Συρία: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παροχή διασυνοριακής βοήθειας
Συρία: Αφού Γερμανία, Βελγίο και Κουβέιτ πρότειναν ένα συμβιβαστικό κείμενο, η ψηφοφορία προγραμματίστηκε για σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες. Αρχικά οι τρεις χώρες ζητούσαν την παράταση κατά ένα έτος της άδεια για την παροχή διασυνοριακής βοήθειας στη Συρία, η οποία ισχύει από το 2014 και επιτρέπει στον ΟΗΕ να περνά τα σύνορα και τις γραμμές του μετώπου προκειμένου να μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στον συριακό λαό. Επίσης ζητούσαν να υπάρχουν πέντε συνοριακά περάσματα, τρία με την Τουρκία, ένα με το Ιράκ και ένα με την Ιορδανία.
Τη Δευτέρα η Ρωσία αξίωσε η παράταση να έχει ισχύ μόνο για έξι μήνες και τα συνοριακά περάσματα να περιοριστούν σε δύο, μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, μια θέση η οποία δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα.
Τελικά χθες, Πέμπτη, Γερμανία, Βέλγιο και Κουβέιτ συμφώνησαν να μειωθούν στα τρία τα συνοριακά περάσματα (δύο με την Τουρκία και ένα με το Ιράκ). Το προσχέδιο της απόφασης που προτείνουν αναφέρει επίσης ότι η άδεια για την παροχή διασυνοριακής βοήθειας παρατείνεται «για μια περίοδο έξι μηνών, την οποία θα ακολουθήσει μια ακόμη εξάμηνη περίοδος, εκτός κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει διαφορετική απόφαση». Εξάλλου σε αυτό το προσχέδιο ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «μια γραπτή, ανεξάρτητη έκθεση για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του οργανισμού δια μέσου των συνόρων και πέρα από τις γραμμές του μετώπου». Σύμφωνα με διπλωμάτη που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Ρωσία έχει δεχθεί να εξετάσει το προσχέδιο αυτό έπειτα από έκκληση του Γκουτέρες. Η άδεια του ΟΗΕ για την παροχή διασυνοριακής βοήθειας στη Συρία λήγει στις 10 Ιανουαρίου.
ΟΗΕ: Αναγκαία η ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία
Τις προηγούμενες ημέρες ο Οργανισμός με έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» στη συνέχιση μιας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία διαμέσου των συνόρων και των γραμμών του μετώπου. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί ο μηχανισμός που προσφέρει βοήθεια στους Σύριους, είναι σε εξέλιξη. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να μπλοκάρει αυτή την απόφαση», αναφέρει διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ άλλοι μιλούν για μια τάση της Ρωσίας να ενισχύει τον έλεγχο επί της χώρας του συριακού καθεστώτος, του οποίου είναι ο βασικός υποστηρικτής.
Τέσσερα σημεία διέλευσης, δύο μέσω της Τουρκίας, ένα μέσω της Ιορδανίας και ένα μέσω του Ιράκ χρησιμοποιούνται επί του παρόντος και συζητείται το άνοιγμα ενός πέμπτου σημείου μέσω της Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωμάτες, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ αυτής της επέκτασης καθώς μια νέα ανάγκη δημιουργήθηκε με την τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία. Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, εάν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της Συρίας, η διέλευση των συνόρων και των πρώτων γραμμών του μετώπου παραμένει απαραίτητη. «Η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται κάθε χρόνο από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει τρόφιμα για περίπου 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους και ιατρική περίθαλψη για περισσότερο από 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα» αναφέρει στην έκθεσή του που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου. Συνολικά 11 εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να χρειάζονται βοήθεια στη χώρα, όπως αναφέρει η έκθεση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας