Κόσμος

Σύνδρομο του λυκανθρώπου: Λάθος αγωγή σε φάρμακο προκάλεσε υπερτρίχωση σε 17 παιδιά στην Ισπανία

Σύνδρομο του λυκανθρώπου: Λάθος αγωγή σε φάρμακο προκάλεσε υπερτρίχωση σε 17 παιδιά στην Ισπανία
Σύνδρομο του λυκανθρώπου: To λάθος που προκάλεσε αναστάτωση στις οικογένειες 17 παιδιών στην Ισπανία, τα οποία έβγαλαν τρίχες σε όλο τους το σώμα.

Σύνδρομο του λυκανθρώπου: Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας, 17 παιδιά εμφάνισαν το «σύνδρομο του λυκάνθρωπου» μετά από λάθος σε φάρμακο. Τα παιδιά, κάποια από τα οποία είναι ακόμα μωρά, άρχισαν να βγάζουν τρίχες σε όλο τους το σώμα και το πρόσωπο, αφού τους είχε χορηγηθεί ομεπραζόλη, φάρμακο για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης – αναγωγής. Μετά από έρευνες όμως οι αρχές ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα περιείχε στην πραγματικότα μινοξιδίλη, ουσία που χορηγείται για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Η Μαρία Λουίζα Καρθέντο, υπουργός Υγείας της Ισπανίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι αρχές θεωρούν πως το λάθος προήλθε από ένα συγκεκριμένο εργαστήριο που έβαλε την μινοξιδίλη σε φορτίο με την αναγραφή «ομεπραζόλη» και στην συνέχεια το διένειμε στα φαρμακεία με το όνομα αυτό. Τα παιδιά πλέον υποφέρουν από υπερτρίχωση, που προκαλεί αφύσικη ανάπτυξη τριχών στο ανθρώπινο σώμα. Παραμένει αδιευκρίνιστο υπό ποιες συνθήκες έγινε το λάθος από το εργαστήριο, που έχει έδρα τη Μάλαγα.

Πιστεύεται πάντως πως η κατάσταση των παιδιών είναι αναστρέψιμη και θα βελτιωθεί σημαντικά αφού έχουν σταματήσει να παίρνουν το συγκεκριμένο σκεύασμα – που αποσύρθηκε άλλωστε από την κυκλοφορία. Παράλληλα, το συγκεκριμένο εργαστήριο έκλεισε μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα τουλάχιστον.

Τι είναι η υπερτρίχωση

Η υπερτρίχωση ή «σύνδρομο λυκάνθρωπου» είναι σύμπτωμα που εκδηλώνεται με υπερβολική τριχοφυΐα σε όλο το σώμα. Ανάλογα με την έκταση της υπέρμετρης τριχοφυΐας, διακρίνεται σε δύο περιπτώσεις: την ολική υπερτρίχωση και την τοπική υπερτρίχωση. Παρουσιάζεται σε άτομα από τη γέννησή τους ή αργότερα στη ζωή τους. Ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις γίνονταν γνωστές στο παρελθόν, κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, όταν προβάλλονταν στο τσίρκο και σε «σόου φρίκης» (freak shows).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments