Διεθνή

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Τι λένε Έλληνες σεισμολόγοι (pics&vids)

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Τι λένε Έλληνες σεισμολόγοι (pics&vids)
Πανικός από τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που χτύπησε την Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Πέμπτης. Γκρεμίστηκε μιναρές. Η ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου.

Μεγάλο πανικό έχει προκαλέσει ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ξύπνησε μνήμες του 1999 στους κατοίκους, που έντρομοι έχουν βγει έξω από σπίτια και κτίρια. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Silivri και είχε εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Η αρχική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου ήταν 5,8 Ρίχτερ, ενώ λίγο αργότερα το «κατέβασε» στα 5,7 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, εκτός από υλικές ζημιές δεν έχουν αναφερθεί θύματα προς το παρόν. Τα δημόσια κτίρια, οι υπηρεσίες και τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ η γη σείεται συνεχώς από τους μετασεισμούς.

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Να υπενθυμίσουμε ότι το 1999 ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.

Το μέγεθος του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά μικρό για να επηρεάσει τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο επισημαίνει με ανάρτησή του στο facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που πάντως επισημαίνει πως δεν γνωρίζουμε ακόμα με ασφάλεια εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.  «Η Θάλασσα Μαρμαρά χαρακτηρίζεται από ρήγματα παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος Βορ. Ανατολίας και γι’ αυτό έχει υψηλή σεισμικότητα» γράφει ακόμα ο κύριος Παπαδόπουλος και θυμίζει πως στις 17 Αυγούστου του 1999 από την ίδια περιοχή προήλθε ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ που συντάραξε τότε την Πόλη.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Έγινε στις 13.59 με επίκεντρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά, περίπου 60 χλμ Δ Κων/πολης. Ακολούθησαν μετασεισμοί, προηγήθηκαν προσεισμοί τις τελευταίες μέρες. Ακόμη δε γνωρίζουμε αν είναι ο κύριος. Αυτό το μέγεθος είναι μικρό για να επιρρεάσει τον Ελλαδικό χωρο. Η Θάλασσα Μαρμαρά χαρακτηρίζεται από ρήγματα παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος Βορ. Ανατολίας και γι’ αυτό έχει υψηλή σεισμικότητα. Στις 17.8.1999 έκανε 7,5. ΥΓ Το μέγεθος 5,7 προέρχεται από το Γερμανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο που δίνει τα ακριβέστερα μεγέθη ισχυρών σεισμών διεθνώς.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας έγραψε στο facebook για το σεισμό:

“Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ, με το επίκεντρο 66 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης και εστιακό βάθος στα 7 χιλιόμετρα στις 13:59. Ο σεισμός είναι στο ρήγμα της Βορείου Ανατολίας που είναι από τα μεγαλύτερα ρήγματα στον κόσμο με μήκος 1500 χιλιόμετρα και μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα. Η καταγραφή της δραστηριότητας είναι από τον σχολικό σεισμογράφο που είναι εγκατεστημένος στην Κωνσταντινούπολη του προγράμματος ERASMUS-SNAC το οποίο συντονίζει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments