Οικονομία

Αλλαγή έκπληξη στις χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ

Δείτε τι θα αλλάξει στις αναλήψεις από ATM, μετά από απόφαση των τραπεζών.

Από τα μέσα Ιουλίου είχαν υπερδιπλασιαστεί οι προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, οι οποίες έφταναν από 2,5 ευρώ έως 3 ευρώ. Αυτό συνέβη μετά την απόφαση των τραπεζών να αναπροσαρμόσουν τις προμήθειες στα επίπεδα της χρέωσης DAF (Direct Access Fee), ώστε Έλληνες και τουρίστες να χρήζουν ισότιμης μεταχείρισης βάσει του νόμου 4537/2018, με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/2366/ΕΕ (Payment Services Directive 2 – PSD 2).

Ουσιαστικά, η αλλαγή αυτή ωθούσε όσους επιμένουν στα μετρητά να πρέπει να αναζητούν ATM της δικής τους τράπεζας για να γλυτώσουν την επιβάρυνση, καθώς, όπως είχε επισημανθεί από τραπεζικά στελέχη, ο πελάτης δεν επηρεάζεται καθόλου εφόσον επιλέγει το ΑΤΜ της δικής του τράπεζας. Στην ουσία κάθε τράπεζα προσάρμοσε την τιμολογιακή της πολιτική στους κανονισμούς της ΕΕ που προβλέπουν ότι όλοι οι κάτοχοι καρτών, Έλληνες και ξένοι, πρέπει να πληρώνουν το ίδιο όταν πραγματοποιούν συναλλαγές από το ΑΤΜ ενός πιστωτικού ιδρύματος που δεν είναι όμως ο εκδότης της κάρτας τους.

Ωστόσο, τελικά οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν α απορροφήσουν τις προμήθειες που πληρώνουν όσοι κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, οι οποίες αγγίζουν έως και τα 3,60 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «insider.gr», κάθε τράπεζα χωριστά θα θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα προβλέπουν δωρεάν αναλήψεις για τη χρήση του δικτύου ΑΤΜ όταν πρόκειται για ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν έχουν επιλογή μεταξύ τραπεζών ή ΑΤΜ και επιβαρύνονται αδίκως έως 3,60 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει καθώς σε πολλά ακριτικά νησιά οι κάτοικοι δεν είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από την τράπεζά τους. Για το λόγο αυτό, πρώτη η Eurobank προέβη στην εν λόγω ενέργεια, πριν από έναν περίπου μήνα, και μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση και, μάλιστα, τον ίδιο των πρωθυπουργό, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να πράξουν το ίδιο. Όσον αφορά στις υπόλοιπες προμήθειες οι οποίες επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως η αλλαγή PIN, η ερώτηση υπολοίπου ή, ακόμη, και η εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, πηγές του κλάδου αφήνουν ανοιχτό το δικαίωμα επίσης να καταργηθούν. Τονίζουν, πάντως, ότι απαιτείται μελέτη και σχεδιασμός και δεν μπορούν οι τράπεζες να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη την τιμολογιακή τους πολιτική.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η εποχή που οι τράπεζες παρείχαν «δωρεάν» υπηρεσίες έχει πλέον περάσει και κρίνεται αναγκαίο το λειτουργικό τους μοντέλο να καταστεί κερδοφόρο, κάτι που για την ώρα επικεντρώνεται στις προμήθειες των υπηρεσιών. Αναγνωρίζουν, όμως, ότι χρειάζεται προσοχή και ισορροπημένη τιμολόγηση η οποία, εν τέλει, θα οδηγήσει στο μοντέλο που εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό και αφορά στο ετήσιο ή μηνιαίο τέλος για τη διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού. Η πολιτική αυτή προβλέπει μια ελάχιστη χρέωση, του τύπου 20 ευρώ ετησίως, και αυξάνεται αναλόγως του «πακέτου υπηρεσιών» που επιλέγει ο πελάτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο