Έφη Αχτσιόγλου: Το νομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει μια υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό
Έφη Αχτσιόγλου: «Έχουμε μια προφανή διάθεση απόλυτου ελέγχου όλων των μηχανισμών, οι οποίοι μπορούν να αποτελούν τα θεσμικά αντίβαρα στη δημόσια διοίκηση κι αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας, Έφη Αχτσιόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για το νομοσχέδιο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», που ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να υλοποιήσει μια υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό. Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα απόλυτου ελέγχου, ακόμη και ανεξάρτητων Αρχών, από τον πρωθυπουργό, και δημιουργεί ταυτόχρονα έναν ολόκληρο στρατό μετακλητών -και πάλι υπό τον πρωθυπουργό- την ίδια στιγμή που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια μόνιμη κριτική σε σχέση με τον αριθμό των μετακλητών που υπάγονταν σε υπουργούς», επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου.
«Το πιο προβληματικό είναι το ζήτημα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «έρχεται να καταργηθεί αυτός ο θεσμός που λειτουργούσε και είχε θεσπιστεί με τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, για να μπορεί να ελέγχει τη δημόσια διοίκηση κατά την άσκηση των λειτουργιών της […] και αντικαθίσταται από μία ονομαζόμενη Ενιαία Αρχή Διαφάνειας, της οποίας όμως ο προϊστάμενος ορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο». Άρα, συμπλήρωσε, «εδώ έχουμε μια προφανή μεθόδευση, ώστε να καταργηθεί αυτό το οποίο δεν ελέγχεται, προκειμένου να αντικατασταθεί από κάποιον που ελέγχεται απολύτως».
Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία σε σειρά διατάξεων και στο σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας η βουλευτής εξήγησε ότι «αποτελεί ένα μείζον ζήτημα, για το οποίο πρέπει να πάρουν θέση όλοι οι βουλευτές με απόλυτη συνείδηση του δικού τους καθήκοντος».
Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, η κ. Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι «στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ το σύστημα της απλής αναλογικής γι’ αυτό και θεωρούμε πως η κριτική περί μη κυβερνησιμότητας […] είναι ένα επιχείρημα τελείως αίολο […] κανείς δεν έχει ένα παράδειγμα να μας δώσει, ενός δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου που να είχε πρόβλημα κυβερνησιμότητας λόγω της απλής αναλογικής».
Οι τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στις προτεινόμενες διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ «υπάρχουν και επιμέρους προβλήματα, που δημιουργούν και θέματα αντισυνταγματικότητας». Για παράδειγμα, «επιτρέπει τη συνένωση παρατάξεων μόνο εφόσον η συνένωση αυτή αφορά παράταξη, της οποίας επικεφαλής είναι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και απαγορεύει τη συνένωση παρατάξεων που δεν έχουν επικεφαλής τους τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη» και «αυτό συνιστά μια διαδικασία που είναι αντίθετη στην αρχή της ισότητας και γίνεται με προφανείς σκοπούς, μεθοδεύσεις για να δημιουργηθούν διαφορετικοί συσχετισμοί δεδομένου ότι έχουμε ήδη ένα καταγεγραμμένο αποτέλεσμα».
«Έρχονται και “πειράζουν” τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, τον αλλάζουν, ενώ πριν από δύο μήνες έγιναν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κι ενώ οι ψηφοφόροι, όταν ψήφιζαν, ψήφιζαν στη βάση ενός άλλου συστήματος που θεωρούσαν ότι θα εφαρμοστεί. Άρα, κατά τη γνώμη μας πρόκειται για σαφέστατες μεθοδεύσεις με προφανή σκοπό, με δεδομένο μάλιστα το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, όπου στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων και των περιφερειών επικράτησε η Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε.
Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό η πρώην υπουργός ανέφερε:
«Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είπε ότι θα καταργήσει τον ασφαλιστικό νόμο, δεν μας είπε με τι πρόκειται να τον αντικαταστήσει. Την ίδια στιγμή τα στελέχη του στο παρελθόν υποστήριζαν επισήμως ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης ή και της κύριας ασφάλισης […] Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο που αφήνει σε τεράστια εκκρεμότητα την καταβολή -στο ύψος που καταβάλλονται- των σημερινών συντάξεων, αλλά αφήνει και σε πολύ μεγάλη επισφάλεια τους ασφαλισμένους σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα δημιουργήσει άμεσα τεράστια τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί θα φύγουν πόροι που εισρέουν από τις σημερινές εισφορές των ασφαλισμένων για να πάνε στις ιδιωτικές εταιρείες και αυτή η τεράστια τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να καλυφθεί είτε από περικοπές συντάξεων είτε από περικοπές άλλου τύπου- δεν γνωρίζουμε πώς».
Σχετικά με το στόχο της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα παρατήρησε:
«Εμείς είχαμε περιγράψει ένα πολύ σαφές σχέδιο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020, το είχαμε περιγράψει στο Ζάππειο, το οποίο μας επέτρεπε να προχωρήσουμε σε άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1% από το 2020 και μετά. Δεν ήταν ένα σχέδιο συζήτησης και διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αλλά ένα σχέδιο που μας επέτρεπε αυτόματα να προχωρήσουμε στη μείωση αυτή και ταυτόχρονα να μην αθετήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Το σχέδιό μας ήταν ότι, δεδομένου ότι είχε δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό “μαξιλάρι” διαθεσίμων στον προϋπολογισμό, να μπορούμε να μεταφέρουμε ένα ποσό αυτών, περίπου 5,5 δισ., σε έναν ειδικό λογαριασμό που είχαμε συστήσει, το οποίο θα αποτελούσε μία εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση οι δανειστές θα μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω […] Αυτό η ΝΔ ουδέποτε το συζήτησε, το πέταξε κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας