Άποψη

Η Αθήνα αλλάζει;

Η Αθήνα αλλάζει;
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο νέο του blog στο Pagenews.gr για τις αλλαγές στην πρωτεύουσα και τονίζει ότι η Αθήνα απέχει ακόμη πολύ από την πόλη των ονείρων μας.

Ο τίτλος έχει ερωτηματικό με την ελπίδα ότι σύντομα θα αφαιρεθεί. Με την ελπίδα ότι κάποτε θα γραφτεί και ένα απολογιστικό κείμενο με τις μεγάλες αλλαγές που θα έχουν γίνει στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη διοίκηση Μπακογιάννη στον πρώτο δήμο της χώρας φαίνεται πως κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έξωση των λαθρεμπόρων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τις δράσεις αποκατάστασης των ζημιών στην πλατεία Εξαρχείων.

Αλήθεια ποιος δε θα ήθελε στα Εξάρχεια να γίνεται ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι ναρκωτικών; Υπάρχει κανείς που προτιμά να μένουν οι μετανάστες σε άθλια κτίρια καταλήψεων και όχι σε οργανωμένες δομές; Θέλω να πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία δίνει την ίδια απάντηση.

Υπάρχουν βέβαια και μερικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν και όσοι ήταν μέχρι πρότινος σε θέσεις ευθύνης.

Η κυβέρνηση δεν άφηνε τον δήμο Αθηναίων να φροντίσει την πλατεία Εξαρχείων ή απλά η προηγούμενη διοίκηση είχε συμβιβαστεί με την εικόνα παρακμής; Ήταν πραγματικά τόσο δύσκολο στον κ. Καμίνη και τους συνεργάτες του να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια που έφθασαν στο σημείο να παραδώσουν κατάμαυρα στους διαδόχους τους; Ήταν στα αλήθεια τόσο εύκολο να αντιμετωπιστεί το παραεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ, όπως γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος το ιστορικό κτίριο του Οικονομικού πανεπιστημίου στην οδό Πατησίων;

Τα σημαντικότερα ερωτήματα προφανώς και αφορούν όσους έχουν σήμερα το βάρος και την ευθύνη των αποφάσεων. Γιατί οι όποιες θετικές κινήσεις έχουν κάνει δε θα έχουν κανένα απολύτως νόημα αν δεν υπάρξει συνέχεια. Γιατί απέχουμε ακόμη πολύ από την Αθήνα των ονείρων μας. Από μία πρωτεύουσα που θα συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες. Η Αθήνα έχει οικοδομηθεί άναρχα, αλλά οι δυνατότητες η κατάσταση να βελτιωθεί είναι τεράστιες.

Αρκεί κάποιοι να έχουν το θάρρος να κοιτούν τα προβλήματα κατάματα. Με υπεκφυγές και θεωρίες πολιτικής ορθότητας τίποτα δε θα αλλάξει. Ο Γόρδιος Δεσμός κόβεται. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να λύσεις γρίφους που δεν έχουν απάντηση ή που απάντηση κάποιους θα δυσαρεστήσει και κάποιους θα ικανοποιήσει. Δίνεις τη λύση που θέλει η πλειοψηφία. Υπάρχουν φορές που ο συμβιβασμός είναι αποδοχή ήττας. Και δεν έχουμε περιθώρια να υποστούμε και άλλες.

Είναι επίσης σημαντικό η πόλη να είναι συνεχώς στη διάθεση των κατοίκων και των τουριστών που την επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κατάσταση όπου όποιος θέλει κλείνει το κέντρο. Πότε για να περπατήσει, πότε για να τρέξει ή για να κάνει ποδήλατο. Υπάρχουν χώροι για όλα αυτά. Δεν είναι ανάγκη να κλείνει το κέντρο. Δεν είναι ανάγκη να κλείνει ούτε και για τις διαδηλώσεις οι οποίες μπορούν να γίνονται πάνω στις πλατείες. Και αν ο κόσμος είναι πολύς τότε ναι να κλείνουν και οι δρόμοι. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να πρυτανεύει το αγαθό της ελεύθερης κυκλοφορίας. Γιατί τα «στάσιμα νερά» είναι πηγή μόλυνσης. Και οι άδειοι δρόμοι σημάδι παρακακμής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments