Άποψη

Η φρίκη του ανθρώπινου «πολιτισμού»

Η φρίκη του ανθρώπινου «πολιτισμού»
Με αφορμή την έρευνα του περιοδικού Nature για τους θανάτους παιδιών παγκοσμίως, ο Γιώργος Χελάκης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, τονίζει πως η παιδική θνησιμότητα είναι ένα μέτρο για να κρίνουμε άπαντες τον πολιτισμό μας ως ανθρώπινη κοινωνία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature και αφορά την παιδική θνησιμότητα. Σύμφωνα με αυτή, περισσότερα από 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει το αναμενόμενο. Στις φτωχές και υπανάπτυκτες χώρες το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας ανεβαίνει κατακόρυφα. Από το 2000 ως το 2017, 123 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 0 έως 5 ετών πέθαναν σε 99 χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα.

Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 90% των θανάτων παιδιών αυτής της ηλιακής ομάδας παγκοσμίως. Αν σε αυτά προστεθούν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το 2018 καθώς και αυτές για τις χώρες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα (όπως η Κίνα, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Μαλαισία), το σύνολο των παιδιών κάτω των 5 ετών που πέθαναν αυτή την περίοδο ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι βασικές αιτίες του θανάτου διαφέρουν ανά ηλικία. Ο θάνατος των παιδιών κάτω του ενός έτους οφείλεται κυρίως σε επιπλοκές του πρόωρου τοκετού. Από την ηλικία των δυο ως τεσσάρων ετών τα παιδιά πεθαίνουν από ελονοσία, πνευμονολογικές μολύνσεις και διαρροϊκές ασθένειες.Ο κίνδυνος θανάτου για τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι δεκαπλάσιος σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, το 2017 μόνο τέσσερα παιδιά στα 1.000 κάτω των 5 ετών πέθαιναν στην περιοχή Σάντα Κλάρα της Κούβας. Όμως το ποσοστό ανήλθε στα 195 στα 1.000 για την περιοχή Γκάρκι της Νιγηρίας.

Η εργασία μας θα πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για τις υγειονομικές αρχές ώστε να βελτιώσει με στοχευμένο τρόπο τα συστήματα υγείας”εκτιμά ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Σάιμον Χέι του Ινστιτούτου Μετρολογίας και Εκτίμησης Υγείας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. «Η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη δεν είναι παρά μία παράμετρος», εκτίμησε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ. «Οι παράγοντες που συμβάλλουν στους θανάτους συνδέονται με πιο ευρεία προβλήματα: τη φτώχεια, τις διακρίσεις και την αδικία», τόνισε.

Είναι μέτρο για να κρίνουμε τον πολιτισμό μας ως ανθρώπινη κοινωνία η παιδική θνησιμότητα. Μπορούμε να το περιγράψουμε και διαφορετικά. Ένα πολεμικό αεροπλάνο που μπορεί να κοστίζει εκατό εκατομμύρια δολάρια, που για να πετάξει μια μέρα θέλει καύσιμα που κοστίζουν πάνω από σαράντα χιλιάδες δολάρια, εκτοξεύει βόμβες που κοστίζουν με τη σειρά τους εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να πετύχει και να σκοτώσει στην Συρία, έναν πατέρα ο οποίος ζει το παιδί του με εισόδημα ένα δολάριο την ημέρα. Ενίοτε η βόμβα πετυχαίνει το ίδιο το παιδί. Αυτή είναι η φρίκη που παράγει ο ανθρώπινος πολιτισμός. Όσοι εξαιρούμε τον εαυτό μας από την δημιουργία αυτής της φρίκης εθελοτυφλούμε. Η σιωπή μας είναι συνενοχή…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments