Μύκονος: Γιατί η μπριζόλα Kobe κοστίζει 920 ευρώ
Μύκονος: Τις τελευταίες μέρες στην Μύκονο βρίσκεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές ο Ρίκι Χάτον. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, οποίος έχει ηττηθεί μόνο από τους Πακιάο και Μεϊγουέδερ στην κατηγορία των μεσαίων βαρών, ξύπνησε το πρωί της Δευτέρας στη Μύκονο και «τρελάθηκε» όταν είδε την απόδειξη από το δείπνο που είχε το προηγούμενο βράδυ με την σύντροφό του. Ο Χάτον μάλιστα ανέβασε στο Instagram την απόδειξη.
Η μπριζόλα Kobe κόστισε 920 ευρώ, με ένα χρήστη στο Instagram να τον ρωτάει αν την μαγείρεψε ο Κόμπι Μπράιαντ. Εκτός από την KobeRibeye, εντύπωση προκαλεί η τιμή του μεταλλικού νερού, που κοστολογείται με 16 ευρώ, ο διπλός εσπρέσο στα 8 ευρώ, το ψωμί 14 ευρώ και ο φυσικός χυμός στα 9 ευρώ, με το δείπνο του Ρίκι Χάτον με τη σύντροφό του να φτάνει συνολικά στα 1.927 ευρώ.
Μπριζόλα Kobe: H Rolls Royce του κρέατος
Πρωταγωνιστής είναι το μοσχάρι Wagyo, μία ιαπωνική ράτσα, με πάρα πολύ υψηλό ενδομιυκό λίπος, που προέκυψε από διασταύρωση με ευρωπαϊκές ράτσες μοσχαριών τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Ιαπωνίας, και πλέον εκτός της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, όμως μόνο αυτά που έχουν μεγαλώσει στην περιφέρεια Hyogo και στην εκτροφή και σφαγή τους ακολουθούνται συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές μπορούν να πάρουν το όνομα Kobe.
Συγκεκριμένα τα ζώα πρέπει να ανήκουν στην μαύρη γιαπωνέζικη φυλή και στην ανατροφή τους να έχουν τηρηθεί ιστορικά καθιερωμένες πρακτικές. Τα θηλυκά δεν πρέπει να έχουν γεννήσει και να ζυγίζουν από 260-470 κιλά, ενώ τα αρσενικά να έχουν ευνουχιστεί και το βάρος τους να κυμαίνεται από 260 έως 470 κιλά. Αμφότερα σφάζονται σε ηλικία μεταξύ 28 και 60 μηνών και το σφάγιο για να πάρει την ειδική σφραγίδα το marbling του λίπους τους πρέπει να είναι από 6 και πάνω (σ.σ. η κλίμακα φτάνει έως το 12).
Έως το 2012 για να δοκιμάσει κάποιος Kobe beef, η την Rolls Royce του κρέατος όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί θα έπρεπε να ταξιδεύσει ως την Ιαπωνία καθώς υπήρχε εμπάργκο εξαγωγών. Με την άρση του άρχισε να διατίθεται σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού ενώ το 2015 έφθασε και στην Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση απο την πρεσβεία της Ιαπωνίας. Τις πρώτες ποσότητες τις έφερε γνωστή αλυσίδα κρεοπωλείων των νότιων προαστίων που διαθέτει υποκατάστημα και στην Μύκονο.
Για να αποκτήσει αυτή την υψηλή αναλογία λίπους και να γίνει πιο μαλακό το κρέας κάποιοι παραγωγοί φέρεται να κάνουν μασάζ στα ζώα ενώ έχει ακουστεί ότι τους θερινούς μήνες, για να ανοίξει η όρεξη του ζώου, τους δίνουν μπύρα ή σάκε. Σχετικά με την διατροφή τους αυτή είναι πλούσια σε σιτηρά ενώ τα ζώα κινούνται ελάχιστα. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει τα Wagyu περιέχουν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά από άλλα μοσχαρίσια κρέατα, τα οποία εντάσσονται στα “καλά” λιπαρά.
Σε ότι αφορά στην τιμή θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετήσια παραγωγή των Kobe δεν ξεπερνάει τα 3.000 ζώα ετησίως με τον Guardian να βρίσκει το ένα κιλό να διατιθεται πέρυσι στα Harrods στις 625 λίρες (σ.σ. περίπου 700 ευρώ). Με αυτά τα δεδομένα η τιμή που πλήρωσε στην Μύκονο ο Ricky Hatton μπορεί να την πει κάποιος και φυσιολογική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας