Κόσμος

Ερντογάν κατά της Ελλάδας: “Πρότεινε να βυθίζουμε βάρκες με πρόσφυγες”

Ερντογάν κατά της Ελλάδας: “Πρότεινε να βυθίζουμε βάρκες με πρόσφυγες”
Ερντογάν: Την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις πολιτικές που ακολουθούν σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, κατηγόρησε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα του πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση.

Ερντογάν: Για ακόμη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί. Αυτή τη φορά από το βήμα του πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, που διεξάγεται στη Γενεύη της Ελβετίας, ρίχνει τα βέλη του προς τη χώρα μας κατηγορώντας την για τις λύσεις που προτείνει για το  προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. “Κάποιοι φίλοι στη Δύση πρότειναν ως λύση στο Προσφυγικό ακόμη και τη βύθιση σκαφών με πρόσφυγες στη Μεσόγειο” τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το Προσφυγικό από το παράθυρο της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος. Ακολούθησαν μία εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε ότι θα προστάτευαν την Ευρώπη από τα προσφυγικά κύματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα ως λύση στη Μεσόγειο ήρθαμε αντιμέτωποι με προτάσεις, όπως βύθιση σκαφών με πρόσφυγες, που θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε. Τρυπούσαν τα σκάφη και τα βύθιζαν και έθαβαν τους ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Ελλάδα.

“Η Τουρκία δεν στέλνει μετανάστες στην Ελλάδα”

Αναφερόμενος παράλληλα στο Μεταναστευτικό, ο Ερντογάν είπε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα από το Αφγανιστάν, το οποίο ωστόσο η Τουρκία εμποδίζει να περάσει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. «Αυτή τη στιγμή από το Αφγανιστάν περνούν στο Ιράν για να φτάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και τί κάνουμε; Αναγκαζόμαστε να τους στέλνουμε πίσω στο Αφγανιστάν». Ο πρόεδρος παράλληλα απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί το βάρος των προσφύγων και να χρηματοδοτήσει την επανεγκατάστασή τους στη βόρεια Συρία.

«Η λύση στο πρόβλημα των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία δεν είναι να τους κρατήσουμε εμείς εντός των συνόρων μας. Πρέπει να βρεθούν φόρμουλες προκειμένου να κρατήσουμε τους πρόσφυγες στα εδάφη τους ή όσοι βρίσκονται στη χώρα μας να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους», δήλωσε σημειώνοντας πως το πρόβλημα αυτό «που τραυματίζει συνειδήσεις» δεν λύνεται μόνο με προσπάθειες κάποιων χωρών, αλλά με βήματα που πρέπει να γίνουν σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν 260 εκατομμύρια μετανάστες, εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες. «Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση σε σχέση με το παρελθόν. Μόνο τα τελευταία 7 χρόνια, 20 χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, θυσιάστηκαν στα νερά της Μεσογείου. Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στο κόσμο σε θέματα ανθρωπιάς. Ανοίξαμε τις αγκάλες μας σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που κουβάλησε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους, εκ των οποίων 3,7 εκατομμύρια είναι Σύροι πρόσφυγες», υπογράμμισε καλώντας όλες τις χώρες του κόσμου να ασχοληθούν με το πρόβλημα άσχετα αν είναι κοντά ή μακριά στην πηγή του. «Καμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάζει το προσφυγικό με βάση του αν είναι κοντά ή μακριά», είπε.

«Κανείς δεν βάζει το χέρι στην τσέπη»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις υπηρεσίες που παρείχε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους από παιδεία μέχρι υγεία και εργασία, για να εκφράσει στη συνέχεια παράπονα προς τη διεθνή κοινότητα για την ελλιπή βοήθεια που παρείχε. «Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φτάσει μόλις μία βοήθεια 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα 3 δισεκαττομύρια εγκρίθηκαν πέρυσι, αλλά μόνο 450 εκατομμύρια ήρθαν. Έρχονται λένε, αλλά ακόμη να ‘ρθουν», δήλωσε.

Πρόταση συνεκμετάλλευσης του πετρελαίου της Συρίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε την πρότασή του για διεθνή χρηματοδότηση της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, προκειμένου να επανεγκατασταθούν οι πρόσφυγες. Ωστόσο, όπως είπε, η διεθνή κοινότητα μόνο λόγια είναι και στην πράξη τίποτα: «Ωραία, λένε. Αλλά εκείνοι που έχουν τα πολλά χρήματα απλά μας χαμογελούν κι όταν πρόκειται να προσφέρουν τη στήριξή τους, δεν δίνουν τίποτα». Συγχρόνως, κατηγόρησε τις μεγάλες δυνάμεις και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πετρέλαιο της Συρίας κι όχι η επιστροφή των προσφύγων. Παρόλα αυτά πρότεινε να βοηθήσει και η Τουρκία στην εξόρυξη του πετρελαίου κι έπειτα στην συνεκμετάλλευσή του για την κατασκευή οικισμών για τους πρόσφυγες. «Εγώ τους λέω ‘ελάτε να βγάλουμε μαζί το πετρέλαιο και να καθαρίσουμε τη ζώνη από τους τρομοκράτες, ώστε να βρουν καταφύγιο εκεί οι πρόσφυγες’, αλλά δεν συμφωνούν. Γιατί τους νοιάζει περισσότερο το πετρέλαιο», είπε.

“Αναγκαστήκαμε να επέμβουμε στη Συρία εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας”

Στο πλαίσιο αυτό ο Ερντογάν σχολίασε πως η Τουρκία ήταν «υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στην Συρία εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας υπέρ των σύρων προσφύγων. Αφού δεν λάβαμε την βοήθεια που περιμέναμε από την διεθνή κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την προστασία μας», εξήγησε. «Πραγματοποιήσαμε επιχειρήσεις…για να εκδιώξουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG και το PKK που βρίσκονταν στις ζώνες αυτές», διευκρίνισε.

Οικίες και σχολεία μπορούν να κατασκευασθούν στην ζώνη αυτή, όπου περί τους 371.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει, μετά τις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις για την εκκαθάριση των «τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε. «Πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο σε πρώτη φάση, εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο που έχω καταθέσει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών»,  κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments