Κόσμος

Τρίτη και 13: Γι’ αυτό θεωρείται ως η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου

Τρίτη και 13: Γι’ αυτό θεωρείται ως η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου
Τρίτη και 13: Προληπτικοί όλων των ειδών... ενωθείτε! Ιδού η ιστορία πίσω από το "βάπτισμα" της πιο γρουσούζικης ημέρας του κόσμου.

Τρίτη και 13: Δεισιδαιμονίες, θρύλοι και μύθοι συνοδεύουν την ελληνική παράδοση, αφήνοντας τα ίχνη τους μέχρι και σήμερα, όπου η τεχνολογία και ο… ρεαλισμός κυριαρχούν. Μία από τις πιο “δυνατές” προλήψεις που συνοδεύουν τους Έλληνες αφορά την Τρίτη και 13. Κι από τη στιγμή που ο Αύγουστος μας… ξημέρωσε μια τέτοια Τρίτη, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και να ανακαλύψουμε γιατί θεωρούμε γρουσούζικη τον συνδυασμό της εν λόγω ημέρας με τον αριθμό “13”. Και μετά, μπορούμε να σηκωθούμε με άνεση από την καρέκλα μας και να φτύσουμε τον κόρφο μας!

Η πρώτη και πιο “ισχυρή” εξήγηση για τη γρουσουζιά που φέρνει η Τρίτη και 13 έρχεται από την πιο μαύρη ημέρα στην ιστορία του ελληνισμού. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν έλαβε χώρα Τρίτη και 13, αλλά στις 29 Μαΐου του 1453. Ωστόσο, η ημέρα της Άλωσης ήταν Τρίτη και το άθροισμα της χρονολογίας (1453) μας βγάζει τον αριθμό “13”, οπότε δεν ήθελε και πολύ στο να “βαπτιστεί” γρουσούζικος ο συγκεκριμένος συνδυασμός. Φυσικά, υπάρχει και η αστρολογική χροιά, με τον πλανήτη Κρόνο (ο οποίος θεωρείται ως ο πλανήτης – τιμωρός για τους αστρολόγους) να παίρνει τα ηνία της ημέρας από τον Άρη.

Τέλος, το “13” προκαλεί… τρόμο και στους αριθμολόγους. Πρόκειται για τον αριθμό που έρχεται μετά από το “12”, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία στη μυθολογία αλλά και τις θρησκείες. Αν σκεφτούμε ότι 12 ήταν οι μαθητές του Ιησού Χριστού, οι θεοί του Ολύμπου, οι άθλοι του Ηρακλή (και πολλά άλλα παραδείγματα), το “13” που ακολουθεί δεν έχει την ίδια δύναμη. Για την ακρίβεια, έχει αντίθετη “χροιά”.

Ο αριθμός “13” φοβίζει και τους Αγγλοσάξωνες, ωστόσο σε αντίθεση με εμάς, θεωρούν γρουσούζικο συνδυασμό την Παρασκευή και τον αριθμό 13. Πάντως, η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments