Άποψη

Φυλάσσονται τα σύνορα στην θάλασσα;

Φυλάσσονται τα σύνορα στην θάλασσα;
Ο Σπύρος Γκουζτάνης αναρωτιέται στο blog του στο pagenews, γιατί η κυβέρνηση δεν φυλάει τα σύνορα στην θάλασσα από τη στιγμή που πιστεύει ότι είναι εφικτό.

Η είδηση δεν ήταν από την Αυγή αλλά από φιλικό στην κυβέρνηση site: “Λέσβος: πέντε βάρκες με 200 μετανάστες μέσα σε λίγα λεπτά”. Το κείμενο ξεκινούσε ότι “με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο την ίδια στιγμή που ο υπερπληθυσμός στη δομή φιλοξενίας της Μόριας έχει δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες”.

Αν δεν ήταν γνωστή η πολιτική ταυτότητα του μέσου θα νόμιζε κανείς ότι “τρολάρει” την κυβέρνηση. Τώρα έδινε την εντύπωση ότι αυτοσαρκάζεται. Με την πρώτη του είδηση και μέσα σε 35 λέξεις αναιρούσε όλη την υπόλοιπη αρθρογραφία του γύρω από το μεταναστευτικό που φυσικά καταφερόταν εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης και νυν αντιπολίτευσης στηρίζοντας την σχετική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

Το θέμα βέβαια δεν είναι αν η θάλασσα έχει σύνορα, όπως παραπειστικά θύμισαν στην διαρροή τους οι κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε παλιά δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά αν τα θαλάσσια σύνορα μπορούν να φυλάσσονται αποτελεσματικά. Η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε σαφώς “όχι”, αν πρόκειται για αφίξεις προσφύγων ή μεταναστών. Η τωρινή που λέει προφανώς “ναι” γιατί δεν τα φυλάει; Γιατί επέτρεψε στις πέντε βάρκες με τους 200 πρόσφυγες ή μετανάστες να μπουν παράνομα στον ελληνικό χώρο;

Οι διαφημισμένες περιπολίες από το λιμενικό, τις ανέφερε και στην πρώτη παράγραφο η ενημέρωση μετά την συνεδρίαση του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου, γιατί δεν σταμάτησαν τις βάρκες πριν μπουν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αναγκάζοντάς τες να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια από όπου και ξεκίνησαν; Αν λοιπόν είναι εφικτό να φυλαχθούν τα σύνορα αλλά η ιδεοληψία των προηγούμενων τα έκανε διάτρητα γιατί οι νυν κυβερνώντες και υπεύθυνοι δεν τα σφραγίζουν; Γιατί επέτρεψαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες ο αριθμός των φιλοξενούμενων στη Μόρια από 5.600 να αυξηθεί περίπου στις 13.000 δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις; Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων στα ελληνικά νησιά, την τελευταία τριετία με 10.500 άτομα.

Εάν πάλι μέσω των εκρηκτικών συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας θέλουν να καταστήσουν αφιλόξενη την χώρα ώστε να σταλεί μήνυμα σε όσους ακόμη είναι στις χώρες τους να μην ξεκινήσουν καν το ταξείδι, γιατί με κάθε ευκαιρία κατήγγειλαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χωρίς να το ομολογεί έκανε το ίδιο αλλά με λιγότερους τότε αριθμούς; Προφανώς για να μαζεύουν ψήφους των αφελών αποδομώντας την αριστερή και ανθρωπιστική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορώντας για το ότι υπονόμευαν και την δική τους μελλοντική θέση.

Η κυβέρνηση πράγματι παρουσίασε μία δέσμη μέτρων αποτροπής ενώ βάπτισε το πρόβλημα από προσφυγικό σε μεταναστευτικό, αποδυναμώνοντας την θέση της όταν θα ζητήσει διεθνή συμπαράσταση. Παρόμοια μέτρα είχε πάρει και ο Σαλβίνι στην Ιταλία. Το θέμα δεν είναι να βάλουμε ταμπέλα “ακροδεξιά”, “φασιστικά” ή ότι άλλο. Όταν τα μέτρα της Ιταλίας ξεσήκωσαν διεθνή κατακραυγή ο Σαλβίνι απάντησε στον Ρίτσαρντ Γκιρ ότι αν συμπαθεί τόσο πολύ τους μετανάστες ας τους πάρει στην βίλα του στο Χόλυγουντ. Όταν με μαθηματική ακρίβεια, -ήδη έχει αρχίσει να σηκώνεται θόρυβος από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις-, γίνει το ίδιο και όσον αφορά την Ελλάδα, είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί την πολιτική της και να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο;

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι δηλώσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015 της Τασίας Χριστοδουλοπούλου (“οι πρόσφυγες λιάζονται και εξαφανίζονται”, κλπ) δείχνουν απλώς την αμηχανία και τον πανικό της παρούσας κυβέρνησης μπροστά σε ένα πρόβλημα που σαν αντιπολίτευση το κατήγγειλε και το αντιμετώπιζε με όρους επικοινωνίας, όπως και πολλά άλλα, με την βοήθεια των φιλίων ΜΜΕ, που τώρα βρίσκονται στην ίδια αμηχανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments