Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης – Διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα
Ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του ανακοινώθηκε ότι είναι persona non grata και του δόθηκε προθεσμία δύο ημερών να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο πρέσβης στην ουσία “πλήρωσε” την άρνηση του να δώσει στην Ελλάδα το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, ειδικά μετά την κύρωση του μνημονίου από το τουρκικό κοινοβούλιο. Τα τουρκικά μέσα αντέδρασαν αμέσως, κάνοντας λόγω για απόφαση – σκάνδαλο.
Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με το Λίβυο πρέσβη και του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις. Έτσι και αλλιώς, στις 12 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη. Στο μεταξύ, «αργά ή γρήγορα, και η γείτων θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι ενέργειές της δεν έχουν νομική βάση και άρα κανένα αποτέλεσμα» σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την κύρωση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση.
Υπενθυμίζεται ότι χθες εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ελληνική κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις, παρά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μάλιστα, το κείμενο ήταν γνωστό στην Αθήνα λίγο μετά την κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο και έτυχε εκτενούς μελέτης από την κυβέρνηση.
Το κείμενο, το οποίο, τελικά, εγκρίθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχε φτάσει στα χέρια όλων των τουρκικών κομμάτων από την Τετάρτη. Η συμφωνία είναι ένα 5σέλιδο κείμενο που καθορίζει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί. Είναι γραμμένη σε 3 γλώσσες: Τουρκικά, αραβικά και αγγλικά και για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να εγκριθούν με βάση την εσωτερική νομοθετική διαδικασία της κάθε χώρας.
Πάντως, ο επικεφαλής του λιβυκού στρατού, δήλωσε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι άκυρη και η Τουρκία αποτελεί απειλή.
Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μερών η επίλυση θα γίνει μέσω διπλωματικών διαύλων και με βάση το άρθρο 33 του καταστατικού των ΗΕ. Στον χάρτη της συμφωνίας στα σημεία Α – Β φαίνεται η οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, μήκους 18,6 ναυτικών μιλίων.
Συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ
Ο Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε χθες, σε ημερίδα με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, ότι οι σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και πιστεύει πως η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα τις κάνει ακόμα καλύτερες.
Σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είπε: «Το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή». Παράλληλα, για την τουρκική επιθετικότητα επεσήμανε: «… και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση και μέλος της νατοϊκής συμμαχίας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας