Διεθνή

UNESCO: ΗΠΑ και Ιράν έχουν δεσμευτεί να μην βλάψουν την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών

UNESCO: ΗΠΑ και Ιράν έχουν δεσμευτεί να μην βλάψουν την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών
UNESCO: Το δικό της μήνυμα έστειλε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε Αμερική και Ιράν.

Η UNESCO υπενθύμισε σήμερα ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ιράν έχουν υπογράψει τις συνθήκες με τις οποίες δεσμεύονται να μην βλάψουν την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την Κυριακή επανάλαβε την απειλή του να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους στο Ιράν, προειδοποιώντας ότι η Τεχεράνη θα υποστεί αντίποινα αν πλήξει Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρεσβευτή του Ιράν, Αχμάντ Τζαλαλί, ανέφερε ότι με βάση τις διατάξεις των Συνθηκών του 1954 και του 1972, οι οποίες έχουν επικυρωθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ιράν, δεσμεύουν τις χώρες να μην λάβουν σκοπίμως μέτρα που μπορεί να βλάψουν την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά στο έδαφος των άλλων μερών που μετέχουν σε αυτές τις συμφωνίες.

Ανοιχτός ο Λευκός Οίκος στο ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με το Ιράν για πυρηνική συμφωνία.

Νωρίτερα, μία ημέρα αφότου το Ιράν ανακοίνωσε την περαιτέρω αποδέσμευσή του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κελιάν Κόνγουεϊ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε ακόμη να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Τεχεράνη. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε ακόμη να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κελιάν Κόνγουεϊ.

Προειδοποιεί η Βρετανία να μην χτυπηθούν ιρανικά πολιτιστικά μνημεία. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα εξέφρασε την εναντίωση της βρετανικής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να χτυπηθούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράν, όπως απείλησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που αποτρέπουν την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», παραπέμποντας στη σύμβαση της Χάγης του 1954.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments