Κόσμος

Τζον Φ. Κένεντι: Οι σφαίρες που “πάγωσαν” τον πλανήτη – Ο δολοφόνος και οι θεωρίες συνωμοσίας [pics&vids]

Τζον Φ. Κένεντι: Οι σφαίρες που “πάγωσαν” τον πλανήτη – Ο δολοφόνος και οι θεωρίες συνωμοσίας [pics&vids]
Τζον Φ. Κένεντι: Στις 12:30 το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 1963 ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του.

Ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Με τη νίκη του στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου του 1960, απέναντι στον Ρίτσαρντ Νίξον, ο Κένεντι έγινε ο πρώτος καθολικός πολιτικός που είχε κατακτήσει ποτέ το αξίωμα του Προέδρου. Ορκίστηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 1961. Ήταν γιος του πολυεκατομμυριούχου Τζόζεφ Κένεντι, ο οποίος, αφού έκανε τεράστια περιουσία κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, έγινε ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Ρούζβελτ, ο οποίος αργότερα τον διόρισε πρεσβευτή στη Βρετανία (1938-1940).

Η νίκη του Κένεντι στις εκλογές ήταν πολύ οριακή καθώς κέρδισε τον Νίξον με διαφορά περίπου 122.000 ψήφων. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, διαδέχθηκε τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 1961. Η εκλογή του έφερε έναν άνεμο αλλαγής στις ΗΠΑ, όχι μόνο για το νεαρό της ηλικίας του (ο Αϊζενχάουερ ήταν 70 χρονών τότε) αλλά και για τις ριζοσπαστικές, για την Αμερική, ιδέες του για την διακυβέρνηση της χώρας.

Την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ, η κατάσταση στην χώρα, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ήταν τεταμένη και έβραζε. Οι χειρισμοί του Τζον Φ. Κένεντι, χωρίς ακραία επιχειρηματολογία, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Αμερικανούς πολίτες.

Παρά την ήττα του αμερικάνικου στρατού στον «Κόλπο των Χοίρων» από τον Φιντέλ Κάστρο, η κρίση των πυραύλων της Κούβας που ακολούθησε και οι χειρισμοί του προέδρου των ΗΠΑ, που απέτρεψε έναν πυρηνικό πόλεμο με το μικρότερο κόστος, απογείωσαν τη δημοτικότητα του Κένεντι.

Ακολούθησε η γνωστή του ομιλία στο τείχος Βερολίνου, μια ομιλία ορόσημο κατά του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο Κένεντι έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το Ντάλας στο Τέξας, με σκοπό να αυξήσει τα λεφτά στα ταμεία του κόμματος και την εκλογική επιρροή του, εν όψει των εκλογών του 1964. Λίγο πριν από το μεσημέρι, το «Air Force 1» προσγειώθηκε στο Ντάλας, με την αυτοκινητοπομπή να ξεκινά για να καλύψει μια απόσταση 16 χιλιομέτρων, σε προγραμματισμένα 45 λεπτά, καθώς οι “υψηλοί προσκεκλημένοι” θα περνούσαν μέσα από την πόλη. Θα ακολουθούσε ομιλία και δεξίωση του προέδρου, που συνοδευόταν από την σύζυγό του, Τζάκι.

Τζον Κένεντι: Οι σφαίρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Μεγάλο πλήθος είχε στηθεί κατά την διάρκεια της διαδρομής για να υποδεχθεί τον πρόεδρο, με τον αριθμό να αγγίζει τα 200.000 άτομα. Στις 12.30 περίπου και αφού η αυτοκινητοπομπή είχε περάσει από τα σημεία που η ασφάλεια του προέδρου θεωρούσε επικίνδυνα, ο Τζον Φ. Κένεντι πιάνει τον λαιμό του και σιγά σιγά σωριάζεται μέσα στο αυτοκίνητο. Εκείνη την στιγμή χαιρετούσε το πλήθος και όλα συνέβησαν χωρίς να υπάρξει άμεση επίγνωση για το τι ακριβώς συνέβη.

Η δεύτερη σφαίρα βρήκε τον κυβερνήτη του Τέξας που καθόταν μπροστά από τον Κένεντι στο αυτοκίνητο, ενώ η τρίτη πέτυχε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο κεφάλι. Το αυτοκίνητο αύξησε αμέσως ταχύτητα, κατευθυνόμενο προς το νοσοκομείο Parkland Memorial.

Όταν έφτασε εκεί, διαπιστώθηκε πως ο Κένεντι ήταν νεκρός. Στις 14:38, με την Τζάκι στο πλευρό του, ανέκφραστη πλέον και με το αίμα του άντρα της στα ρούχα της, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε 36ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

Δράστης κατά το πόρισμα των Αρχών, ήταν ο Lee Harvey Oswald, ο οποίος πυροβόλησε τον πρόεδρο από το κτίριο του Αποθετηρίου, με μια ιταλική καραμπίνα Μάουζερ-Καρκάνο με ιαπωνική σκοπευτική διόπτρα.

Ο Oswald συνελήφθη μετά από περιπετειώδη καταδίωξη μέσα σε έναν κινηματογράφο. Όταν οι αρχές των συνέλαβαν είπε «Αυτό ήταν» και το συμπλήρωσε με μια αινιγματική φράση: «Γιατί μου περνάτε χειροπέδες; Το μόνο που έκανα είναι να φέρω ένα πιστόλι στον κινηματογράφο».

Τζον Κένεντι: Οι ανακρίσεις στον Όσβαλντ και το προφίλ

Ύστερα από εξοντωτικές ανακρίσεις ο Oswald οδηγήθηκε στις φυλακές. Το προφίλ του ταίριαζε, με όσα υποστήριξε η αστυνομία, στην πράξη του. Πρόεδρος επιτροπής υποστήριξης της Κούβας, μετανάστευσε για τρία χρόνια στην ΕΣΣΔ από το 1959 μέχρι το 1962 και θεωρούνταν μαρξιστής ή και ακροδεξιός.

Στο υπόγειο των φυλακών, κι ενώ δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και αστυνομικοί είχαν κατακλύσει τον χώρο, ένας βραχύσωμος άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και πυροβόλησε των Oswald εξ επαφής. Δράστης ο Jack Ruby, ακροδεξιός και ιδιοκτήτης κακόφημου μπαρ, συχνός πληροφοριοδότης της τοπικής αστυνομίας. Ο Oswald ξεψύχησε στο ίδιο νοσοκομείο με τον Kένεντι.

Τζον Κένεντι: Οι θεωρίες συνωμοσίας

Η διπλή δολοφονία έφερε στο προσκήνιο διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που κρατούν μέχρι και τις μέρες μας. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η CIA βρισκόταν πίσω από την δολοφονία, ώστε να απαλλαγεί από έναν εχθρικό πρόεδρο, που κατά άλλους ήταν έτοιμος να αποκαλύψει πολλά για τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών. Άλλοι πάλι λένε, πως πίσω από την δολοφονία ήταν το σκληροπυρηνικό συνδικάτο των οδηγών φορτηγών «Teamsters Union» ή ακόμα και η σικελική μαφία, με την οποία ισχυρίστηκαν μερικοί πως είχε σχέση ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το μόνο σίγουρο ήταν πως ο Oswald αρνήθηκε τις κατηγορίες με τις αποδείξεις για την ενοχή του να μην είναι χειροπιαστές. Το 2009, το FBI αμφισβήτησε το πόρισμα εκείνης της εποχής, λέγοντας πως ο υπαίτιος της δολοφονίας του Κένεντι ήταν ο νονός της Νέας Ορλεάνης, Carlos Marcello. Η κηδεία του Τζον Φ. Κένεντι έγινε στις 25 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον.

Τζπν Κένεντι: Η ταινία 26 δευτερολέπτων με τη δολοφονία Κένεντι

Ο Αμπραχάμ Ζαπρούντερ στεκόταν με μια κάμερα στο πλήθος που περίμενε στο Ντάλας την αυτοκινητοπομπή του Αμερικάνου Προέδρου. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα κατέγραφε τη δολοφονία του Κένεντι. Δεν πρόκειται φυσικά για το μοναδικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία αλλά είναι το μοναδικό που καταγράφει τη στιγμή που η σφαίρα βρίσκει το στόχο της.

Το βίντεο του Ζαπρούντερ διαρκεί μόλις 26,6 δευτερόλεπτα και μετρά 486 έγχρωμα καρέ, χωρίς ήχο. Πουλήθηκε στο περιοδικό Life για 150.000 δολάρια. Όπως όλα γύρω από τη δολοφονία Κένεντι δεν γλίτωσε από το κύμα συνωμοσιολογίας που την περιβάλει. Στο καρέ 313 το κεφάλι του Αμερικανού προέδρου έσκαγε από την σφαίρα.

Τα επόμενα χρόνια καρέ από το φιλμ άρχισαν να δημοσιεύονται χωρίς όμως το επίμαχο 313. Έτσι οι θεωρίες φούντωσαν μιλώντας και για κατασκευή του βίντεο από τη CIA. Πλέον το φιλμ είναι ιδιοκτησία των Εθνικών Αρχείων και φυλάσσεται σε ειδικό δοχείο για τη διατήρησή του. Η προβολή του εξ ολοκλήρου είναι σπάνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments