Anna Wintour: Στην Αθήνα η θρυλική ιέρεια της μόδας
Anna Wintour: Στην Ελλάδα βρίσκεται από το πρωί η θρυλική Anna Wintour για το πρώτο συνέδριο της Vogue Greece «Change Makers» στο Μέγαρο Μουσικής. Η ιέρια της μόδας και Global Content Advisor της Vogue βρίσκεται στη χώρα μας και όλοι οι άνθρωποι της μόδας θέλουν να τη συναντήσουν.
Η Editor-in-Chief της Αμερικάνικης Vogue θα συζητήσει μαζί με την διευθύντρια της Vogue, Θάλεια Καραφυλλίδου, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες του χώρου και Έλληνες σχεδιαστές μόδας, τα θέματα που αφορούν το χώρο σήμερα: την ηθική μόδα, την ευσυνείδητη κατανάλωση, τη διαφορετικότητα (diversity), αλλά και την συμβολή της γυναίκας στο μέλλον της μόδας.
Η συμμετοχή του κοινού είναι μεγάλη, αφού θα μπορεί να έχει ένα διαδραστικό ρόλο απευθύνοντας ερωτήσεις. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης είναι η Μαρία Ναυπλιώτου. Φυσικά, πολλές είναι και οι διάσημες κυρίες από τον χώρο της ενημέρωσης, της μόδας και της ομορφιάς που έχουν δώσει το «παρών», ανάμεσά τους, η Χριστίνα Μπόμπα, η Βάσια Κωσταρά, η Δέσποινα Καμπούρη, η Τόνια Σωτηροπούλου κ.α.
Το πρωί, η Anna Wintour φωτογραφήθηκε με τη σχεδιάστρια Σίλια Κριθαριώτη στο δωμάτιο της στο ξενοδοχείο. Οι δυο κυρίες είχαν γνωριστεί τον περασμένο Μάιο, όταν η Wintour είχε ζητήσει ρούχα του οίκου για το θρυλικό Met Gala στη Νέα Υόρκη. Η σχεδιάστρια δήλωσε στον προσωπικό της λογαριασμό στo Instagram τα εξής: «Μεγάλη μου τιμή να βρεθώ με τη θρυλική Anna Wintour με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα».
Λίγα λόγια για την Anna Wintour
H φιγούρα της είναι χαρακτηριστική. Αυστηρό καρέ μαλλί, γυαλιά ηλίου και κομψά φορέματα. Έκλεισε πρόσφατα τα 70 της χρόνια και κυριαρχεί στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας εδώ και τρεις δεκαετίες. Η Wintour ανέλαβε τα ηνία της διεύθυνσης της Αμερικάνικης Vogue το 1988,. Τότε η μόδα θεωρούταν ακόμα ένας χώρος άμεσα συνδεδεμένος με τις γυναίκες, άρα “επιφανειακός και ανόητος”.
Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας των ’90s, η Wintour, με την αυστηρή της μορφή, αποτέλεσε μία από τις πρώτες γυναίκες σε θέση εξουσίας, που υποστήριξαν πως η μόδα μπορεί να είναι συνώνυμη με την εξυπνάδα, τη γνώση, την άποψη και την ενασχόληση με την κοινωνία. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να θεωρείται μία γυναίκα σε θέση εξουσίας «ψυχρή» και «σκληρή», ούτε τώρα, ούτε τότε – παρότι ένας άντρας στη θέση της θα θεωρούταν ενδεχομένως «ηγετικός» και «αποφασιστικός», αν είχε αντίστοιχη συμπεριφορά.
Από πολύ μικρή ανακάλυψε την αγάπη της για την δημοσιογραφία, αφού και ο μπαμπάς της ήταν πολιτικός συντάκτης. Στα 15 της έμενε μόνη σε υπόγειο στο Kensington και ένα χρόνο αργότερα (με τη βοήθεια του μπαμπά της) άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία. Γρήγορα ανακάλυψε τον κόσμο της μόδας, ξεκινώντας να δουλεύει σε κάποια περιοδικά σαν fashion editor.
Το 1976 έφυγε στην Αμερική για να δουλέψει σε πολλά μεγάλα γυναικεία περιοδικά της ηπείρου.
Επέστρεψε στην Αγγλία, δέκα χρόνια αργότερα, ως αρχισυντάκτρια της βρετανικής «Vogue» κι ένα χρόνο μετά έγινε διευθύντρια του περιοδικού διακόσμησης «House & Garden». Ωστόσο, το 1987 οι εκδότες εντυπωσιασμένοι από την απίθανη ικανότητά της να ανακαλύπτει και να δημιουργεί νέα στερεότυπα, της πρόσφεραν μία σημαντική θέση στην αμερικανική Vogue.
Πολλά απ’ όσα σήμερα θεωρούνται αυτονόητα για κάθε περιοδικό μόδας ξεκίνησαν από τις σελίδες της Vogue ως παρεμβάσεις της Wintour. Καταρχάς, ξεκίνησε από την πολύ απλή παραδοχή ότι ένα περιοδικό μόδας πρέπει να περιέχει κυρίως μόδα. Έτσι, η μόδα πήρε περισσότερες σελίδες και τα editorial έγιναν ο λόγος, για να αγοράσεις πλέον ένα περιοδικό.
Στο πρώτο εξώφυλλο της Wintour για τη Vogue, τον Νοέμβριο του 1988, το μοντέλο από το Ισραήλ Michaela Bercu ποζάρει για τον φακό του Peter Lindbergh, φορώντας ένα σακάκι Christian Lacroix με έναν σταυρό από πολύτιμες πέτρες, αξίας 10.000 δολαρίων και ένα τζιν παντελόνι αξίας 50 δολαρίων. Το συγκεκριμένο look αποτέλεσε ένα σημείο-σταθμό για τον κόσμο της μόδας και προσδιόρισε το casual chic για τις επόμενες δεκαετίες!
Η Wintour ήταν η πρώτη που έβαλε τους celebrities στα εξώφυλλα της Vogue, αλλάζοντας για πάντα τη σχέση της βιομηχανίας της μόδας με αυτή του Χόλυγουντ.
Η πρώτη celebrity που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της Vogue ήταν η Madonna, λίγο πριν κυκλοφορήσει το Like a Prayer. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φήμες για εκείνη δε σταματούν σχεδόν ποτέ!. Τα media αλλά και οι φήμες την παρουσιάζουν ως σκληρή, απότομη, σχεδόν αναίσθητη.
Ντοκιμαντέρ όπως το September Issue και το The First Monday in May έχουν αποτελέσει έμπνευση όχι μόνο για αμέτρητες ιστορίες, αλλά και για βιβλία, όπως το The Devil Wears Prada. Το μυθιστόρημα της Lauren Weisberger του 2003 γυρίστηκε αργότερα και σε ταινία με τον ίδιο τίτλο, ενώ βασίζεται στις εμπειρίες της συγγραφέα ως προσωπικής βοηθού στη Vogue. Στην ταινία, η Vogue λέγεται Runway και τον ρόλο της Miranda Priestly έχει η Meryl Streep, ως μία άλλη Anna Wintour – ένας χαρακτήρας φτιαγμένος με βάση όλες τις φήμες που κυκλοφορούν για το όνομά της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας