Διεθνή

Κύπρος: Πλήρη στήριξη από τον βασιλιά της Ιορδανίας για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Κύπρος: Πλήρη στήριξη από τον βασιλιά της Ιορδανίας για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης
Κύπρος: Την πλήρη στήριξη της Ιορδανίας έχει η Κύπρος σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Κύπρος: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ ανέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς την Κύπρο, καθώς και την επιθυμία του για στενή συνεργασία και περαιτέρω, από κοινού δράση, προς την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν θα ακολουθήσουμε σιωπηλή πολιτική»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει την προκλητική του στάση τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα ακολουθήσει σιωπηλή πολιτική. «Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός», δήλωσε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει σιωπηλή και συγκρατημένη πολιτική. Συγχρόνως, σημείωσε πως αν η Τουρκία εγκαταλείψει τη διαδικασία που ξεκίνησε με τους τουρκοκυπρίους και την Λιβύη «δεν θα μας αφήσουν ακτή για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι».

Σε ομιλία του κατά την τελετή καθέλκυσης δύο νέων υποβρυχίων στα ναυπηγεία Γκιολτσούκ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι η επιδίωξη παράδοσης ενός δικαιώματος που καθυστέρησε να απονεμηθεί τόσο για την ίδια την Τουρκία, όσο και για τους φίλους της και ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι εργασίες που διεξάγουμε στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Επιπλέον υποστήριξε ότι η Ελλάδα και κάποιες χώρες που την στηρίζουν, εδώ και πολύ καιρό, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση στην οποία να μην μπορεί να κάνει βήμα στη θάλασσα. Ενώ γι’ ακόμα μια φορά τόνισε ότι όσοι εναντιώνονται στην Τουρκία δεν έχουν καμία αίσθηση των δικαιωμάτων, του νόμου, της δικαιοσύνης, της ηθικής ή του ελέους και ισχυρίστηκε ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Άγκυρα με τη Λιβύη είναι εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο. «Ας μην έρθει κανείς με πρόθεση να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στα παράλιά μας ή να σφετεριστεί τα οικονομικά μας δικαιώματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση με οποιονδήποτε για κανέναν λόγο ή να κλέψουμε από οποιονδήποτε τα δικαιώματά του», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments