Διεθνή

Γαλλία: Μαζικές δολοφονίες γυναικών από τα χέρια των συντρόφων τους

Γαλλία: Μαζικές δολοφονίες γυναικών από τα χέρια των συντρόφων τους
Γαλλία: Περισσότερες από 100 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του έτους μετά από ενδοοικογενειακή βία.

Γαλλία: Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στην Γαλλία στο οποίο οφείλονται οι μαζικές δολοφονίες γυναικών από τα χέρια των συντρόφων τους. Αυτό έχει οδηγήσει την κυβέρνηση Μακρόν να λάβει δράση. Την Τρίτη (3/9) η Γαλλία εγκαινιάζει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το θέμα. Με αυτή την κίνηση ελπίζει ότι θα προκύψει ένα παγκόσμιο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ο στόχος της κυβέρνησης Μακρόν είναι μειωθούν τα 222.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας – σωματικής ή σεξουαλικής – που καταγράφονται ετησίως στη Γαλλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η εφημερίδα “Liberation” αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο της σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Την Κυριακή (1.9.2019) μια 90χρονη έγινε το 101ο θύμα. Ο 94χρονος σύζυγός της θεωρείται ύποπτος ότι την σκότωσε με το μπαστούνι του.

Μέσα στο 2018 οι αρχές κατέγραψαν 121 κρούσματα δολοφονιών γυναικών από τον σύζυγο ή σύντροφό τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τρεις μέρες πραγματοποιείται μια δολοφονία. Η Γαλλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη  με 0,18 ανά 100.000 γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 2017. Η Γαλλία έτσι κατατάσσεται μπροστά από την Ελβετία (0,13), την Ιταλία (0,11), την Ισπανία (0,12) αλλά πίσω από την Γερμανία (0,23).

Πιέσεις στην κυβέρνηση Μακρόν

Αργότερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ανακοινώσει «τα πρώτα επείγοντα μέτρα με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Η συζήτηση θα διεξάγεται παράλληλα με τις συναντήσεις 91 τοπικών φορέων για το ίδιο θέμα σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μακρόν έχει δεχτεί έντονη κριτική καθώς υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι κονδύλια που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα διαθέσει για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι ανεπαρκή. Η ομάδα πίεσης #NousToutes – η οποία συγκέντρωσε διαδηλωτές στην πλατεία του Τροκαντερό με θέα τον Πύργο του Άιφελ, εκτιμά ότι απαιτούνται ένα δισεκ. ευρώ για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Αντίθετα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «ένα ειδικό κονδύλι» ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση των ενώσεων που δρουν για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments