Πολιτική

Η Αθήνα κλιμακώνει την αντίδραση της στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Η Αθήνα κλιμακώνει την αντίδραση της στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις Ερντογάν
Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία με τη Λιβύη έφεραν την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην Αίγυπτο ο Νίκος Δένδιας. Η αποχώρηση Οικονόμου από την ομιλία Ερντογάν.

Την αντίδρασή της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνει η ελληνική πλευρά με μια σειρά συντονισμένων ενεργειών. Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της τόσο η Αθήνα θ’ απαντά με γνώμονα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με ψυχραιμία. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση μετά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν με τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελετή αρχικά είχε προσκληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις και οι προκλήσεις της Άγκυρας οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση να μην δώσει το παρών στην τελετή.

Στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Στον «αέρα» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρόντες την Τρίτη στο Λονδίνο και οι πληροφορίες ήθελαν τους δύο άντρες να έχουν έστω και μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου ΝΑΤΟ. Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως μετά το διπλωματικό επεισόδιο που συνέβη χθες στην Τουρκία, έχουν βαρύνει αρκετά το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον “αέρα” το ραντεβού μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει τονίσει πως τα προβλήματα ξεπερνιόνται μέσα από τον διάλογο, όμως οι προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιθυμεί να στείλει ένα ακόμη μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Αντιθέτως, φαίνεται πως έκλεισε η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της στάση της στο μεταναστευτικό. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου.

Η σκληρή αντίδραση του υπουργείο Εξωτερικών

Την ίδια, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την προκλητική ομιλία του στα εγκαίνια του TANAP, με αποτέλεσμα την άμεση αποχώρηση του Έλληνα υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου από την εκδήλωση. «Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της».

«Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και σημειώνει: «Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».

Η αποχώρηση του Δημήτρη Οικονόμου

«Είχαμε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από την εκδήλωση στα Ύψαλα, εάν ξεπερνούσε τα όρια ο Ερντογάν», δήλωσε πριν το πρωί της Κυριακής (1/12) σε συνέντευξη του στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου. Ο ίδιος ανέφερε πως κατά την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής, κάποιος Τούρκος αξιωματούχος τον ρώτησε αν συμβαίνει κάτι και ο ίδιος απάντησε ότι μετά από αυτά που άκουσε, πρέπει να αποχωρήσει.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το οξύμωρο είναι το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε ότι η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, όταν η ίδια η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στην Κύπρο εδώ και 40 χρόνια. Αμέσως μετά την αποχώρηση ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρέσβη και ο ίδιος ενημέρωσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, οι δύο πρώτες ώρες της εκδήλωσης κύλησαν ομαλά χωρίς προκλήσεις, μέχρι την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τέλος της εκδήλωσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, όταν μεταξύ άλλων άφησε αιχμές για την χώρα μας λέγοντας ότι κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Λιβύης, με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψε με την Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες.

Το αυστηρό τελεσίγραφο Δένδια στον πρέσβη της Λιβύης

Την Παρασκευή αυστηρό τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία. Ο κ.Δένδιας ζήτησε από τον πρέσβη να παρουσιάσει τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία έως την Πέμπτη, σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί από την Ελλάδα, αφού θα θεωρηθεί persona non grata. Η κυβέρνηση έχει προβεί σε σειρά κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο που περιλαμβάνει τόσο επικοινωνίες του πρωθυπουργού, όσο και δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments