Οικονομία

Ποιοι έχουν κέρδος με το φορολογικό

Κέρδη για όλους, αλλά κυρίως για τα μικρά εισοδήματα, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή.

Το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια συζητάμε για ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί από μόνο του ένα νέο που χαρακτηρίζεται ευχάριστο. Σύμφωνα λοιπόν με τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις φαίνεται να πηγαίνουμε σε μία λογική δημιουργίας μίας νέας κλίμακας φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τα εισοδήματα έως τις 10.000 ευρώ.

Ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου αναφέρει στο pagenews.gr ότι ο συντελεστής που θα διαμορφωθεί για εισοδήματα 0,01-10.000 ευρώ θα είναι 9% αντί για το 22% που ισχύει μέχρι σήμερα. Από την διαφοροποίηση αυτή κέρδος θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως ύψους εισοδημάτων, δεδομένου ότι θα συνδυαστεί και με την ταυτόχρονη μείωση και των υπολοίπων φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Βέβαια η διαφοροποίηση αυτή για τους φορολογούμενους δεν θα γίνει εντελώς “δωρεάν”, αφού φαίνεται ότι θα αυξηθεί αρκετά το όριο των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγονται μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Το απαιτούμενο όριο αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται στο 30% του ετήσιου εισοδήματος του φορολογούμενου, αντί για τις τρεις κλίμακες 10% , 15% και 20% που ισχύει μέχρι σήμερα.

Στην περίπτωση που ο στόχος δεν θα επιτευχθεί θα προβλέπεται επιβολή επιπλέον φόρου, ο οποίος με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι 22% επί του ποσού της διαφοράς. Ο συντελεστής αυτός δεν φαίνεται να υπάρχει σκέψη να μειωθεί, αλλά αντιθέτως φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για την αύξηση του. Ταυτόχρονα μελετάτε διεύρυνση των προσώπων που θα καλούνται να «πετύχουν» το ποσοστό των αποδείξεων, με επέκταση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων από αυτή των μισθωτών και των συνταξιούχων που ισχύει έως σήμερα.

“Αρχικά το μέτρο αυτό θα μπορούσε να το χαρακτηριστεί ως αρκετά θετικό για την τόνωση ακόμη περισσότερο του τραπεζικού συστήματος της χώρας , αλλά και για το γεγονός ότι θα είναι ένα επιπλέον εργαλείο για την προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής”, τονίζει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Από την άλλη για να πετύχει πραγματικά τον σκοπό του θα πρέπει να μελετηθεί η πιθανότητα να δίδεται επιπλέον κίνητρο στους φορολογούμενους ώστε να ζητούν αποδείξεις από κλάδους που θεωρούνται από το υπουργείο οικονομικών ως αυτοί που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι ακόμη και το 30% που θα ζητάτε θα είναι εύκολο να επιτευχθεί μέσω των δαπανών που έτσι και αλλιώς δεν έχουν πιθανότητα φοροδιαφυγής (ΔΕΚΟ, λογαριασμοί τηλεφώνου, σούπερ-μάρκετ κλπ).

Τέλος αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι, μισθωτοί και επαγγελματίες, βρίσκονται με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, ή με πιστωτικές κάρτες οι οποίες έχουν κοκκινίσει εδώ και καιρό, καταλήγουμε στο τελικό συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή από τον νομοθέτη ώστε το μέτρο να μην λειτουργήσει ως μία φορολογική επιβάρυνση, σε αντίθεση με τον αρχικό του στόχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο