Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο και ως πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας: Εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο και ως πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV και αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Τι είπε για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, το θέμα του Πολυτεχνείου και τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Αλέξης Τσίπρας: «Με ξάφνιασε η ενόχληση μεγάλου μέρους των ΜΜΕ και των πολιτικών μου αντιπάλων, όμως κυρίως τους ενόχλησε ότι ενώ είχε διαμορφωθεί ένα οξύ κλίμα, δεν είχαμε αυτό, αλλά μια μαζική, ειρηνική μεγάλη διαδήλωση με έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμμετοχή του στην πορεία του Πολυτεχνείου. Η πορεία του Πολυτεχνείου δεν είναι μαραθώνιος για να τερματίσεις στο Καλιμάρμαρο. Η παρουσία μου είχε συμβολικό χαρακτήρα. 46 χρόνια μετά το μήνυμα του τότε για Δημοκρατία, Λαϊκή Κυριαρχία παραμένει επίκαιρο. Η ιστορική μνήμη είναι καταγεγραμμένη στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων. Πήγα στο Πολυτεχνείο και ως πρωθυπουργός, κατέθεσα στεφάνι. Δεν επέλεξα όμως να πάω στην πορεία. Πίστευα ότι θα έδινα ένα συμβολισμό που θα ήταν παρεξηγήσιμος. Η πορεία για την εξέγερση έχει αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα. Ήθελα να σεβαστώ αυτό τον χαρακτήρα και επέλεξα να μην συμμετάσχω» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η κυβέρνηση στις τάξεις της έχει «υπερδεξιούς» υπουργούς, οι οποίοι δεν διστάζουν να καταθέσουν απόψεις αναθεώρησης του ίδιου του Πολυτεχνείου, ενώ η πολιτική που ασκεί βασίζεται στο δόγμα «νόμος και τάξη». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως το προσφυγικό και θέλει να θρέψει ένα κοινό ακραίων που τους είχε «χαϊδέψει» προεκλογικά τα αυτιά, μέσα από ένα δόγμα “νόμος και τάξη” το οποίο γίνεται αστείο στα μάτια των δημοκρατικών πολιτών» είπε ακόμη.

Αλέξης Τσίπρας: «Τα Εξάρχεια είναι γκετοποιημένη περιοχή»

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «τα Εξάρχεια είναι γκετοποιημένη περιοχή. Με αυτή τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα υπάρξει όξυνση του προβλήματος. Προσπαθήσαμε να χτυπήσουμε την εγκληματικότητα. Η ΕΛ.ΑΣ διαλεύκανε υποθέσεις ναρκωτικών. Οι κάτοικοι εκεί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ζωή τους γίνεται χειρότερη. Όταν υπάρχει μία επιχείρηση ακραίας καταστολής μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές εφόδους σε καταλήψεις προσφύγων».

«Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιοχές σαν τα Εξάρχεια. Περιμένω πολλά και από τον δήμο Αθηναίων. Τα Εξάρχεια πάντα ήταν μία περιοχή όπου έμεναν λόγιοι και διανοούμενοι. Θεωρώ ότι είναι πολύ φτηνό να επιχειρείται προσπάθεια πολιτικής κερδοσκοπίας πάνω σε τέτοια ζητήματα. Επί των ημερών μας δέχθηκα πάνω από τρεις ερωτήσεις για την εγκληματικότητα. Η βαριά εγκληματικότητα σήμερα έχει αυξηθεί» πρόσθεσε.

Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχουν deals με τους τραπεζίτες πίσω από τις αλλαγές του ποινικού κώδικα»

«Πιστεύετε ότι η σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει τον ποινικό κώδικα για τις μολότοφ; Υπάρχουν deals με τους τραπεζίτες πίσω από τις αλλαγές του ποινικού κώδικα και με τους εγκληματίες του “λευκού κολάρου” οι οποίοι έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ελβετία», ανέφερε αρχικά για τον Ποινικό Κώδικα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση με πρόσχημα ότι θέλει να κάνει πλημμέλημα το κακούργημα, έρχεται να κρύψει την πραγματική πρόθεση. Για τους μπαχαλάκηδες που φοράνε κολάρα και γραβάτες, που έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων» συνέχισε. «Υπάρχει Ρουβίκωνας; Είχα ακούσει κάτι δηλώσεις περί φυλάκισης του Ρουβίκωνα. Οτιδήποτε είναι έκνομο είναι και καταδικαστέο» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφορικά με τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα.

«Εδώ και μήνες φωνάζουμε για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών αλλά και για την παράλογη επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία ενέργεια η οποία είναι πρωτάκουστη για όσους ασχολούνται με τα ποινικά ζητήματα και αποτελεί στίγμα για την εικόνα της χώρας στα διεθνή fora όπου συζητούν όλοι για τη διαφθορά. Ζητάω από τον κ. Μητσοτάκη να μου πει ονόματα και διευθύνσεις. Το να “λιβανίζεται” διαρκώς μία κυβέρνηση είναι καλό αλλά έχει και ένα όριο. Μιλάω γενικά για τα ΜΜΕ. Είναι δυνατόν να μην έχει γίνει εκτενές ρεπορτάζ γι αυτό το θέμα;» υπογράμμισε.

Αλέξης Τσίπρας: «Πήγαμε σαν Αρσακειάδες, με το σταυρό το χέρι στην υπόθεση της Novartis»

Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens τόνισε ότι «ο βασικός κατηγορούμενος που ήταν ο Θόδωρος Τσουκάτος απηλλάγη λόγω παραγραφής της υπόθεσης. Ποτέ δεν θα μάθουμε που πήγε αυτό το 1 εκατ. που πήγε στα ταμεία του κόμματός του. Αυτό είναι μία παθογένεια της χώρας. Μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των Μνημονίων ήταν ότι δεν εστίασαν σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές διώξεις για δεκάδες τραπεζικά στελέχη για υποθέσεις που είναι κρίσιμες όπως τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, που ήταν δανεικά και αγύριστα. Όλοι αυτοί τώρα παίρνουν ασυλία. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει τέτοιου είδους διευκόλυνση».

Όπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός υπάρχει μονοπώλιο στο χώρο του Τύπου. Υπάρχει επιχειρηματίας που έχει υπερσυγκέντρωση Μέσων Ενημέρωσης αλλά το χειρότερο είναι ότι έχει το μονοπώλιο της διακίνησης του Τύπου. Για χάρη του συγκεκριμένου επιχειρηματία υπήρξε η απόφαση για αλλαγή της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου η νέα Επιτροπή να σταματήσει τις έρευνες για το μονοπώλιο στο χώρο του Τύπου.

«H σημερινή κυβέρνηση μας αποδεικνύει ότι σε θεσμικά ζητήματα ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο τσαγανό. Εμείς πήγαμε σαν Αρσακειάδες, με το σταυρό το χέρι στην υπόθεση της Novartis. Ο Τζανακόπουλος πήγε στον Άρειο Πάγο γιατί δεν είχαμε ιδέα για το τι συνέβαινε. Η ύπαρξη του σκανδάλου ήταν γνωστή από πριν και αυτό ήταν παγκόσμιο σκάνδαλο με ελληνική πτυχή». Στη συνέχεια ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέγοντας πως ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δημόσια ταλαιπωρία για την Novartis επειδή τον ενοχοποιεί η κυβέρνηση.

«Μου κάνει τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να υπερψηφίσει μία ερμηνεία για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Πολλοί με αφορμή την υπόθεση Novartis είχαν επιχειρηματολογήσει ότι η δωροδοκία είναι στα καθήκοντα του υπουργού. Το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι άλλο πράγμα, άσχετα ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών βασίζεται σε αυτό το θέμα. Το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου θα βάραινε όλους αυτούς που βγαίνουν και κάνουν τους κόκκορες στα τηλεοπτικά παράθυρα» συνέχισε.

Αλέξης Τσίπρας: «Οι Έλληνες πολίτες παραπλανήθηκαν από την κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού»

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι «ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τίμησε τη χώρα από το αξίωμά του αυτά τα πέντε χρόνια. Είμαστε μπροστά σε μία προσπάθεια απαξίωσης και του θεσμού και του προσώπου. Όταν προτείνεις στην Αναθεώρηση ο πρόεδρος να βγαίνει με τους 130 λες ότι δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα πρόσωπο που με βάση το Σύνταγμα να συμπυκνώνει το έθνος και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ακόμα και ο κηπουρός μας να μπει πρόεδρος να εκλεγεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ για να εκλέγεται με 120 ψήφους». «Ως πρωθυπουργός συζήτησα μαζί του. Είχαμε δημιουργική συνεργασία, αλλά είχαμε και διαφωνίες σε φυσιολογικά πλαίσια. Βρήκαμε κοινή γραμμή σε κρίσιμα ζητήματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με το προσφυγικό τόνισε ότι «οι Έλληνες πολίτες παραπλανήθηκαν από την κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού. Το προσφυγικό είναι μεγάλο και δύσκολο θέμα. Ο Μητσοτάκης έλεγε ότι στις μετεγκαταστάσεις και τώρα μαζεύει τους Περιφερειάρχες και τους ζητάει τις μετεγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών. Πρέπει να στηρίξουμε ως κοινωνία αυτή την πολιτική. Το ίδιο θα πράξουμε και ως ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τα νησιά».

Σχετικά με τα εσωκομματικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε το συνέδριο του κόμματος του για το Πάσχα του 2020. Ακόμη απαντώντας στο ερώτημα περί Πασοκοποίησης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εποχής. Εκείνο του οραματικού και εκείνου της διαφθοράς. Είμαστε ένα κόμμα με υψηλά ποσοστά στην Ευρώπη. Έχουμε καταλάβει το χώρο από τα αριστερά μέχρι τη Σοσιαλδημοκρατία. Καλό είναι να υπάρχουν εσωκομματικές φωνές. Διαφώνησα με ένα μοντέλο εκλογής από μία απροσδιόριστη βάση. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι εύλογη. Άλλωστε θα εκλεγώ στο συνέδριο. Όταν η βάση θα έχει προσδιοριστεί τότε να το δούμε με “συμπάθεια”. Δεν έχω “παντρευτεί” τη θέση του προέδρου. Θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ κούρσα διαδοχής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments