Ένα απίστευτο διπλωματικό και εκκλησιαστικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο εξελίχθηκε αργά χθες το απόγευμα κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ στην Αθήνα για να νοσηλευτεί εσπευσμένα σε ιδιωτική κλινική στους Αμπελόκηπους.
Το δραματικό εκκλησιαστικό σίριαλ που διαδραματιζόταν εδώ και μερικές εβδομάδες φαίνεται να παίρνει νέα τροπή από τη στιγμή που χθες το βράδυ απογειώθηκε από το Τέλ Αβίβ και προσγειώθηκε στην Αθήνα. Ήδη από τον περασμένο μήνα η οικογένειά του ξεκίνησε ενέργειες ώστε ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος να φύγει από το Ισραήλ.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνεται γρήγορα και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με το αναπνευστικό. Για αυτό έχει νοσηλευθεί αρκετές φορές σε νοσοκομεία του Ισραήλ. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, η οικογένεια, παλιοί συνεργάτες του και ο νομικός του εκπρόσωπος Αλέξης Κούγιας ζητούσαν από τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας να παραλάβει κ. Ειρηναίος το διαβατήριό του. Τελικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης παρενέβη και ο πρώην Πατριάρχης παρέλαβε το διαβατήριό του.
Τον κ. Ειρηναίο συνόδευσαν στην Αθήνα η αδερφή του και δύο Μοναχές, οι οποίες του παρείχαν φροντίδα το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων μεταφέρθηκε αμέσως σε κλινική, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις, καθώς η υγεία του είναι ιδιαίτερα κλονισμένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε νοσηλευτεί μετά από πνευμονικό οίδημα και καρδιακές αρρυθμίες.
Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις ο κ. Ειρηναίος θα μεταβεί στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας, κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ. Ιερώνυμου. Η επιστροφή του βάζει τέλος σε μια “περιπέτεια” 15 ετών. Ο Ειρηναίος αποτέλεσε μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες τα 68 χρόνια που έζησε στα Ιεροσόλυμα. Εξέπεσε των αξιωμάτων του πριν από 14 χρόνια και από τότε ζούσε απομονωμένος στο κελί του. Όπως γράφει το Haaretz, παραμένει άγνωστο αν ήταν επιλογή του να είναι σε αυτοπεριορισμό ή αν ήταν αναγκασμένος.Οι ακόλουθοί του λένε ακόμη πως ήταν θύμα πλεκτάνης από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄ Ιεροσολύμων.
Πρόσφατα η κατάσταση υγείας του Ειρηναίου επιδεινώθηκε και ο ίδιος δήλωνε πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν του επέτρεπε να λάβει το διαβατήριό του για να γυρίσει στην Ελλάδα. Ο δε δικηγόρος Α. Κούγιας, συνήγορος του Ειρηναίου, σε επιστολή του σημείωνε πως προξενική υπάλληλος ανέφερε πως έπρεπε να είχε τη ρητή συναίνεση του ιδίου για να του παραδοθεί το διαβατήριό του, κάτι που δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω της πνευματικής του υγείας.
Ο Ειρηναίος Α΄ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης) γεννήθηκε το 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα και επί χρόνια υπηρέτησε ως Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων στις 13 Αυγούστου 2001.
Λόγω κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ ο ίδιος αρνούνταν να παραιτηθεί. Στις 24 Μαΐου 2005 συνεκλήθη από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διέγραψε το όνομα του Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε το Θρόνο σε χηρεία.
Ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος ορίστηκε από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τοποτηρητής μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη.
Καθώς ο Ειρηναίος εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι Πατριάρχης και να προσπαθεί να λειτουργεί σε διάφορους ναούς φρουρούμενος από την Ισραηλινή Αστυνομία (καθώς το κράτος του Ισραήλ εξακολουθούσε να τον θεωρεί Πατριάρχη), η Σύνοδος τον καθαίρεσε από κάθε βαθμό ιεροσύνης και τον υποβάθμισε στις τάξεις των απλών μοναχών. Κατόπιν αυτού, αποκαλείται από την ορθόδοξη εκκλησία “μοναχός Ειρηναίος”.
Το κράτος του Ισραήλ συνέχιζε να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο Πατριάρχη μέχρι το Δεκέμβριο του 2007.
Η Πατριαρχία του Ειρηναίου οδήγησε το Πατριαρχείο σε πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο με σημαντικές διπλωματικές προεκτάσεις. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος φέρεται να έχει εκποιήσει μυστικά ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου και να έχει φυγαδεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Η εκποίηση ακίνητης περιουσίας σε εταιρίες Ισραηλινών ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από αραβικής πλευράς. Από την άλλη, οι κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης τον έφεραν σύντομα αντιμέτωπο με την πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας. Το 2005 η Παλαιστινιακή Αρχή με σχετική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της κυβερνήσεως, εξέδωσε αθωωτικό πόρισμα για τις εν λόγω μυστικές συμφωνίες και για τις κατηγορίες πωλήσεων των επίμαχων ακινήτων. Παράλληλα, ο Ειρηναίος αποκαταστάθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τον περασμένο Ιούλιο.