Άποψη

Νίκο (Κοτζιά) χάσαμε

Νίκο (Κοτζιά) χάσαμε
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τον Νίκο Κοτζιά που δέσμευσε την Ελλάδα με μια συμφωνία που άλλοι κρατούσαν τα κλειδιά.

Η ομολογία του Νίκου Κοτζιά πως δεν είχε προβλέψει το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να κρατήσουν κλειστή την πόρτα της Ένωσης για τα Σκόπια είναι τρομακτική. Αν δεν ήταν σίγουρος γιατί δέχθηκε ως προϋπόθεση εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους γείτονες την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Γιατί δέσμευσε την Ελλάδα σε μία υπόθεση που άλλοι κρατούσαν τα κλειδιά;

Αυτό ήταν το… αριστούργημα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής; Ποιοι και πόσοι πίεζαν για τη λύση του θέματος και προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση; Ήταν πράγματι έντονη η διεθνής πίεση; Ή κάποιοι κατάφεραν να τον ξεγελάσουν; Γιατί δεν κράτησε μία επιφύλαξη και προς όφελος των ελληνικών θέσεων; Πραγματικά τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά.

Το θέμα είναι πως ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι πλέον υπεύθυνος για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η ευθύνη έχει περάσει σε άλλων τα χέρια. Οι διάδοχοί του οφείλουν να κάνουν τις απαραίτητες επεξεργασίες και κινήσεις ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ανοίξει τους διπλωματικούς διαύλους με τους εταίρους μας και τους γείτονες ώστε να σωθεί ότι σώζεται. Πάνω από όλα πρέπει να εξηγήσει στους Σκοπιανούς πως ο μοναδικός παράγοντας στην περιοχή που λαμβάνει υπόψιν και τα δικά τους συμφέροντα είναι η Αθήνα.

Γιατί είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που δεν ονειρεύεται να πάρει ένα κομμάτι τους και ο πιο πιστός σύμμαχος στην ευρωπαϊκή τους πορεία, καθώς η ένταξη των Βαλκανικών κρατών στην ΕΕ αποτελεί θεμελιώδη λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής.

Η πολιτική ηγεσία και ο λαός της γειτονικής χώρας θα πρέπει να διαλέξουν και να δείξουν με πράξεις ποιους θεωρούν φίλους. Να εγκαταλείψουν τις παράλογες αναγνώσεις της ιστορίας και τους αδιέξοδους αλυτρωτισμούς. Ο πιο σύντομος ευρωπαϊκός δρόμος για τις Βρυξέλλες περνά μέσα από τη δική μας χώρα. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να πείσουμε όσους εταίρους διστάζουν να δεχθούν νέα μέλη στους κόλπους της Ένωσης. Αν μιλούσαμε για τραπεζική δουλειά η Ελλάδα μπορεί να είναι ο εγγυητής των Σκοπίων. Με μία μονάχα προϋπόθεση: να δείξουν οι γείτονες ότι επιθυμούν να πορευτούν μαζί μας και όχι σε βάρος μας. Είναι προφανές ότι σε κάθε άλλη περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να προστατέψει τα συμφέροντα της.

Η Ελλάδα δε μπορεί να κρύβεται σε όλα τα θέματα πίσω από τους συμμάχους της και το διεθνές δίκαιο. Η διεθνής ζωή έχει τους δικούς της ρυθμούς και υπάρχουν στη σκηνή πρωταγωνιστές όπως ο Ταγίπ Ερντογάν οι οποίοι αλλάζουν το στάτους κβο. Οι ρόλοι στις διεθνείς σχέσεις δεν είναι σταθεροί στο χρόνο. Κάποιοι… αλλάζουν τα λόγια και τη θέση τους. Ανακοινώνουν τις επιδιώξεις τους και παλεύουν για αυτές. Κάνουν επενδύσεις, ακόμη και πολέμους. Προφανώς ο πόλεμος για εμάς δεν είναι επιλογή. Αλλά όταν είναι για τους άλλους είναι παραλογισμός να μην προετοιμαζόμαστε για αυτόν. Με βασικό στόχο να τον αποτρέψουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments