Ελλάδα

Ελληνικό: Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση – Τι αλλάζει με την απόφαση του ΚΑΣ

Ελληνικό: Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση – Τι αλλάζει με την απόφαση του ΚΑΣ
Ελληνικό: Τα νέα μέλη του ΚΑΣ εισηγήθηκαν υπέρ της κατάργησης του όρου να περνά από αρχαιολογικό έλεγχο κάθε μελέτη και σχέδιο που αφορούν στο Πάρκο του Ελληνικού.

Ελληνικό: Ανοικτός είναι σχεδόν ο δρόμος για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση. Με νεότερη ομόφωνη απόφαση του το ΚΑΣ, ανέφερε πως ο επενδυτής θα πρέπει να υποβάλλει αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές μελέτες για παρεμβάσεις εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και σε ζώνη 20 μέτρων γύρω από αυτούς… και όχι για όλη την έκταση του Ελληνικού.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΚΑΣ, ο αδόμητος χώρος γύρω από τον περίβολο του ταφικού μνημείου θα πρέπει να ανέρχεται σε 20 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως στη γνωμοδότηση θα περιλαμβάνεται και ένας ακόμα όρος, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχαιότητες οι οποίες θα έρθουν στο φως στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να επανεισαχθεί το θέμα και στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων καθώς, όπως έχει διευκρινίσει η Υπουργός Πολιτισμού, δική του αρμοδιότητα αποτελεί το να κρίνει το ζήτημα των τεσσάρων κτιρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού. Οι γνωμοδοτήσεις και των δύο συμβουλίων θα τεθούν υπόψιν της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκείνη με τη σειρά της θα αποφασίσει εάν θα γίνουν αποδεκτές προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες ΚΥΑ.

Οι όροι της προηγούμενης ΚΥΑ

Σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ απαιτούνταν γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν σε ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής και έγκριση για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Παράλληλα, ο επενδυτής ήταν υποχρεωμένος, κατά την πρώτη πενταετία από την έναρξη των εργασιών, να εκπονήσει, με δική του δαπάνη, και να καταθέσει προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ μελέτες για την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και των νεωτέρων μνημείων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής καθώς και για αρχαιότητες οι οποίες ενδεχομένως αποκαλυφθούν κατά τις τεχνικές εργασίες κατασκευής.

Επιπλέον προβλεπόταν να προηγείται της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, αρχαίων και νεωτέρων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Επιπλέον. ο επενδυτής είχε την υποχρέωση να λαμβάνει γνωμοδότηση και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.

Αυτή ήταν η η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ με τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου και πρόεδρο τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, Γεώργιο Διδασκάλου. Εκτός τον κ. Διδασκάλου, τα τακτικά μέλη του ΚΑΣ είναι οι Ελένη Σβολοπούλου, Νομική Σύμβουλος του Κράτους στο ΥΠΠΟΑ, Πολυξένη Βελένη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Αναστασία Κουμούση, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Ελισσάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Ελένη Μπάνου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ‘Αρτας, Μιχάλης Τιβέριος, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας – Ακαδημαϊκός, Νικόλαος Σταμπολίδης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ναταλία Πούλου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αικατερίνη Κυπαρίσση – Αποστολίκα, Αρχαιολόγος – επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ, Εμμανουήλ Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βλάσιος Κουμούσης, Πολιτικός Μηχανικός-Καθηγητής Δομοστατικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γεώργιος Πανέτσος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Πατρών και Θεοδώρα Γαλάνη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός – Πολεοδόμος – Χωροτάκτης, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments