Ελλάδα

MEGA: Σαν σήμερα πριν 30 χρονιά βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα [pics&vids]

MEGA: Σαν σήμερα πριν 30 χρονιά βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα [pics&vids]
Στις 16 Νοεμβρίου 1989 εγκαινιάζεται το MEGA. Τέσσερις μέρες μετά βρίσκεται στον αέρα. Το www.pagenews.gr θυμάται την πρώτη μέρα που το μονότονο ζάπινγκ της εποχής διακόπηκε από ένα τρισδιάστατο μουσικό σήμα, με λαμπερά γραφικά σε έντονα χρώματα να βολτάρουν σε έναν ουρανό με σύννεφα.

MEGA: Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε άνθρωπο 30-35 ετών για το τηλεοπτικό τοπίο πριν τα 90s, πιθανότατα θα γουρλώσει τα μάτια και θα σας πει γεμάτος έκπληξη: “Τι; Μόνο τρία κανάλια  υπήρχαν;”. Βλέπετε, στην εποχή της υπέρ πληροφόρησης, η τηλεόραση ήταν εκείνη που άρχισε να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, από τότε που πλάι στα τρία κρατικά κανάλια και τους ελάχιστους σταθμούς τοπικής εμβέλειας, ήρθε να προστεθεί η ιδιωτική τηλεόραση και οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας.

Με πρώτο απ’ όλα το MEGA, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 16 Νοεμβρίου 1989 και εξέπεμψε τέσσερις μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 1989. Η άδεια που έλαβε, ήταν «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού». Έκανε τα πρώτα του περπατήματα δειλά δειλά και πολύ γρήγορα τα βήματα έγιναν πολλά αν και σταδιακά: Τον πρώτο χρόνο μετάδοσής του, ο σταθμός βασιζόταν κατά 68% στο ξένο πρόγραμμα, ενώ το ποσοστό των ελληνόφωνων προγραμμάτων ήταν μόλις 32%. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ποσοστά αντιστράφηκαν.

Αριθμώντας λίγα μόνο χρόνια λειτουργίας και συγκεκριμένα το 1994, το MEGA, ως εταιρία εισήχθη στο ΧΑΑ. Από το 1996 η Ομογένεια μπορούσε να παρακολουθεί προγράμματά και από το 1999 ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει και δορυφορικά.

Το πρώτο σήμα του MEGA Channel

 Η πρώτη μέρα του MEGA (και της ιδιωτικής τηλεόρασης)

Το MEGA ξεκίνησε να εκπέμπει στις 3 το μεσημέρι της 20ης Νοεμβρίου 1989, ημέρα Δευτέρα. Στην οθόνη της τηλεόρασης, μετά το σήμα του σταθμού, εμφανίστηκε ο τότε διευθυντής του καναλιού, κ. Νίκος Σκουλάς, ο οποίος υποσχέθηκε στους τηλεθεατές ότι το MEGA Channel “θα προσέφερε ποιότητα στην ψυχαγωγία και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση”, ενώ ζήτησε από τους τηλεθεατές να είναι αυστηροί κριτές του σταθμού, ώστε να συμβάλλουν μ’ αυτόν τον τρόπο στη διόρθωση των όποιων λαθών.

Ακολούθησε η κοπέλα που εκφώνησε το πρόγραμμα του νέου σταθμού, ενώ η πρώτη εκπομπή που προβλήθηκε ήταν η σειρά επιστημονικής φαντασίας “Διάστημα 1999”. Το πρώτο, σύντομο δελτίο ειδήσεων του σταθμού μεταδόθηκε στις 6 το απόγευμα και στις 8.30′ το βράδυ μεταδόθηκε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με βασική παρουσιάστρια τη Λιάνα Κανέλλη και δίπλα της τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο δελτίο, εκτός από την επικαιρότητα της ημέρας, προβλήθηκε και βίντεο με γνωστές ηθοποιούς (Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μιμή Ντενίση, Νόνικα Γαληνέα, Άννα Φόνσου, Ξένια Καλογεροπούλου και Πέγκυ Σταθακοπούλου) να δίνουν τις δικές τους ευχές στο νέο τηλεοπτικό σταθμό.

Πρώτο δελτίο ειδήσεων

Ελληνικές σειρές δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή (εκτός από αυτές που είχε η ΕΡΤ, οπότε το MEGA θα έπρεπε να τις δημιουργήσει). Το πρόγραμμα στηρίχθηκε κυρίως σε ξένες παραγωγές και είχε απ’ όλα. Σαπουνόπερες, κωμωδίες, δραματικές σειρές και αστυνομικά. Στις 9 το βράδυ ξεκινούσε η ελληνική ταινία που θα διακόπτονταν όμως στις 10 για το δελτίο ειδήσεων και θα συνέχιζε αμέσως μετά.

Την επόμενη μέρα, οι κριτικές των εφημερίδων ήταν διθυραμβικές. Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έκανε λόγο για έναν πρόγραμμα “ζωντανό, με γρήγορο ρυθμό, σχεδόν χωρίς λάθη”, για σειρές “θαυμάσια τακτοποιημένες σε τρεις ζώνες: παιδική, μεγάλης ακροαματικότητας και νυχτερινή”, ενώ τα δελτία του καναλιού τα αξιολόγησε ως “σύντομα και περιεκτικά… αντικειμενικά, σοβαρά αλλά όχι σοβαροφανή”, που “απέδωσαν άρτια την επικαιρότητα”.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η εφημερίδα επαίνεσε τις σωστά κατανεμημένες διαφημίσεις, που επέτρεπαν στο κάθε πρόγραμμα να ξεκινήσει την προβλεπόμενη ώρα, κάτι που σήμερα δεν ισχύει τόσο στο MEGA όσο και στα περισσότερα κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η πρώτη διαφήμιση

Το πρόγραμμα του MEGA κατά την πρώτη μέρα εκπομπής είχε ως εξής:

  • 15.00: Διάστημα 1999 (Σειρά επιστημονικής φαντασίας)
  • 16.00: Μπάτμαν (Παιδική σειρά)
  • 16.30: MEGA HITS (Νεανικό μουσικό πρόγραμμα)
  • 17.30: Δικαίωμα στην αγάπη (Δραματική κοινωνική σειρά, βραζιλιάνικης παραγωγής)
  • 18.00: Ειδήσεις
  • 18.05: Σλεντζ Χάμερ (Αστυνομική κωμική σειρά)
  • 18.30: Κάπιτολ (Αμερικάνικη σαπουνόπερα)
  • 19.00: Ειδήσεις
  • 19.01: Φάλκον Κρεστ (Κοινωνική δραματική σειρά)
  • 20.00: Γράμματα και αριθμοί (Τηλεπαιχνίδι με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο)
  • 20.30: Τα γεγονότα στις 8.30΄
  • 21.00: Ελληνική ταινία: Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου
  • 22.00: Ειδήσεις
  • 22.05: συνέχεια της ελληνικής ταινίας
  • 23.00: Ιδιωτικός ντεντέκτιβ Σπένσερ (Αστυνομική σειρά)
  • 00.00: Ειδήσεις
  • 00.05: Οι αντίζηλοι (Αστυνομική σειρά)

Ιθύνοντες του σταθμού και συνεργάτες

Γενικός διευθυντής του καναλιού ήταν ο Κώστας Σκούρας και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης. Μερικοί από τους ανθρώπους που στελέχωσαν το πρώτο διάστημα το κανάλι ήταν ο Αγαμέμνων Φαράκος (αρχισυντάκτης),ο Τάσος Παπαδόπουλος (αρχισυντάκτης), ο Σταύρος Τσώχος (αρχισυντάκτης αθλητικών), ο Κώστας Λυχναράς (σκηνοθέτης), ο Κώστας Γιαννίκος (διευθυντής προγράμματος), ο Δημήτρης Νόλλας (υπεύθυνος ελληνικών προγραμμάτων)ο , Γιώργος Γαμπρίτσιος (διευθυντής τεχνικής υποστήριξης), ο Αλέξης Σκαναβής (διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών), η Αμαλία Σκέπερς (υπεύθυνη γραφείου Τύπου).

Για το δελτίο ειδήσεων, το Μεγάλο κανάλι επέλεξε τη δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη και στο ρόλο του σχολιαστή, τον Γιάννη Πρετεντέρη. Στο τμήμα των ειδήσεων ήταν η Εύα Μαυρογένη, η Άλκηστις Κιούση, η Βίκυ Παλαιολόγου, η Μαρία Χούκλη, η Τζένη Μελά και ο Αιμίλιος Λιάτσος. Τα Σαββατοκύρακα, παρουσίαζε τα γεγονότα ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Σάρωσε σε τηλεθέαση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 26.11.1990, η τηλεθέαση του MEGA την πρώτη μέρα εκπομπής ξεπέρασε το 30%, ενώ η τηλεθέαση της ΕΤ-1 κυμαινόταν στο 26,86% και της ΕΤ-2 περίπου στο 18%. Τις καθημερινές, το πρόγραμμα ξεκινούσε στις 3 το μεσημέρι και τα σαββατοκύριακα στις 13.30΄. Ορισμένα από τα προγράμματα του σταθμού τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του ήταν:

Ξένες σειρές: Χαβάη 5-0, Λου Γκραντ, Ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι, Οι περιπέτεις του Σέρλοκ Χολμς, Η μεγάλη κοιλάδα, Χάντερ, Κέιτ και Άλι, Με δυο μπαμπάδες, Άτακτα παιδιά, Ιπτάμενοι γιατροί, Κουνγκ Φου, Ταρζάν, Οι σκληροί του Σικάγου, Οι δύο αστυνομικίνες, Η επιστροφή του Αγίου, Οι γκαρσόνες, Οι Ντιουκς, Το ξενοδοχείο, ενώ κάθε Κυριακή μεσημέρι μεταδιδόταν το ντοκιμαντέρ “Ο κόσμος του National Geogrpahic”. Φυσικά, η καθημερινή απογευματινή ζώνη περιείχε αμερικάνικες και βραζιλιάνικες σαπουνόπερες: Κάπιτολ, Φάλκον Κρεστ και Δικαίωμα στην αγάπη.

Κινούμενα σχέδια: τις καθημερινές – εκτός από τον Μπάτμαν – προβάλλονταν οι σειρές Σούπερμαν, Θάντερμπερντς και Οι σούπερ ήρωες, ενώ τα σ/κ προβάλλονταν τα Στρουμφ και το Μάπετ Σόου

Ελληνικές σειρές: “Πατήρ, υιός και πνεύμα” του Γιώργου Κωνσταντίνου με το Γιώργο Κωνσταντίνου, το Σπύρο Παπαδόπουλο και την Τζοβάνα Φραγκούλη (κάθε Τρίτη και Πέμπτη – πρεμιέρα στις 21.11.1989) και “Αυθαίρετοι” του Βασίλη Νεμέα με το Χρήστο Βαλαβανίδη, το Δημήτρη Πουλικάκο, τη Βάσια Τριφύλλη, τη Νατάσα Τσαγκαρουσιάνου κ.ά (κάθε Τετάρτη και Παρασκευή – πρεμιέρα στις 22.11.1989).

Περίπου δέκα μέρες μετά, το κανάλι ανακοίνωνε την προετοιμασία και νέων ελληνικών σίριαλ, όπως οι “Τρεις Χάριτες” (πρεμιέρα στις 8 Φεβρουαρίου 1990), η “Δίψα”, που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 19 Φεβρουαρίου 1990, και το “Ξενοδοχείο Αμόρε” του Ανδρέα Θωμόπουλου, με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Τηλεπαιχνίδια: “Λαβύρινθος” με παρουσιάστρια τη Μαρία Αλιφέρη (κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή), “Τηλεμπλόφες” με το Βασίλη Τσιβιλίκα (κάθε Τετάρτη και Σάββατο) και “Θησαυρόλεξο” με τον Νίκο Πιλάβιο (κάθε Πέμπτη).

Ψυχαγωγικές εκπομπές: εκτός από το καθημερινό MEGA HITS, κάθε Κυριακή απόγευμα προβάλλονταν οι “Βιντεογραφίες” μια μουσικοχορευτική εκπομπή με παρουσιαστές τους Χ. Διαβάτη, Μ. Μητρούση, Σ. Μπουλά, Π. Χατζηκουτσέλη κ.ά. Λίγες μέρες μετά, οι εφημερίδες ανήγγειλαν την επιστροφή του τάλεντ σόου “Να, η ευκαιρία” μέσα από τη συχνότητα του Μεγάλου Καναλιού.

Ενημερωτικές εκπομπές: “Ψηλά τα χέρια” με τη Λιάνα Κανέλλη (κάθε Σάββατο απόγευμα στις 6), ενώ κάθε Τρίτη και Πέμπτη προβάλλονταν οι “Διαξιφισμοί” με παρουσιαστές το Νίκο Χατζηνικολάου και τον Παντελή Καψή (εναλλάξ). Δεν έλειπαν οι αθλητικές εκπομπές κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή βράδυ. Οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων – εκτός της Λιάνας Κανέλλη και του Νίκου Χατζηνικολάου – ήταν: η Άλκηστις Κιούση, η Τζένη Μελά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Αιμίλιος Λιάτσος, η Εύα Μαυρογένη και η Βίκυ Παλαιολόγου.

Η μέρα που έπεσε μαύρο στο MEGA

Έπειτα από παλινωδίες και προσπάθειες των εργαζομένων του MEGA, που παρέμεναν στο κανάλι παρότι απλήρωτοι, το ΕΣΡ διέταξε την διακοπή μετάδοσης του σήματος του MEGA στα τέλη του Οκτωβρίου. Οι εργαζόμενοι στο MEGA, που διαχειρίζονταν την ροή προγράμματος τους τελευταίους μήνες, αποφάσισαν να αποχαιρετίσουν τους τηλεθεατές με τρεις από τις σειρές «Τρεις Χάριτες», «Δις Εξαμαρτείν» και «Απαράδεκτοι» που έπαιζαν non-stop ως την ώρα που την εικόνα θα αντικαθιστούσε το μαύρο.

Η ώρα στο ρολόι που προβαλλόταν μόνιμα στην οθόνη του MEGA έγραφε 02.08.33 τα ξημερώματα, της Κυριακής 28 Οκτωβρίου του 2018. Το «Αστροπελέκι» (Ρένια Λουιζίδου) και ο Βλάσσης Μπονάτσος ήταν οι πρωταγωνιστές στα τελευταία καρέ που προβλήθηκαν από το MEGA, πριν διακοπεί οριστικά το σήμα. Η αυλαία του MEGA έπεσε λοιπόν με μια σκηνή – που κόπηκε κι αυτή στη μέση όπως και η συνέχεια του σταθμού λίγες μέρες πριν κλείσει τα 29 – από τη δημοφιλή σειρά «Οι Απαράδεκτοι»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments