Ελλάδα

Ξενοδοχεία και διαμερίσματα θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες για την αποσυμφόρηση των νησιών

Ξενοδοχεία και διαμερίσματα θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες για την αποσυμφόρηση των νησιών
Σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα αναμένεται να φιλοξενηθούν οι 8 στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες. Νέα καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια. Έφθασαν στον Πειραιά 215 πρόσφυγες από τη Λέσβο.

Μετά και τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τους 13 Περιφερειάρχες στους οποίους ζήτησε τη βοήθειά τους για την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η κυβέρνηση προχωρά και σε ακόμη ένα σχέδιο για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ώστε να καλυτερεύσει η εικόνα των νησιών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων η κυβέρνηση «ανοίγει» τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα για να φιλοξενηθούν οι 56.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα και δρομολογεί επίσης 400 προσλήψεις στις υπηρεσίες ασύλου μέσω διαγωνισμών, βάζοντας σε αυξημένη προτεραιότητα την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα, μέσω του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν 15 παρεμβάσεις στη διαδικασία αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Έτσι, οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τη διαχείριση του προσφυγικού είναι οι εξής:

  •  Διαδικασία χορήγησης/ απόρριψης ασύλου σε τρία στάδια. Δύο διοικητικά και ένα δικαστικό. Καταργείται ο τέταρτος βαθμός προσφυγής.
  •  Εννιάμηνη διάρκεια για το δελτίο των αιτούντων άσυλο με στόχο να μην “εξαφανίζονται” από τις Αρχές. Η διάρκεια των δελτίων συνδέεται με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοση, όπως ισχύει σήμερα.
  • Νέα σύνθεση στις Επιτροπές Προσφύγων. Προβλέπονται τρεις δικαστές, αντί για δύο δικαστές και ένα μέλος από την Ύπατη Αρμοστεία.
  •  Συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές. Δεν μπαίνουν στο σύστημα ασύλου, παραπέμπονται αυτόματα σε διαδικασία επιστροφής.
  • Ταχύρρυθμη εξέταση- εντός τριών ημερών- των υποθέσεων όσων δεν “συνεργάζονται” ακόμα και αφού μπουν στο σύστημα ασύλου.
  • Αυστηρότερα κριτήρια για τους ευάλωτους. Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας.
  •  Περισσότερες θαλάσσιες περιπολίες. Η ενίσχυση φύλαξης των συνόρων ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
  • Κατασκευή κλειστών παραχωρησιακών κέντρων. Εκεί οδηγούνται όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο.
  • Αύξηση των επιστροφών. Ο στόχος καθορίστηκε στις 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.
  •  Κατάλογος “ασφαλών χωρών”. Συντάσσεται λίστα ώστε αμέσως να επιστρέφονται στις χώρες αυτές όσοι «εισέρχονται παράνομα».
  •  Ταχεία αποσυμφόρηση με μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε σπίτια και ξενοδοχεία.
  •  Νέες ρυθμίσεις για τις ιατρικές βεβαιώσεις. Θα πρέπει να φέρουν πλήρη αιτιολόγηση και να προέρχονται μόνο από δημόσιους φορείς – νοσοκομεία.
  •  Υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων άσυλο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (υπηρεσίες ασύλου – δικαστήριο)
  •  Με δικόγραφο η προσφυγή στις επιτροπές, που θα αναφέρει τους λόγους. Τέλος στο προεντυπωμένο έγγραφο που σήμερα χορηγείται στους αιτούντες.
  •  Νέα κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου. Ενημερώνουν τον αιτούντα για την πιθανή πορεία της υπόθεσής του.

Σε καθιστική διαμαρτυρία για δεύτερη ημέρα στη Μόρια

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Μόρια την καθιστική διαμαρτυρία που ξεκίνησαν χθες περίπου 200 γυναίκες. Δεκάδες μετανάστες κάθισαν μπροστά στην είσοδο του ΚΎΤ και ζητούν να μεταφερθούν από εκεί προς την Ευρώπη, καθώς όπως λένε, η Μόρια «είναι φυλακή».

Περίπου στις 10 το πρωί μάλιστα προκλήθηκε ένταση όταν μία ομάδα μεταναστών κινήθηκε προς την διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο κέντρο, χωρίς να δημιουργηθούν όμως προβλήματα. Λίγα λεπτά αργότερα οι μετανάστες τύλιξαν έναν άνθρωπο με σεντόνι και τον περιέφεραν ως νεκρό, θέλοντας να δείξουν πως μέσα στη Μόρια είναι ουσιαστικά νεκροί.

Στο λιμάνι του Πειραιά 215 μετανάστες από τη Μόρια

Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα από τη Μόρια 215 μετανάστες με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος». Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και την Πελοπόννησο. Το «Νήσος Ρόδος» πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments