Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστρέφει από τις ΗΠΑ – Ο απολογισμός της παρουσίας του

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ολοκληρώθηκε η πενθήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στην οποία έλαβαν χώρα σημαντικές συναντήσεις αλλά και τοποθετήσεις για όλα τα "καυτά" ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Παρασκευή, να ρίχνει την αυλαία της παρουσίας του εκεί. Στο διάστημα της παρουσίας του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα και κυρίως όσον αφορά την Τουρκία και την Κύπρο.

Ο απολογισμός της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κρίνεται θετικός, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός μπόρεσε να καταστήσει σαφή την αλλαγή σελίδας που έλαβε χώρα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Παράλληλα, γνωστοποίησε στους ηγέτες των ισχυρών κρατών το κύριο μέλημα της κυβέρνησης, που είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, αλλά και σε έναν παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και συνολικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Τουρκία και το Κυπριακό

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων,  ότι «εμμένοντας στον σταθεροποιητικό της ρόλο σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της. Ωστόσο, καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών.

Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση».

Για το Κυπριακό,  ο πρωθυπουργός διατύπωσε την κοινή θέση Ελλάδας–Κύπρου ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο