Οικονομία

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Εξετάζεται στα έξοδα το ενοίκιο και η διατροφή

Ευνοϊκότερο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις ζητούν οι πολίτες.

Αλλαγές φέρνει η πλειάδα ενστάσεων για το άρθρο 7, που αφορά στο νέο όριο υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών με τους φορολογούμενους να διατυπώνουν αρνητικά σχόλια, κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών στην οριζόντια αύξηση του ποσοστού των αποδείξεων στο 30%, με λίγες σχετικά εξαιρέσεις αναγκάζουν την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάσει τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα ο υπολογισμός του ενοικίου και της διατροφής στα έξοδα για την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του εισοδήματος.

Η βασική ένσταση των φορολογούμενων, που υπογράφουν τα σχόλια στο κείμενο της διαβούλευσης, είναι ότι παρά τον υπολογισμό του 30% επί του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος, ως βάση θα έπρεπε να λαμβάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, δηλαδή αφού αφαιρούνται φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, αλλά και δαπάνες ανελαστικές, που δεν μειώνουν καν το φόρο ή το φορολογητέο εισόδημα. Μια από αυτές τις δαπάνες, δηλαδή η διατροφή διαζευγμένων, θα μειώνει τη βάση υπολογισμού του 30%, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για ειδικό bonus από ηλεκτρονικές συναλλαγές με επαγγελματικούς κλάδους.

Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να υπολογίζονται διπλά ή τριπλά, ηλεκτρονικές πληρωμές σε επαγγελματίες που σύμφωνα βρίσκονται ψηλά στη βαθμολογία της παραβατικότητας. Επιπλέον, αυτό το διπλό ή τριπλό bonus εξετάζεται να επεκταθεί και στη φορολοταρία ή και να υπάρχει κάποιου είδους ανταπόδοση στο φορολογούμενο κατά τη συναλλαγή.

Πολλά είναι και τα παράπονα για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια καθώς θεωρούν ότι το όποιο εισόδημα υπερφορολογείται μέσω του ΕΝΦΙΑ και της αυτοτελούς φορολογίας για τα ενοίκια που ξεκινά από το 15% για τα εισοδήματα μέχρι και 12.000, μέχρι και τα 33% για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και άνω.

Σημειώνουν ακόμη ότι κάποιοι ιδιοκτήτες εκτός από τον ΕΝΦΙΑ αν η περιουσία τους έχει αντικειμενική αξία πάνω από 250.000 ευρώ έχουν και ένα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Τι λέει το νομοσχέδιο

Οι e-δαπάνες αποσυνδέονται από το αφορολόγητο και στο κυνήγι μπαίνουν όλα τα εισοδήματα και οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν το επόμενο έτος να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους ή τουλάχιστον αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 67.000 ευρώ και άνω θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου 22% στο ποσό των e-αποδείξεων που θα λείπουν.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές 9.000 ευρώ. Αν δεν τα καταφέρει και εμφανίσει e-αποδείξεις ύψους 7.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ (9.000-7.000) θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο