Ελλάδα

Αγωγός EastMed: Αυτή είναι η σημασία του για την Ελλάδα

Αγωγός EastMed: Αυτή είναι η σημασία του για την Ελλάδα
Αγωγός EastMed: Ένα από τα πιο σημαντικά ενεργειακά σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο θα υπογραφεί στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Αγωγός EastMed: Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αγωγός EastMed περιγράφεται ως μία εκρηκτική γεωπολιτική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές ατζέντες.  Είναι ένας αγωγός που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη το οποίο θα μπορεί να καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο αγωγός θα ενώσει τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Θα εκτείνεται σε 1.900 χιλιόμετρα και υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει ετησίως έως 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Θάλασσας του Λεβάντε του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο. Συνολικά το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπεται να στοιχίσει 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Ελλάδα θα περάσει από την Κρήτη και την νότια Πελοπόννησο προκειμένου να συνδεθεί με την Ιταλία. Τα σχέδια προβλέπουν ότι η ολοκλήρωσή του θα γίνει το 2025.

Η Ελλάδα με την κατασκευή του αγωγού μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο της Ευρώπης και να μπει δυνατά στην ενεργειακή αγορά.

Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, εξοργίζει την Τουρκία, η οποία έχει μείνει εκτός της συμφωνίας. Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας την Κυριακή στην Κύπρο διευκρινίζοντας πως η υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον αγωγή δεν είναι «αντίδραση σε κάποιον άλλον». «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο», τόνισε με έμφαση ο υπουργός. Ο κ. Δένδιας παράλληλα, υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, το πρωί της Κυριακής ταξίδεψε στη Βεγγάζη της Λιβύης και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού που έχει δηλώσει πως όταν έλθει θα ακυρώσει την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments