Κόσμος

Αρμενία: Ευχαριστήριο στις ΗΠΑ για το “ιστορικό ψήφισμα” της αναγνώρισης της γενοκτονίας

Αρμενία: Ευχαριστήριο στις ΗΠΑ για το “ιστορικό ψήφισμα” της αναγνώρισης της γενοκτονίας
Αρμενία: Ευχαριστήριο μήνυμα προς τις ΗΠΑ απεύθυνε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν τονίζοντας πως η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε ένα "θαρραλέο βήμα" προς την αλήθεια και την δικαιοσύνη.

Αρμενία: Εγκάρδιο χαιρετισμό προς την Βουλή των Αντιπροσώπων και την ψήφιση της επίσημης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλ Πασινιάν. Η απόφαση Αρμενίων υιοθετήθηκε χθες σε σύνοδο της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων με συντριπτική πλειοψηφία 405 βουλευτών σε 435, σε μια σπάνια σύμπλευση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε την “ιστορική ψήφο” σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο σημειώνει ότι η απόφαση αυτή “είναι ένα θαρραλέο βήμα προς την αλήθεια και την δικαιοσύνη στην ιστορία, που θα προσφέρει επίσης παρηγοριά σε εκατομμύρια απογόνους των επιζώντων της γενοκτονίας των Αρμενίων”.

“Η Αρμενία χαιρετίζει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποφασιστική και εντυπωσιακή ψήφο τους (…), η οποία δείχνει την απέραντη πίστη τους στην αλήθεια, την δικαιοσύνη, την ανθρωπότητα, την αλληλεγγύη και την παγκόσμια αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ανακοίνωσε παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

Το ίδιο αίσθημα είχαν και πολλοί Αρμένιοι στους δρόμους του Γερεβάν.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τελικά την γενοκτονία των Αρμενίων”, δήλωσε ο 69χρονος υποδηματοποιός Κοριούν Χακομπιάν στο AFP. “Τώρα κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ”, σημείωσε.

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε χθες από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, η οποία θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα. Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επισήμως από περίπου τριάντα χώρες, αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.

Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου “γενοκτονία”, διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα. Μερικοί Αρμένιοι υποβάθμισαν ωστόσο την σημασία του αμερικανικού αυτού ψηφίσματος, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη την ώρα που υπάρχει μεγάλη ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, τους δύο συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

“Η γενοκτονία εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο, ένα χαρτί που μπορούν να παίξουν οι παγκόσμιες δυνάμεις”, δήλωσε στο AFP ο Σουρέν Μανουκιάν, ιστορικός του Μουσείου της Γενοκτονίας στο Γερεβάν, και ζήτησε να εξεταστεί η “απόφαση αυτή μέσα από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments