Διεθνή

Ο «μύθος» της ομογένειας που άνοιξε για την Ελλάδα τις πόρτες του Λευκού Οίκου

Ο «μύθος» της ομογένειας που άνοιξε για την Ελλάδα  τις πόρτες του Λευκού Οίκου
Ο father Alex Karloutsos είναι ο άνθρωπος που στηρίζει όσο κανείς άλλος την Ομογένεια.

Στο λιτό γραφείο του, στο ισόγειο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δίπλα στο Central Park , η σύγχρονη πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών κρέμεται στους τοίχους . Στα κάδρα, οι φωτογραφίες του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου με όλους τους Αμερικανούς Προέδρους των τελευταίων δεκαετιών από τον Τζίμυ Κάρτερ και μετά , όχι μόνο σε θεσμικές αλλά και σε προσωπικές συναντήσεις , εξηγούν γιατί ο γνωστός ως father Alex θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς Έλληνες στον κόσμο.

Ήταν απλός ιερέας στο Σικάγο όταν –πριν από περίπου 40 χρόνια- ο τότε αρχιεπισκοπος Αμερικής Ιάκωβος που είχε διακρίνει το επικοινωνιακό του χάρισμα , τον κάλεσε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να αναλάβει την επικοινωνία της Αρχιεπισκοπής με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο . Γρήγορα, ο χαρισματικός κληρικός βρήκε τις κατάλληλες προσβάσεις και κατάφερε να διεισδύσει στα κέντρα εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αρχικά έπεισε τον Ρόναλντ Ρήγκαν να ανοιξει τις πόρτες του Λευκού Οίκου στους Έλληνες ώστε να γιορτάζουν κάθε Μάρτη την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας και από 10 άτομα που προσκαλούνταν αρχικά , η γιορτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα με περίπου 300 Έλληνες καλεσμένους στους οποίους απευθύνει ομιλία ο εκάστοτε πρόεδρος και ακολουθεί δεξίωση στα σαλόνια του White House.

H ικανότητά του , να δικτυώνει τους Έλληνες με τους ισχυρούς της γης, έχει περάσει τα σύνορα της Αμερικής ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες , οργάνωσε συνάντηση ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών με τον πρίγκιπα Κάρολο στο παλάτι Saint James του Λονδίνου.

Με την πρεσβυτέρα Ξανθή, μια δυναμική γυναίκα που στέκεται διακριτικά στο πλευρό του όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και 10 εγγόνια με τα οποία ταξιδεύουν όταν βρουν ευκαιρία στην Ελλάδα . Κάθε φορά πάντως που ο Father Alex βρίσκεται στην Αθήνα , γίνεται «μάχη» για ένα ραντεβού μαζί του από επιχειρηματίες και επιστήμονες που ζητούν τη συμβολή του για να αποκτήσουν προσβάσεις στις ΗΠΑ.

Απλός και προσιτός , με ιδιαίτερη ευφυΐα και παρουσιαστικό που παραπέμπει περισσότερο σε διπλωμάτη, ο πατέρας Αλέξανδρος δουλεύει αδιάκοπα για να ισχυροποιήσει την Ελληνική κοινότητα στη Μητρόπολη του κόσμου. Με επίκεντρο τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Κοίμηση της Θεοτόκου στα Humptons της Νέας Υόρκης –τη γειτονιά των ισχυρών της γης- που έχει το δικό της πολιτιστικό κέντρο, σύγχρονο ελληνικό σχολείο και στέκι νεολαίας «χτίζει» εδώ και χρόνια το όραμά του για μια εύρωστη Ελληνική κοινότητα.

Μόνο εκείνος άλλωστε θα μπορούσε να εξασφαλίζει τόσο σημαντική οικονομική στήριξη , ώστε να έργα να υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς. Στενός φίλος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Φανάρι, ενώ ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τον όρισε πρόσφατα Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Αρχιεπικοπής.

Στο Southampton, το νότιο τμήμα του Νεορκέζικου θερέτρου των Hamptons σχεδόν όλοι ξέρουν για την Ελληνική εκκλησία που χτίστηκε εκεί πριν από χρόνια και έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε όλες τις θρησκείες . Στα Χάμπτονς έχουν μεταξύ άλλων σπίτια – τα οποία μοιάζουν περισσότερο με παραμυθένιους πύργους- ο Στήβεν Σπίλμπεργκ , ο Ριτσαρντ Γκιρ, η Μπιγιονσέ , η αγαπημένη ηθοποιός του Ευκλείδη Τσακαλώτου Σκαρλετ Γιόχανσον που το αγόρασε το 2013 , η Τζένιφερ Λόπεζ , ο Ρομπερτ Ντε Νιρο και η Σάρα Τζέσικα Παρκερ .

Κάθε Άυγουστο ο father Alex διοργανώνει εκεί το φιλανθρωπικό gala blue dream με καλεσμένους όλους τους billionairs της ομογένειας ενώ τα έσοδα ξεπερνούν κάθε φορά το ένα εκ. δολάρια. Στο φετινό blue dream εδωσε το παρόν και ο Τζο Μπάιντεν, προσωπικός φίλος του π. Αλεξάνδρου με τον οποίο συνεργάστηκαν στενά την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Οταν λαμβάνεις πρόσκληση από τον Father Alex , δεν μπορείς να πεις όχι» είπε χαμογελαστός στην ομιλία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments