Διεθνή

Αυστραλία: Μαίνεται η πύρινη κόλαση – Στους 24 οι νεκροί

Αυστραλία: Μαίνεται η πύρινη κόλαση – Στους 24 οι νεκροί
Αυστραλία: Εφιάλτης δίχως τέλος στην Αυστραλία από τις πυρκαγιές που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νοτιοανατολικά της χώρας. Χωριά κινδυνεύουν με αφανισμό από τις φωτιές.

Αυστραλία: Δεν έχει τέλος η καταστροφή στην Αυστραλία. Οι δασικές πυρκαγιές καίνε τα πάντα στο διάβα τους και κανείς δεν γνωρίζει που και πως θα σταματήσουν. Ήδη έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Εκατοντάδες ιδιοκτησίες έχουν καταστραφεί ενώ άνθρωποι και ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους αυξάνοντας συνεχώς τον μακάβριο κατάλογο. Σύμφωνα με τις Αρχές η χώρα γνώρισε το Σάββατο μια από τις χειρότερες ημέρες από τότε που άρχισαν οι πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο. Στα νοτιοανατολικά, ο ουρανός γέμισε μαύρους καπνούς και στάχτες έπεσαν σε απομακρυσμένες κατοικημένες περιοχές.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αρκετά χωριά που ουδέποτε γνώρισαν την απειλή δασικής πυρκαγιάς κινδυνεύουν να αφανιστούν εντελώς». Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε στη νοτιοανατολική Αυστραλία, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, και την Παρασκευή δόθηκε εντολή σε περισσότερους από 100.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε τρεις πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ο οποίος επικρίθηκε έντονα για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτικών στρατευμάτων για να βοηθήσει στην προσπάθεια πυρόσβεσης. Πολεμικά πλοία και ελικόπτερα έχουν ήδη «επιστρατευτεί» για να βοηθήσουν στη μεγαλύτερη εκκένωση στην Αυστραλία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – μετακινώντας μερικούς από τους 4.000 παγιδευμένους ανθρώπους στην ακτή του Mallacoota.

Το Σάββατο, ο ουρανός κοκκίνισε και σκοτείνιασε σε διάφορες περιοχές καθώς οι ριπές ανέμου επέτειναν τις πυρκαγιές.

Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές δυτικά του Σίδνεϊ άγγιξε τους 49 βαθμούς. Αναφορές μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, θέλουν η θερμοκρασία αυτή να ήταν για ένα διάστημα η μεγαλύτερη στη Γη. Δύο πλοία διέσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους που έπεσαν σε παραλία μετά από πυρκαγιά που περικύκλωσε την πόλη Mallacoota στη Βικτώρια, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ασφαλή σημεία.

«Για κάποιον που ποτέ δεν βρέθηκε σε πυρκαγιά, είναι πολύ τρομακτικό, είμαι τόσο χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ» δήλωσε η Emily Wellington, 16 ετών. Πραγματοποιήθηκαν προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, προτρέποντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές, ενώ ορισμένοι είπαν ότι ήταν πολύ αργά για να εκκενώσουν. Σε αυτούς δόθηκαν οδηγίες να βρουν καταφύγιο.

Διασημότητες έχουν στρατευτεί ή συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τους πυροσβέστες και τις πυρόπληκτες κοινότητες.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πινκ ανακοίνωσε χθες με μήνυμα στο Twitter ότι κάνει δωρεά 500.000 δολαρίων ΗΠΑ. Η Αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν δεσμεύτηκε για αντίστοιχη δωρεά. “Η στήριξη, οι σκέψεις και οι προσευχές της οικογένειάς μας είναι κοντά σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία”, έγραψε στο Instagram. “Δίνουμε 500.000 δολάρια στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής που κάνουν και προσφέρουν πολλά αυτές τις ώρες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments