Άποψη

Έκλεισε το μάτι στον Αλέξη ο Κυριάκος

Έκλεισε το μάτι στον Αλέξη ο Κυριάκος
Ο Γιάννης Αντύπας με την οξυδερκή ματιά του, παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού και στο νέο του blog στο pagenews.gr κάνει μια στιγμιαία ανάλυση.

«Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε. Ο Ελληνικός λαός ξέρει ποιοι και πόσο τον πλήγωσαν». Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και τους σκληρούς του κόμματός του, αλλά και προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους πρώην υπουργούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ δεν πρόκειται να στήσει κυνήγι μαγισσών, δε θα μετατρέψει την πολιτική ζωή σε μία απέραντη εξεταστική επιτροπή. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως έχει συμφέρον να προχωρήσει μπροστά. Άλλωστε, αν προκύψει κάποιο σκάνδαλο από το πρόσφατο παρελθόν η Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα. Ξέρει ότι δεν πρέπει να χάσει χρόνο σε πολιτικούς αντιπερισπασμούς, που η εμπειρία έχει δείξει πως δεν οδηγούν πουθενά. Θα εστιάσει, λοιπόν, στην οικονομία, όπου είναι και το πραγματικό πεδίο στο οποίο ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα κριθούν από τον ελληνικό λαό.

Με τον φόβο του προϋπολογισμού

Σε ότι αφορά στο θέμα των εξαγγελιών, πρακτική με την οποία έχει ταυτιστεί η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε το λάθος να ανοίξει το πουγγί λίγες ημέρες πριν τον προϋπολογισμό του 2020 και μετά από έναν Αύγουστο που είχε έντονο άρωμα παροχών. Με τις 120 δόσεις και για τις επιχειρήσεις και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους ο πρωθυπουργός αισθάνεται πως έχει ήδη καλύψει τις πρώτες προσδοκίες. Επίσης, γνωρίζει καλά ότι μπόρεσε να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του χάριν στην… κληρονομιά που του άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η πρώτη από το 2010 που μπόρεσε να ψηφίσει και να ολοκληρώσει ένα μνημονιακό πρόγραμμα. Και το έκανε αφήνοντας στο ταμείο και τους απαραίτητους πόρους. Μια ισορροπία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλει να διαταράξει, τουλάχιστον όχι μέχρι να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Με τον φόβο του προϋπολογισμού και εν αναμονή των αποφάσεων των εταίρων προτίμησε να κάνει επίδειξη ευθύνης.

Τσιμέντο να γίνει…

Το μόνο ενδιαφέρον οικονομικό πακέτο ήταν για την οικοδομή, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή του ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, την έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κοκ. Είναι προφανές ότι ακολουθεί την πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων από τον πόλεμο και μετά που μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση «τσιμέντο να γίνει»! Η λογική είναι απλή. Με την οικοδομή βρίσκουν δουλειά Έλληνες και μετανάστες, απασχολούνται εργάτες και επιστήμονες και όλοι μαζί γεμίζουν τα δημόσια ταμεία. Και κάτι ακόμη. Ανεβάζει την αγορά σε μία περίοδο που οι τράπεζες θα βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα στην κατοχή τους. Μπορεί για μια δεκαετία το κράτος να απαξίωνε την περιουσία των Ελλήνων, αλλά τώρα που η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για όλους η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι θα πρέπει να αντιστρέψει αυτή την πορεία.

Σε χαμηλές πτήσεις τα εθνικά…

Μπορεί να μίλησε από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε πολλά να πει για τα εθνικά θέματα. Βέβαια η ομιλία ήταν κυρίως για την οικονομία και προσπέρασε το θέμα του ονόματος με την προστασία των προϊόντων. Η ουσία με όσα είπε και δεν είπε ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε όσους μιλούν για καθαρή στροφή από την υψηλή ρητορική στον ρεαλισμό. Ειδικά για το Σκοπιανό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα δεχθεί την Κυριακή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αρκετές ερωτήσεις. Το ελπίζουμε τουλάχιστον, για το καλό της δημοσιογραφίας και του αγαθού της ενημέρωσης των πολιτών. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τη στάση του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ρωτηθεί επίσης για το μεταναστευτικό, όπου η κυβέρνηση δοκιμάζεται σκληρά μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για τους χειρισμούς του έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

ΥΓ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από παλαιότερη τοποθέτηση του… Ελευθέριου Βενιζέλου. Το… μπάσιμο στον χώρο του φιλελεύθερου κέντρου, στον οποίο προφανώς θέλει να προωθήσει τη ΝΔ ήταν καθαρό, ακόμη και για ανθρώπους που δεν έχουν σχέση ούτε με το μπάσκετ, αλλά ούτε και με την πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments