Ελλάδα

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Μάχη των δυνάμεων της πυροσβεστικής με τις φλόγες. Στο νησί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιάς.

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Εκτός ελέγχου είναι η μεγάλη φωτιά που ξεσπασε το μεσημέρι σήμερα στο Κερί Ζακύνθου. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες έχει καεί κατοικία που βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε νωρίτερα. Όσο αφορά το χωριό, έχει εκκενωθεί πλήρως από τους κατοίκους του ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη που φυλάει το χωριό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο νησί βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής μάχονται εδώ και ώρες και θα συνεχίσουν να το κάνουν, έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δύση του ηλίου δεν υπάρχει βοήθεια από αέρος, με τα πεζοπόρα τμήματα να αναλαμβάνουν δράση.

Κάηκε σπίτι στο Κερί

Παρά τις τεράστιες και ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών αλλά και εθελοντών, έγινε γνωστή η πληροφορία ότι κάηκε κατοικία στην θέση Απελάτη στο Κερί Ζακύνθου, η οποία και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που πριν λίγη ώρα είχε εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοικοι του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα.

Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί σπίτια και ξενοδοχείο στο Κερί, όταν με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν στο ξενοδοχείο, και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου.

Ο καπνός από δορυφόρο

Όταν ξέσπασε η φωτιά μετά από ώρα ο καπνός έγινε ορατός στις 16:45 ώρα Ελλάδας από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Η φωτιά εντοπίστηκε, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον πειραματικό αλγόριθμο δορυφορικού εντοπισμού εστιών δασικών πυρκαγιών, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG – BALKAN – MEDITERRANEAN 2014 – 2020 – DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο