Κουραμπιέδες συνταγή: Τα μυστικά για πλήρη επιτυχία
Κουραμπιέδες συνταγή: Πλέον μπήκαμε στην Δεκέμβρη και διανύουμε μέρες όμορφες, γιορτινές, αλλά και μέρες που θα πρέπει να έχουμε έτοιμα τα γλυκά μας για τους καλεσμένους μας. Συνήθως στις γιορτές συνηθίζουμε να τρώμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Αυτή τη φορά θα ενημερωθείτε για μια συνταγή για κουραμπιέδες που θα σας μείνει αξέχαστη. Οι κουραμπιέδες για τα Ελληνικά Χριστούγεννα αποτελούν ανασπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας μας.
Το γλυκό της παράδοσης, της απόλαυσης, της χαράς, οι περισσότερες νοικοκυρές με περηφάνια σερβίρουν έναν κουραμπιέ σε όποιον επισκεφθεί το ζεστό σπιτικό της, περιμένοντας να ακούσουν την μαγική φράση «θέλω την συνταγή». Μπορεί βέβαια τους κουραμπιέδες να τους έχεις συνδέσει με την γιορτή των Χριστουγέννων αλλά αν εξετάσουμε καλύτερα το πράγμα, οι κουραμπιέδες στην παράδοση και την λαογραφία μας είναι το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα και όχι μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή.
Για παράδειγμα ο γαμήλιος κουραμπιές ή της βάφτισης αλλά και ο Πασχαλινός κουραμπιές, ειδικά στα νησιά οι κουραμπιέδες αποτελούν ένα γλύκισμα, με αρκετές παραλλαγές, παντώς καιρού μαζί με τις αγαπημένες δίπλες. Οι κουραμπιές σαν λέξη προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής, kurabiye.
Τι χρειάζεται για να πετύχουν οι κουραμπιέδες
- Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό βούτυρο χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόβειο ή αγελαδινό ή ακόμη και μια μίξη των δύο, παλαιότερα η γλίνα ήταν το βασικό συστατικό τους, χτύπημα καλό με την ζάχαρη, απαραίτητο. Το πρόβειο βούτυρο δίνει μια τραγανή υφή και αφράτη ενώ το αγελαδινό τύπου Κερκύρας πιο «μαλακή» σαν μπισκότο.
- Χρειάζονται ένα σωστά καβουρντισμένο αμύγδαλο, που το καλύτερο είναι να μπει ολόκληρο αλλιώς πολύ χοντροκομμένο.
- Το μπράντυ ή το Μεταξά, είναι ένα βασικό συστατικό μαζί με το μοσχοκάρυδο και το μαλακό αλεύρι. Χρειάζεται επίσης ελάχιστο ξύσμα λεμονιού.
Οι χρόνοι ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά Ποσότητα: 50 κουραμπιέδες
Τα υλικά
- 500 gr. βούτυρο γάλακτος πρόβειο ή αγελαδινό
- 50 gr. αμύγδαλα
- 800 gr. αλεύρι μαλακό
- 110 gr. ζάχαρη άχνη
- 20 ml. κονιάκ
- 50 ml. νερό παγωμένο ή 50 ml. αλισίβα
- 1 ολόκληρο αυγό
- 2 κρόκους αυγών
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 2 κάψουλες βανίλιας ή λοβό βανίλιας
για το πασπάλισμα
- Άχνη ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας νισεστέ ή κόρν φλάουρ
- ½ κάψουλα βανιλλίνης
Η εκτέλεση
- Καβουρδίζουμε το αμύγδαλο,στον φούρνο στους 160°C για 8 λεπτά ή αλλιώς σε ένα τηγάνι για μερικά λεπτά. Μπορούμε το αμύγδαλο να το αφήσουμε ολόκληρο ή να το σπάσουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την βανίλια και τα 110 gr. άχνη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά, περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, τ” αυγά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Προσθέτουμε την σόδα στο κονιάκ ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την αλυσίβα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού.
- Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να ενσωματώσουμε στην ζύμη όλο το αλεύρι, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία αφράτη βουτυράτη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας!
- Πώς θα πλάσουμε τους τέλειους κουραμπιέδες. Πλάθουμε κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα ή με κουπ πάτ κόβουμε τον κουραμπιέ στο σχήμα που θέλουμε, αφού ανοίξουμε την ζύμη με πλάστη πάχους 1-1,5 εκατοστό περίπου.
- Για τους κουραμπιέδες η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος: Mικρά κουραμπιεδάκια-μπουκίτσες 10 gr. Μεσαίου μεγέθους 15-18 gr. Μεγάλου μεγέθους 20-25 gr.
- Tο ψήσιμο: Τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και τους ψήνουμε για 30-35′ λεπτά στους 165°C τους μεγάλους, μέτριους 25 λεπτά και τους μικρούς 20-22 λεπτά.
- Το άχνισμα: Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες τους ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν για 1-2 ώρες. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την άχνη, το νισεστέ και ½ από την κάψουλα της βανιλλίνης.
- Κατόπιν σε ένα ταψί στρώνουμε ένα παχύ στρώμα κοσκινισμένης άχνης, βάζουμε τους κουραμπιέδες σε αραιή σειρά και πασπαλίζουμε άχνη με μία σήτα. Τέλος σε ένα μπολ βάζουμε άχνη τους βουτάμε πάλι,τους τινάζουμε και τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα.
Τα μυστικά
- Μην παραλείψεις να αφρατέψεις το βούτυρο με την άχνη για τουλάχιστον 15 λεπτά
- Φρόντισε να έχεις προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο
- Μπορείς να ραντίσεις με ανθόνερο ή ροδόνερο
- Άσε τους κουραμπιέδες να στεγνώσουν-κρυώσουν πολύ καλά πριν τους αχνίσεις για να μην «κρυσταλλώσει» η ζάχαρη και κάνει την υγρή κρούστα
- Το βούτυρο είναι βασικό συστατικό, εκτός αν σκοπεύεις να φτιάξεις κουραμπιέδες λαδιού
Την συνταγή την διαβάσαμε στο funkycook.gr και πράγματι πρέπει να την δοκιμάσετε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας