Διεθνή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στους Ρώσους μισθοφόρους στη Λιβύη”

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στους Ρώσους μισθοφόρους στη Λιβύη”
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε μισθοφόρους όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε. Χθες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

«Ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη είπε η κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Al Jazeera. Στόχος της είναι να αποκρούσει την επίθεση εις βάρος της που ξεκίνησε ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ και οι δυνάμεις του. Η αποδοχή της πρότασης της Άγκυρας γίνεται μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, τον περασμένο Οκτώβριο, για στρατιωτική συνεργασία. Παράλληλα, οι δύο χώρες προχώρησαν και στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπάρχει μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση του αλ Σάρατζ και στρατιωτικούς αξιωματούχους για να αποτραπεί η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ. Η κυβέρνηση θέτει σε λειτουργία το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν αλ Σάρατζ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική επέμβαση είχε ήδη προαναγγελθεί, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments