Διεθνή

Τουρκία: Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια του Ερντογάν

Τουρκία: Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια του Ερντογάν
Τουρκία: «Ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη είπε η κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Al Jazeera.

Τουρκία: Στόχος της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι να αποκρούσει την επίθεση εις βάρος της που ξεκίνησε ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ και οι δυνάμεις του. Η αποδοχή της πρότασης της Άγκυρας γίνεται μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, τον περασμένο Οκτώβριο, για στρατιωτική συνεργασία. Παράλληλα, οι δύο χώρες προχώρησαν και στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπάρχει μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση του αλ Σάρατζ και στρατιωτικούς αξιωματούχους για να αποτραπεί η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ. Η κυβέρνηση θέτει σε λειτουργία το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν αλ Σάρατζ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική επέμβαση είχε ήδη προαναγγελθεί, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα. Για το ζήτημα είχε μιλήσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να στηρίξει τον αλ Σάρατζ. «Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία πριν την Τουρκία και τη Λιβύη. Τους είπαμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Από τη στρατιωτική συνεργασία, και στα βήματα που χρειάζονται για τα θαλάσσια δικαιώματά μας. Είμαστε έτοιμοι» είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ιndependent για Ερντογάν: Στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη διακινδυνεύει τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα «Independent» τονίζει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε «σοβαρό κίνδυνο» την ασφάλεια της Μεσογείου. «Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διακινδυνεύει μία τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι θα στείλει ειδικές δυνάμεις και μονάδες επιτελείου στη βορειοαφρικανική χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις. Φέρεται να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατηγικό αδιέξοδο με τη συγχώνευση δύο συγκρούσεων ζύμωσης: μία στη Λιβύη και μία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία εξασθενεί, οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται στο εσωτερικό μέτωπο» γράφει η βρετανική εφημερίδα. «Για να βοηθήσει στην εξουδετέρωσή τους, ο Ερντογάν ψάχνει έναν ξένο εχθρό. Και τώρα φαίνεται ότι επέλεξε έναν», προσθέτει το δημοσίευμα.

“Την Κυριακή (15/12) ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, ούτως ώστε να υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της χώρας ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον της από την προηγούμενη εβδομάδα ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ. «Αλλά ενεργώντας υπό αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας και απομόνωσης, ο Ερντογάν δεν έχει κάνει μόνο έναν αντίπαλο στο εξωτερικό. Έχει εξοργίσει τους περισσότερους γείτονές του”, υπογραμμίζει η εφημερίδα και τονίζει πως «η νέα εκστρατεία του Χάφταρ ξεκίνησε με αφορμή τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας που υπέγραψαν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης. Οι δύο πλευρές έχουν καταρτίσει ένα μνημόνιο κατανόησης για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων γεώτρησης στην περιοχή».

Επιμένει να τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος πως το σύμφωνο που υπέγραψε η χώρα του με τη Λιβύη είναι νόμιμο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών λένε πως το μνημόνιο με την Λιβύη είναι παράνομο. Κι εμείς αντιθέτως λέμε πως «είναι ένα μνημόνιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Εμείς υπολογίσαμε και μετρήσαμε κάθε βήμα μας πριν το κάνουμε. Άλλωστε η πορεία αυτή δεν ξεκίνησε τώρα. Αυτή η ιστορία έχει παρελθόν και διαφορετικούς χάρτες. Από πότε; Aπό την εποχή του Καντάφι το 2009. Κάναμε κινήσεις αλλά δεν έζησε ο Καντάφι. Όμως η προεργασία αυτή είναι στα αρχεία μας».

Η ελληνική διπλωματία εντείνει τις προσπάθειες της για ακύρωση της συμφωνίας

Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλει η ελληνική διπλωματία, ούτως ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, εστίασε σε αυτό το ζήτημα, εκθέτοντας τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τον παράνομο και ανυπόστατο χαρακτήρα της επίμαχης συμφωνίας. Η ελβετική πόλη ήταν ο πρώτος σταθμός μιας μικρής «περιοδείας» του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος στη συνέχεια θα βρεθεί σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία και Ιταλία. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι καταφέρουν να προσδώσουν μέσω του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών επίφαση νομιμότητας στην συμφωνία, τότε θα έχουν αποκτήσει διπλωματικό πλεονέκτημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments