής».

Η αρμόδια υφυπουργός προανήγγειλε, επίσης, ότι, πέραν της ενίσχυσης του ΕΕΕ, ενισχύεται ο ΟΠΕΚΑ, που αποτελεί τον κύριο φορέα των προνοιακών πολιτικών και η ενιαία αρχή πληρωμών για τις περισσότερες προνοιακές παροχές σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους. «Κύριο μέλημα μας είναι να μην υπάρχει δικαιούχος συμπολίτης μας που να μη το γνωρίζει», τόνισε και ανακοίνωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται ηλεκτρονικά οι παροχές εκείνες που δεν καλύπτονται ακόμα από υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, όπως τα επιδόματα ορεινών περιοχών, στεγαστικής συνδρομής, ομογενών, και το επίδομα αναδοχής. Διαμορφώνεται, επίσης, Ενιαίο Μητρώο δικαιούχων έναντι του συνόλου των μεμονωμένων μητρώων επιδομάτων που υπάρχουν σήμερα, ώστε να υπάρχει ταυτοποίηση σε μια μοναδική εγγραφή και ενιαία παρακολούθηση του συνόλου των παροχών που λαμβάνει κάποιος. «Ως Πολιτεία χρειάζεται να είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι πραγματικοί δικαιούχοι λαμβάνουν τις παροχές που έχουν νομοθετηθεί για αυτούς και κανείς δεν μένει εκτός συστήματος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.

Η αρμόδια υφυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες την ενδυνάμωση του θεσμού της Οικογένειας, την ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου Κοινωνικής Πολιτικής και την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑΜΕΑ, τονίζοντας ότι τις προγραμματικές θέσεις στον τομέα της ευθύνης της διαπερνά ο στόχος για την άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, το κυβερνητικό πρόγραμμα για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα επόμενα χρόνια, πρόγραμμα που απορρέει από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και από το όραμα της κυβέρνησης για μία δίκαιη και αποτελεσματική άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής, τους κύριους άξονες του και τα μέτρα που χρειάζονται για την υλοποίησή του και τις προτεραιότητες για ουσιαστικές αλλαγές των κακώς κειμένων των προηγούμενων ετών αλλά και -όντας πιστοί στη βαθιά μας πεποίθηση για την συνέχεια του κράτους- για την ενίσχυση των θετικών μέτρων που κληροδοτήθηκαν στο υπουργείο, από την προηγούμενη διοίκηση.

«Χρειαζόμαστε τώρα μια Εθνική Στρατηγική για το δημογραφικό. Μια στρατηγική η οποία να υπερβαίνει κόμματα και πολιτικές και σας θέλουμε όλους συμμέτοχους. Ο στόχος είναι εθνικός, η αποτελεσματική και δίκαιη αντιμετώπισή του είναι υποχρέωση όλων μας για να ενισχύσουμε το σύστημα προνοίας και υγείας, την κοινωνική συνοχή, το συνταξιοδοτικό, αλλά και το παραγωγικό μας δυναμικό, αναπτύσσοντας την αγορά εργασίας», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου και επισήμανε ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μέσα από την κεντρική κυβερνητική οικογενειακή πολιτική. Με στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού της Οικογένειας, η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείου κινείται σε δύο άξονες λαμβάνοντας μέτρα ποιοτικού και ποσοτικού χαρακτήρα.

Στα μέτρα ποιοτικού χαρακτήρα εντάσσονται:

  • Η διασφάλιση πως όλα τα παιδιά έχουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με την ενίσχυση του προγράμματος. «Ενισχύουμε το πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” έτσι ώστε όχι μόνο να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειών, αλλά και στοχεύοντας να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνικοποίηση των παιδιών σε νεαρότερη ηλικία μιας και όλες οι έρευνες δείχνουν πως αυτό είναι κλειδί για την ανάπτυξη όλου του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας», όπως είπε.

Στα μέτρα ποσοτικού χαρακτήρα εφαρμόζονται άμεσα τουλάχιστον τέσσερα μέτρα:

  • Καθιερώνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. «Με αυτό το μέτρο αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού μετά τη γέννηση, ώστε τα έξοδα αυτά να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα, ειδικά για κάθε νέο ζευγάρι», είπε η κ. Μιχαηλίδου.
  • Αυξάνεται το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας
  • Ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, αξιολογώντας την πρόοδό του, στοχεύοντας στη βελτίωσή του.
  • Εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων κινήτρων σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το τριακοστό της έτος.

Στον άξονα της ανάπτυξης στρατηγικού πλαισίου Κοινωνικής Πολιτικής, η αρμόδια υφυπουργός εξήγγειλε την ενίσχυση των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 που θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ από 850 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος.

Αναφερόμενη στον τρίτο κάθετο άξονα που αφορά στην ανεξάρτητη διαβίωση των ΑΜΕΑ, η αρμόδια υπουργός τόνισε ότι προωθείται η προσβασιμότητα σε κάθε δομή και υπηρεσία, στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση, την αναψυχή, σε κάθε πτυχή της ζωής και τίθεται ως κύριος στόχος η εξάλειψη των εμποδίων και των φραγμών και δρομολογείται η άμεση ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στη χώρα μας.

Όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, τρεις είναι οι κύριες πολιτικές που σχεδιάζονται και συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, ρυθμιστική διασφάλιση της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας και περισσότερες ευκαιρίες για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.
  • Δεύτερον, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας καθιερώνονται προγράμματα σπουδών ειδικής αγωγής προσαρμοσμένα στο είδος της αναπηρίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες που συνεπάγεται.
  • Τρίτον, θεσμοθέτηση της ειδικότητας του «προσωπικού βοηθού», με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο οποίος θα παρέχεται σε όλα τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία μετά από αξιολόγηση και εξατομικευμένη υποστήριξη για όσες ώρες την ημέρα χρειάζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments