Ελλάδα

Πληθυσμός Ελλάδας: Τρομάζουν τα στοιχεία – Μείωση κατά 30% το 2100

Πληθυσμός Ελλάδας: Η χώρα μας δεν θα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα μιας γερασμένης Ευρώπης στις επόμενες γενιές, χάνοντας περίπου το 30% του σημερινού δυναμικού της έως το 2100.

Πληθυσμός Ελλάδας: Τρομακτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Eurostat, αναφορικά με τη χώρα μας και το μέλλον της. Σύμφωνα με τις έρευνες και τις τάσεις, ο πληθυσμός της χώρας μας θα συνεχίσει να κάνει “βουτιά”, φτάνοντας σε μείωση της τάξεως του 30% το 2100, σε σχέση με τα τωρινά στοιχεία. Σε απόλυτους αριθμούς, η Ελλάδα του 2100 θα περιλαμβάνει 7.5 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 10.7 εκατομμυρίων, που είναι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα του Eurostat δεν αποτελεί το πρώτο “καμπανάκι” για το πληθυσμιακό.

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Eurostat θεωρεί πως το σύνολο της Ένωσης θα φτάσει στο peak του το 2044, (525 εκατομμύρια κάτοικοι), καταλήγοντας στα 493 εκατομμύρια στην αυγή του επόμενου αιώνα. Η πληθυσμιακή πτώση στην Ελλάδα θα είναι αδιάλειπτη κατά την διάρκεια του αιώνα, σε αντίθεση με το σύνολο της ΕΕ. Ο αριθμός των κατοίκων του μπλοκ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο απόγειο των 525 εκατομμυρίων το 2044 προτού περιοριστεί στα 493 εκατομμύρια το 2100 – που συνιστά πτώση 4% σε σχέση με σήμερα.

Ο πληθυσμός και η επιρροή του στα εργασιακά

Το δημογραφικό πρόβλημα, που εντοπίζεται εδώ και χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα, θα επηρεάσει άμεσα και τα εργασιακά θέματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat στο τέλος του αιώνα η Ελλάδα θα διαθέτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια κατοίκους 65 ετών και άνω, που σήμερα συνιστά ηλικία συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά, ένας στους τρεις κατοίκους θα είναι εκτός της αγοράς εργασίας, ενώ οι ενήλικες σε ηλικία κατάλληλη για εργασία θα είναι λίγο πάνω από το 50%.

Αντίθετα, τα παιδιά έως 18 ετών θα είναι λιγότερα από το 1/6 του συνολικού πληθυσμού. Κάτι το οποίο σημαίνει πως η αναλογία ηλικιακής «εξάρτησης» στην Ελλάδα θα εκτοξευτεί στο 61,1%, φτάνοντας πέρσι στο 34%. Σε κάθε άτομο 65 ετών και άνω θα αντιστοιχούν λιγότεροι από δύο άνθρωποι σε ηλικία εργασίας.

Τόσο σήμερα όσο και σε βάθος 80 ετών η χώρα μας έχει μία από τις χειρότερες αναλογίες ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη. Ανάλογες θα είναι οι εξελίξεις στην ΕΕ, όπου το μερίδιο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα περιοριστεί στο 55% το 2100, έναντι 65% που ήταν πέρυσι. Στον αντίποδα, οι κάτοικοι άνω των 65 ετών θα αναλογούν στο 31%, πραγματοποιώντας «άλμα» έντεκα μονάδων. Η μέση αναλογία εξάρτησης στην ΕΕ θα «σκαρφαλώσει» στο 57,3%, σχεδόν διπλάσια από ό,τι ήταν πέρυσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο