Κόσμος

Αυτός είναι ο απίστευτος λόγος που οι ζέβρες έχουν ρίγες

Αυτός είναι ο απίστευτος λόγος που οι ζέβρες έχουν ρίγες
Ποια είναι η χρησιμότητα των ασπρόμαυρων ριγών που έχουν στο τρίχωμά τους οι ζέβρες.

Οι ζέβρες είναι περισσοδάκτυλα θηλαστικά ζώα που ανήκουν στις Ιππίδες, συγγενής του αλόγου. Οι ζέβρες μοιάζουν πάρα πολύ με τα άλογα, άλλα διαφέρουν στα χρώματα.  Το τρίχωμά τους είναι άσπρο ή πολύ ανοιχτό κίτρινο με λεπτές μαύρες ραβδώσεις, οι οποίες υπάρχουν και πάνω στην κοντή και όρθια χαίτη της.

Ποια είναι όμως η χρησιμότητα αυτού του ιδιαίτερου τριχώματος. Η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς είναι για να καμουφλάρονται και να μπερδεύουν από τα αρπακτικά. Όμως μία νέα έρευνα έδειξε ότι οι ζέβρες έχουν τις ασπρόμαυρες ρίγες για να μην τις ενοχλούν οι μύγες. Οι επιστήμονες λένε ότι το ζώο ανέπτυξε τις ρίγες έτσι ώστε μύγες και άλλα παράσιτα, ειδικά η θανατηφόρα μύγα τσε-τσε να ζαλίζονται και να μην κάθονται πάνω τους.

Οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Κάρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις και τον Μάρτιν Χάου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τις βρετανικές «Guardian» και «Telegraph», κατέφυγαν σε ένα ευφάνταστο τέχνασμα: έντυσαν άλογα σαν ζέβρες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλογόμυγες μπερδεύονται με τις ραβδώσεις σε βαθμό που, αντί να προσγειώνονται ομαλά πάνω στις «ζέβρες» (δηλαδή στα καμουφλαρισμένα άλογα), να τρακάρουν πάνω τους – όταν δεν τις αποφεύγουν τελείως.

Το πείραμα που έγινε στην Αγγλία με αιχμάλωτες ζέβρες και άλογα, έδειξε ότι τα έντομα προσγειώνονται άνετα πάνω σε μονόχρωμα άλογα, αλλά παθαίνουν μια σύγχυση όταν πλησιάζουν κοντά στις διαδοχικές ραβδώσεις, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, ίσως επειδή δεν έχουν καλή όραση, κάτι που τελικά τις αποθαρρύνει από το να κάτσουν πάνω στη ζέβρα.

«Η ζέβρα, από εξελικτική άποψη, έχει αναπτυχθεί σε μέρη του κόσμου όπου οι μύγες μεταφέρουν αρκετά απαίσιες αρρώστιες, συνεπώς μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγάλες συνέπειες από το τσίμπημα μιας μύγας. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα εξημερωμένα ζώα», δήλωσε ο Χάου.

Άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν έχουν προτείνει εναλλακτικά ότι οι ραβδώσεις αναπτύχθηκαν για να παρέχουν καμουφλάζ στη ζέβρα ως προστασία από τους θηρευτές της, για να βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος της ή για λόγους κοινωνικούς. Δεν αποκλείεται όλα αυτά να ισχύουν εν μέρει.

Οι ζέβρες είναι «ξαδέρφια» με τα άλογα και τους γαϊδάρους και σήμερα υπάρχουν στον κόσμο τρία είδη τους που περιφέρονται στις σαβάνες της Αφρικής. Τα μοτίβα με τις ραβδώσεις τους διαφέρουν από ζέβρα σε ζέβρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν βρεθεί ποτέ δύο πανομοιότυπες ζέβρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments