Διεθνή

Τουρκία: Δεν θα πετύχετε τίποτα στη Μεσόγειο χωρίς εμάς – Προκλητικοί χάρτες για την Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία: Δεν θα πετύχετε τίποτα στη Μεσόγειο χωρίς εμάς – Προκλητικοί χάρτες για την Ανατολική Μεσόγειο
Τουρκία: Κανένα σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να πετύχει αν έχει αποκλειστεί από αυτό η Τουρκία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν - Προκλητικόι οι χάρτες των Τούρκων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τουρκία: Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, είπε σε δημοσιογράφους για άλλη μια φορά ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι νόμιμο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Αντέδρασε έντονα στα σχέδια της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ– για τον East Med- στην ανατολική Μεσόγειο. «Κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν και προειδοποίησε ότι αν αποκλειστεί η Τουρκία, τότε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο κάθε άλλο παρά ήρεμη θα είναι.

Ο Καλίν σε ότι αφορά τις συμφωνίες με τη Λιβύη, δεν βρίσκει κάτι το οποίο πρέπει να ενοχλεί τις υπόλοιπες χώρες. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τις αντιδράσεις: “Όταν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος κάνουν αντίστοιχες συμφωνίες, κανείς δεν αντιδρά”, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν κλείνει το “παράθυρο” αποστολής Τούρκων στρατιωτών

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να στείλει η Τουρκία στρατιώτες στη Λιβύη, μετά την έγκριση της συμφωνίας των δύο πλευρών για στρατιωτική συνεργασία, ο Καλίν υπενθύμισε ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον έγκριση από την τουρκική Βουλή, όπως γίνεται και αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένα ψήφισμα, ανάλογα με τις εξελίξεις εκεί. Το θέμα είναι υπό επεξεργασία στη Βουλή. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για το περιεχόμενο του ψηφίσματος», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. «Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται. Αυτό μπορεί να είναι στη μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης σε άλλους τομείς, ή πολιτική στήριξη», συμπλήρωσε.

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνετίσει τον Χαφτάρ”

Αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας σχολίασε ότι χώρες στέλνουν όπλα και μισθοφόρους, σαμποτάροντας την προσπάθεια για επίλυση της κρίσης. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Χαλίφα Χαφτάρ», είπε για τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού. «Οι επιθέσεις του Χαφτάρ πρέπει να σταματήσουν αμέσως, διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτος ένας πιο αιματηρός εμφύλιος. Συνεχίζουμε να δίνουμε την απαραίτητη υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνο τον λαό της Λιβύης σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», συμπλήρωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν.

Προκλητικοί χάρτες από τους Τούρκους

Την εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, του πρέσβη Τσαγατάι Ερτζιγιές, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η Τουρκία, δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. η έκθεση παρουσιάζει και εξηγεί με χάρτες τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έκθεση, μάλιστα, χαρακτηρίζει τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη Διεθνούς Δικαίου. 

Δείτε τους χάρτες εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments