Πολιτική

Ψήφος Αποδήμων: Περιθώριο σύγκλισης βλέπει η κυβέρνηση – Τα “ναι” και τα “όχι” των πολιτικών αρχηγών

Ψήφος Αποδήμων: Περιθώριο σύγκλισης βλέπει η κυβέρνηση – Τα “ναι” και τα “όχι” των πολιτικών αρχηγών
Ψήφος Αποδήμων: Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών.

Ψήφος Αποδήμων: «Σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης» στο ζήτημα άσκησης του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού υποστηρίζει ότι υπήρξε στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Βουλή.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού «στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας».

Επίσης, αναφέρει ότι «Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων, είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη»

Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών

Αλέξης Τσίπρας: Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων

«Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα» ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο» και τόνισε πως «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε ανοικτός ότι «να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού», θέτοντας όμως «μία και μόνο» προϋπόθεση: «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Με την ευκαιρία της συνάντησής τους, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής».

Φώφη Γεννηματά: Θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χαμένη ευκαιρία και κάλεσε όλα τα όμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη «ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η κ. Γεννηματά, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Να εξασφαλιστεί η ψήφος των Ελλήνων που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες

«Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια. Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το “δίκαιο του αίματος”. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν».

«Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

Κυριάκος Βελόπουλος: Θεωρώ αυτονόητο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς

Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς. «Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Άρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι’ αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς  γιατί η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ήταν σύντομη, ο κ. Βελόπουλος απάντησε: «Εγώ δεν είμαι πολιτικός με τη στενή έννοια του όρου για να αμπελοφιλοσοφώ, Είμαι πολιτικός και επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας ξέρει ότι το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν και ο χρόνος είναι χρήμα. Αφού συμφωνούμε, δεν θα συζητάμε για τις εντυπώσεις. Συμφωνούμε και προχωρούμε παρακάτω.

Γιάνης Βαρουφάκης: Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό στην ανάγκη να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων

«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία του κύκλου των επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό .

«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων».

Επίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου».

«Υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα αφορά τους απόδημους και το άλλο τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα παιδιά της κρίσης που έφυγαν πρόσφατα». Για τους αποδήμους που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού, όπου θα εκλέγονται απόδημοι από τους απόδημους αναλογικά με όσους Έλληνες πολίτες μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, ενώ για εκείνους που έφυγαν πιο πρόσφατα και για ένα χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών να ψηφίζουν στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι. «Εάν δεν δώσεις την δυνατότητα της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών αποδήμων δεν αποδίδεις πολιτικά δικαιώματα στους απόδημους», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και πρόσθεσε. «Οι απόδημοι έχουν κουραστεί με την ελληνική πολιτεία που μονίμως τους εξυμνεί, τους ζητά συνεχώς βοήθεια, «αλλά μετά τους εγκαταλείπουμε και αυτό είναι άκρως εξευτελιστικό».

«Όπως μου είπε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει μια επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και αυτό είναι πολύ καλό. Εμείς δεν πάμε με κόκκινες γραμμές αλλά με διάθεση συνεργασίας. Βλέπουμε την εξέλιξη σε δυο φάσεις Σε πρώτη φάση να περάσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση την ιδέα της ψήφου των αποδήμων να συμφωνήσουμε στο χρόνο που θα διατηρούν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι γραμμένοι αλλά δεν θα τσακωθούμε για το συν ή πλην μερικά χρόνια και αυτό που ζητάμε από τον πρωθυπουργό είναι να ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία στο θέμα αυτό στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι το πρώτο στάδιο, και ότι τουλάχιστον σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments