Πολιτική

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται το καθεστώς προσφυγής σε διαιτησία.

Το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57, για το άρθρο 53 παρ. 8, που αφορά τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων, για το άρθρο 55, που αφορά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και για το άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας. Αναφορικά με το άρθρο 57 για την «Επίλυση των Συλλογικών Διαφορών με διαιτησία», και τα δύο κόμματα κατήγγειλαν ότι η ρύθμιση καθιστά ανέφικτη την προσφυγή στη διαιτησία για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: «Η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να βάλει τους κανόνες»

«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, και αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και χαρακτήρισε απολύτως προφανές ότι ο συνταγματικός νομοθέτης επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να ορίσει τους κανόνες.

Έσπευσε, δε, να επισημάνει ότι η καθ΄ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ, για την οποία μάλιστα το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματική, έγινε με ΠΝΠ το 2012. «Δεν ήσασταν υπουργοί στην κυβέρνηση το 2012, κύριοι του Κινήματος Αλλαγής; Δηλαδή, εσείς υπογράψετε την καθ΄ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ ως συνταγματικά ορθή και τώρα σας ενοχλεί το έλασσον; Οι κανόνες δηλαδή;», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης και χαρακτήρισε άσκηση παραλογισμού την επιχειρηματολογία του Κινήματος Αλλαγής.

Η κριτική επεκτάθηκε σε ολόκληρο το κεφάλαιο του αναπτυξιακού για τα εργασιακά και έτσι ο υπουργός απάντησε στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Επί τέσσερα χρόνια τον ΙLO τον είχατε ανακηρύξει περίπου ως τον κάτοχο της παγκόσμιας σοφίας. Τώρα σας ενοχλεί που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί τη σύσταση του ILO για τη διαιτησία; Και η υποκρισία πρέπει να έχει όρια», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, ανέφερε ότι διευκολύνεται η ευρεία προσαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στις κρατούσες συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, η επιβίωση των οποίων είναι δυσχερής. Με άλλα λόγια, είπε, διευρύνεται το πεδίο των επιλογών των κοινωνικών εταίρων, ώστε να διαμορφώνουν με ελεύθερες διαπραγματεύσεις τους ειδικούς όρους εργασίας και αμοιβής σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που η οικονομική τους κατάσταση είναι αποδεδειγμένα ιδιαίτερα δυσχερής. Ο κ. Μπούγας είπε ακόμη ότι οι διατάξεις είναι απολύτως σύμφωνες με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Αναφορικά με τη μονομερή διαιτησία, ο βουλευτής επισήμανε ότι, με βάση το Σύνταγμα, ο κοινός νομοθέτης έχει τη δυνατότητα να ορίσει περιοριστικούς κανόνες στη διαιτησία, η οποία είναι έσχατο μέσο επίλυσης διαφορών.

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: «Υπουργός εργοδοσίας»

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκριναν τις διατάξεις για τα εργασιακά αλλά και προσωπικά τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που τον αποκάλεσαν «υπουργό της εργοδοσίας που κάνει πράξη όσα με εμμονή ο ΣΕΒ ζητάει». «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, είναι η πρώτη υπουργός στην ιστορία του κράτους, που θεσμοθέτησε ως νέο κοινωνικό φορέα τον ΣΒΒΕ, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Δεν τους έφτανε ο ΣΕΒ, δεν ήταν αρκετός ο ΣΕΒ για να μιλάει ως κοινωνικός φορέας με την κυβέρνηση, θέλανε και περισσότερους βιομηχάνους στη συζήτηση», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι φτηνό και ανάξιο απάντησης ότι ο υπουργός Εργασίας είναι υπουργός εργοδοσίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν γίνει δεκτές από την πλατιά πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εκτός από τα οργανωμένα συμφέροντα κάποιων συνδικαλιστών. «Εμείς βλέπουμε ήδη αποτελέσματα και τα βλέπει ο ελληνικός από τα αποτελέσματα εφαρμογής του αναπτυξιακού νομοσχεδίου», είπε ο κ. Λιβανός, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μοναδικό στόχο έχει να μην αφήσει την κυβέρνηση να φέρει την ανάπτυξη και να πάει τη χώρα μπροστά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι παρακάμπτει απόφαση του ΣτΕ για να υπηρετήσει με τον πιο ποταπό τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας. «Κανονικά, ο κ. Βρούτσης δεν θα έπρεπε να λέγεται υπουργός Εργασίας. Θα έπρεπε να λέγεται υπουργός εργοδοσίας, κάνει το χατίρι του ΣΕΒ, ο οποίος με απόλυτη επιμονή, εδώ και χρόνια, επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, όταν δεν μπορεί να υπογραφεί ΣΣΕ», είπε.

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: «Έρχονται μειώσεις μισθών»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο κατέθεσε μια σειρά διατάξεων που χτυπούν στον πυρήνα τους τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτυπούν τις δύο βασικές αρχές, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και το δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή με χειρουργικά πλήγματα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στη διαιτησία.

«Είναι προφανές ότι εδώ δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και εργατικών δικαιωμάτων», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται η εμπειρία του 2012, όταν, δηλαδή, υπήρξε έκρηξη επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που στην πλειονότητά τους προέβλεπαν μειώσεις μισθών, δεν χρειάζεται η εμπειρία εκείνου του κοινωνικού ολέθρου», γιατί «το ίδιο το κείμενο της ΤτΕ, το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται ως τη μόνη επιστημονική βάση για αυτά που εισηγείται σήμερα, λέει σαφέστατα ότι θα έχουμε ένα μηχανισμό που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το άρθρο 57 δεν βλέπει με τη δέουσα προσοχή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το πως μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η διάταξη.

Για τις άλλες διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά, και για τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής πρόβαλε αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι δεν καθορίζονται ειδικότερα κριτήρια για το πότε απωθείται μια συλλογική σύμβαση, εξαιτίας των δυσχερών οικονομικών όρων στους οποίους έχει περιέλθει μια επιχείρηση. «Αν δεν έχουμε τυποποιημένες διαδικασίες, για παράδειγμα, προπτωχευτικές, ο εκάστοτε υπουργός θα ρυθμίζει κατά βούληση πότε προκύπτει πρόβλημα οικονομικής δυσχέρειας που επιβάλλει την απόκλιση από την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, που αναρωτήθηκε πότε εφαρμόστηκαν αποφάσεις του ΣτΕ, όταν αυτές ήταν αντίθετες με επιλογές της ΕΕ. Διατύπωσε, δε, τη θέση ότι, καθώς το ΣτΕ δεν είναι συνταγματικό δικαστήριο, δεν αποφασίζει για να αποφασίζει η Βουλή. «Γνωμοδοτική είναι η εισήγησή του και την ερμηνεύει ο καθένας, όπως θέλει», είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ψηφοθηρία και την κυβέρνηση για εξυπηρετήσεις.

«Αντισυνταγματικές είναι όλες οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και, απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα και την κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Λέτε για ελεύθερες διαπραγματεύσεις όλοι. Δεν ντρέπεστε λίγο; Ποιες ελεύθερες διαπραγματεύσεις, ποιος καθορίζει τον κατώτατο μισθό στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Το υπουργείο. Τώρα καταργείτε την αυτονομία των συνδικάτων, με τα μητρώα και όλα αυτά τα σχέδια. Αυτό είναι συνταγματικό;».

Δήλωσε, δε, ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό από το σκεπτικό εκείνων που τις εισηγούνται. Όλα τα άρθρα είναι προδήλως και απολύτως αντισυνταγματικά και προσβάλλουν τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments