Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Η οριστική πρόταση της ΝΔ – Σενάριο για υπερψήφιση με 300 ψήφους

Το τελικό κείμενο της πλειοψηφίας ενσωματώνει όλα τα προαπαιτούμενα που έθετε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜεΡΑ25 δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό συνθήκες ευρύτατης σύγκλισης.

Με αρκετές βελτιώσεις κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από τον γενικό εισηγητή Κώστα Τζαβάρα, η οριστική διατύπωση του περιεχομένου της αναθεωρητέας διάταξης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που προτείνει η ΝΔ.  Η πρόταση της ΝΔ στο Σύνταγμα θέτει τους βασικούς άξονες που στη συνέχεια θα εξειδικευθούν με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, για την ψήφο των αποδήμων (άρθρο 54) η ΝΔ προτείνει προσθήκη νέας παραγράφου υπ. Αριθ. 4 που ορίζει ότι:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.

Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες.

Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Ουσιαστικά με την πρόταση της ΝΔ ανοίγει ο δρόμος ώστε:

  • με 200 ψήφους βουλευτών να ψηφιστεί ο νόμος που προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια επικρατείας μπορούν να έχουν και ομογενείς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι απόδημοι στο εκλογικό σώμα
  • α κόμματα στα ψηφοδέλτια επικρατείας να μπορούν να έχουν κι εκπροσώπους των αποδήμων
  • νόμος που ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία να ρυθμίζει που θα προσμετράται η ψήφος των ομογενών. Δηλαδή αν θα προσμετράται στις περιφέρειες ή μόνο στο συνολικό
  • με νόμο που θέλει 180 ψήφους μπορεί να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης περιφερειών αποδήμων στο εξωτερικό.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, πυκνώνουν τα σενάρια που συγκλίνουν στο ότι ενδέχεται να υπάρξει ακόμα και πλήρης ομοφωνία στην ψήφιση του νόμου. Κι αυτό διότι η πλειοψηφία -στην παραπάνω πρόταση της- συμπεριέλαβε την έννοια του πραγματικού δεσμού που αποτελούσε και προϋπόθεση για την υπερψήφισή του, τόσο από το ΚΚΕ, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η τελική ρύθμιση έχει προκαλέσει την δυσφορία του Κινήματος Αλλαγής που επισημαίνει ότι η προσθήκη περιορισμών λειτουργεί ως «κόφτης» που θα πετάξει εκτός διαδικασίες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο εισηγητής της Χαριλάου Τρικούπη, Ανδρέας Λοβέρδος η ΚΟ θα υπερψηφίσει, καθώς «από το τίποτα καλύτερα μια λειψή ρύθμιση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο