«Ευχαριστώ Θεέ μου. Ευχαριστώ», ήταν τα λόγια του Κώστα Κεντέρη μόλις τελείωσε η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνευ το 2000. Έχουν περάσει 19 χρόνια και η 28η Σεπτεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων. Θα είναι η ημέρα που ο Κώστας νίκησε …τον άνεμο. Τότε ο Κώστας Κεντέρης διέψευσε όλα τα προγνωστικά και τερμάτισε πρώτος στον τελικό των 200μ με 20.09, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
Με το συγκεκριμένο χρόνο σημείωσε εκ νέου Πανελλήνιο ρεκόρ, αφήνοντας δεύτερο τον Βρετανό Ντάρεν Κάμπελ με 20.14 και τρίτο τον Ατο Μπόλτον από το Τρίνιταντ και Τομπάγκο με 20.20 που ήταν και τα δύο μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. «Ο Μπόλτον και ο Κάμπελ πριν την κούρσα θεωρούνταν ως τα μεγάλα φαβορί, αλλά ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του και να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη έκπληξη», επεσήμανε μετά την κούρσα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ.
Μετά του τέλος της κούρσας, ο χρυσός Ολυμπιονίκης δήλωσε: «Από τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο Σίδνεϊ, πίστευα ότι κανείς δεν είναι καλύτερος από μένα. Πέρσι στη Σεβίλλη είχα δει τον Μορίς Γκρίν και κατάλαβα ότι δεν υστερούσα σε προσόντα. Τώρα ήταν η σειρά μου. Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου.
Στα τελευταία μέτρα δεν θυμάμαι αν σήκωσα τα χέρια μου αλλά ήξερα ότι το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου.
Στον αγώνα δεν φοβήθηκα κανέναν, μπήκα και πάλεψα σε όλες τις κούρσες. Άλλωστε αυτό ήταν και το πλάνο μου, να βελτιώνομαι από κούρσα σε κούρσα μέχρι τον τελικό. Αφιερώνω τη νίκη μου στην Ελλάδα και αν είναι δυνατόν, το χρυσό μου μετάλλιο να αποτελέσει μικρό βάλσαμο στον πόνο όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα. Ευχαριστώ τον Θεό».
Τα πρωτοσέλιδα τον αποθέωναν
«Ο χρυσός Έλληνας έσβησε τα αστέρια» ήταν την επόμενη ημέρα ο τίτλος της εφημερίδας «Australian» που χαρακτήρισε ως «σοκ» τη νίκη του έλληνα σπρίντερ και ως μία από τις «μεγαλύτερες εκπλήξεις των Ολυμπιακών Αγώνων». Η «Daily Telegraph» κυκλοφόρησε με μια τεράστια φωτογραφία του Κεντέρη τη στιγμή του τερματισμού την οποία συνόδευε με τον εντυπωσιακό τίτλο «ελληνική Αστραπή» («Greece Lightning» σε παραλληλισμό με το «Greased Lighting» που ερμήνευε ο Τζον Τραβόλτα στο «Γκριζ»).
«Ο 27χρονος Έλληνας με δύο εθνικά ρεκόρ στους προκριματικούς και τον τελικό, μετέτρεψε το προφίλ του και από ένας ταπεινός αθλητής έγινε σούπερσταρ. Είναι μόλις ο τέταρτος αθλητής της χώρας του που καταφέρνει να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στον στίβο, ενώ ο πρώτος ήταν ο Σπύρος Λούης», ανέφερε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας.
Γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1973 στην πόλη της Μυτιλήνης από τον Κεντέρη Δημήτριο και τη Χρυσούλα Κεντέρη. Ξεκίνησε τον αθλητισμό το 1983 στον Αρίωνα Μυτιλήνης – αρχικά με το άλμα εις μήκος – αγώνισμα στο οποίο και σημειώνει τις πρώτες του επιτυχίες σε σχολικούς πανελλήνιους αγώνες.
Ο πρώτος του προπονητής ήταν ο Γρηγόρης Κοντός, ο οποίος τον προέτρεψε να αφήσει το μήκος και να ασχοληθεί με τα 200 και 400 μέτρα. Με τον Κοντό προπονήθηκε για 9 χρόνια. Μεγαλύτερη επιτυχία που σημείωσε μαζί του ήταν η πρώτη θέση σε Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα στα 400 μέτρα (47.79).
Το Σεπτέμβριο του 1992 μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για σπουδές και ξεκίνησε να προπονείται με τον Πλούταρχο Σαρασλανίδη (πρόκειται για τον άνθρωπο που οδήγησε τη Βούλα Πατουλίδου στο θρίαμβο της Βαρκελώνης το 1992). Η πρώτη του μεγάλη διάκριση με τον Σαρασλανίδη ήταν η 1η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1993 στα 400 μ. με χρόνο 45,70 που ήταν το πανελλήνιο ρεκόρ.
Από την άνοιξη του 2000 μέχρι και σήμερα γυμνάζεται στην Αθήνα και ανήκει στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Από το 1989 που έκανε την πρώτη Πανελλήνια νίκη του στα 400 μ. στην κατηγορία των Παίδων δεν έχει χάσει από Έλληνα αθλητή μέχρι και σήμερα στα 400 μ. Είναι κάτοχος 3 Πανελλήνιων Ρεκόρ, ένα στην κατηγορία των εφήβων στα 200 μ. με 21.05 (1992) και δύο στην κατηγορία των ανδρών στα 400 μ. κλειστού στίβου με 46.36 (1999) και 200 μ. ανοιχτού στίβου με 19.85 (2002).
Τι κάνει σήμερα ο Κώστας Κεντέρης
Πριν από λίγα χρόνια, λεγόταν πως ο Κώστας Κεντέρης ζούσε μόνιμα στη Γαλλία, για προσωπικούς λόγους. Η σταθερή του βάση, πάντως, είναι στο Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια, μαζί με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, όπου διατηρεί ένα χλιδάτο ξενοδοχείο.
Στο χωριό δραστηριοποιείται σε μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, το «Μικρό Πάπιγκο 1700», το οποίο ανήκε στην οικογένεια της συζύγου του και εκείνος βοήθησε στην επέκτασή του. Το 2011, όταν η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να καλέσει στην υπηρεσία τους τους ολυμπιονίκες που είχαν πάρει τιμητική θέση στις Ενοπλες Δυνάμεις, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί των προνομίων και των υποχρεώσεών του.
Σήμερα ασχολείται με το luxury boutique chalet και πήρε το όνομά του από το παλαιότερο κτίριο του οικισμού (μέρος του συγκροτήματος), το οποίο χρονολογείται από το 1700 και αποτελεί μύθο από μόνο του. Οι εργασίες της αποπεράτωσης της αναπαλαίωσης ολοκληρώθηκαν πριν από μερικά χρόνια και στόχος του Κώστα Κεντέρη ήταν να μην αλλάξουν τίποτε από την αρχική και εκ πρώτης όψεως λιτή και αφαιρετική εικόνα του οικήματος, καθώς η αρχική κατασκευή στηριζόταν σε ύλες όπως πέτρες, χώμα, αρμολόγι και τεράστιους κέδρινους κορμούς.
Ο Κώστας Κεντέρης και το σκάνδαλο με τον έλεγχο ντόπινγκ
Ο Κώστας Κεντέρης ήταν μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, καθώς και πιθανότατα ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα έπαιρνε μέρος στην τελετή έναρξης. Ωστόσο, μία μέρα πριν την τελετή, ο Κεντέρης και η συναθλήτριά του Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή κατά την προσπάθειά τους να σπεύσουν στο Ολυμπιακό Χωριό ώστε να υποβληθούν στο τεστ.
Σύμφωνα με τον Κώστα Κεντέρη, ενημερώθηκε για την κλήση της ΔΟΕ για τον έλεγχο 60 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αργότερα, η έρευνα έδειξε ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο και εικονικό, ενώ η εισαγωγή και παραμονή τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ έγινε μετά από «τηλεφωνική εντολή». Στον απόηχο των γεγονότων, ο Κεντέρης και η Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες στις 18 Αυγούστου, μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ.
Ο έλεγχος της Αθήνας ήταν ο τρίτος έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο δεν έλαβαν μέρος οι δύο αθλητές και έτσι τους επεβλήθη ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004. Τον Ιούνιο του 2005 όμως, οι αθλητές αθωώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ λόγω αμφιβολιών.
Αντίθετα, στον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο επεβλήθη ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές του για την κλήση σε έλεγχο ντόπινγκ, αλλά απαλλάχθηκε των κατηγοριών για την υπόθεση εμπορίου αναβολικών ουσιών.
Οι οκτώ πρώτοι του τελικού των 200 μέτρων στους ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000.
1. Κώστας Κεντέρης 20.09
2. Ντάρεν Κάμπελ (Βρετανία) 20.14
3. Ατο Μπόλτον (Τρίνιταντ και Τομπάγκο) 20.20
4. Ομπαντέλε Τόμπσον (Μπαρμπάντος) 20.20
5. Κρίστιαν Μάλκολμ (Βρετανία) 20.23
6. Κλαουντινέι ντα Σίλβα (Βραζιλία) 20.28
7. Κόμπι Μίλερ (ΗΠΑ) 20.35
8. Τζον Κάπελ Τζούνιορ (ΗΠΑ) 20.49