Ελλάδα

Υπουργείο Εξωτερικών: Εξετάζεται αυτή τη στιγμή το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης

Υπουργείο Εξωτερικών: Εξετάζεται αυτή τη στιγμή το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης
Υπουργείο Εξωτερικών: Στα χέρια της Αθήνας το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης - Σήμερα ψηφίζεται η συμφωνία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Υπουργείο Εξωτερικών: Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης μελετάται αυτή την ώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άγνωστο παραμένει το πως έφτασε αυτό το έγγραφο στα χέρια της Αθήνας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει δοθεί από λιβυκή πηγή. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συνεργασία θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής, ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Δείτε το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης που κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (αγγλικά, τουρκικά και αραβικά) ΕΔΩ

Σήμερα η ψηφοφορία στο τουρκικό Κοινοβούλιο

Επισπεύδει η Τουρκιά τις κινήσεις της με την ΑΟΖ φέρνοντας σήμερα κιόλας στο Κοινοβούλιο το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας με την Λιβύη όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης,  Φουάτ Οκτάι. Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει αναχωρήσει από το Λονδίνο και ενώ μέχρι στιγμής δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη δήλωση του η κάποια ανακοίνωση για την χθεσινή συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής», υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με «ίση κατανομή». Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της «ίσης κατανομής» επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται. Και στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και στις διμερείς αποφάσεις σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά. Και η Τουρκία κινούμενη με αυτή την αρχή της ‘ίσης κατανομής’ έκανε συμφωνία με τη Λιβυή. Επομένως είναι πολύ σημαντικό αυτή η συμφωνία να μεταφερθεί το συντομότερο στη βουλή και να εγκριθεί και από εμάς και από την Λιβύη», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο κ. Ερτσιγές είπε ακόμη ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν αντιδράσει στις συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με τον Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο πρώτος λόγος της ένστασης ήταν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς τους Τ/Κ και ότι με τις γραμμές που όριζαν οι συμφωνίες παραβιαζόταν η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Όπως είπε, η Τουρκία δηλώνει ότι είναι μέσα σε διάλογο με τις χώρες της περιοχής.

Εμείς λέμε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με όλες τις χώρες τα θέματα της οριοθέτησης της ανατολικής Μεσογείου πλην της ‘ε/κ διοίκησης’ επειδή υπάρχει το Κυπριακό πρόβλημα. Σε μια μορφή που δεν υπάρχουν και οι Τ/Κ στο τραπέζι δεν καθόμαστε με κανένα τρόπο στον τραπέζι, είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι “η συμφωνία που κάναμε με την Λιβύη έχει και τον χαρακτήρα απάντησης στο δίδυμο Ε/Κ-Ελλάδα που προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η συμφωνία είναι ένδειξη ότι κανένα βήμα δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Όχι» από τη Λιβύη

Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ- απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments