Άποψη

Τι θα έλεγε ένας Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό Πρόεδρο

Τι θα έλεγε ένας Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr, μπαίνει στα... παπούτσια του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτοντας εκείνος τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για πραγματική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων και ουσιαστική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη.

Η αναβάθμιση, (εντός ή εκτός εισαγωγικών, θα δείξει), για την οποία γίνεται συζήτηση και επαίρεται το πολιτικό προσωπικό της χώρας συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω εξελίξεων που δεν καθόρισαν, δεν επέλεξαν και ούτε καν υποβοήθησαν στο μέτρο που θα μπορούσαν και θα έπρεπε οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε μία «υποχρεωτική» πορεία διαφαινόμενης αναβάθμισης της Ελλάδας λόγω συμφερόντων τρίτων και ένεκα εξελίξεων που μετατοπίζουν τεκτονικές πλάκες στο γεωπολιτικό στερέωμα. Το χειρότερο είναι ότι όχι μόνο δεν αξιοποίησαν και δεν ενίσχυσαν τη δυναμική με την ένταση και τον τρόπο που όφειλαν, αλλά συχνά λειτούργησαν και λειτουργούν ως τροχοπέδη λόγω ενός συνδυασμού άγνοιας, αντίρροπων εξαρτήσεων από άλλα κέντρα και του γνωστού φοβικού συνδρόμου.

Αν υπήρχε συνειδητοποιημένη πολιτική και εν γένει εθνική ελίτ η οποία θα αξιολογούσε τη συγκυρία, θα ιεραρχούσε τις προτεραιότητες και θα εκπονούσε στρατηγική για την αναβάθμιση της χώρας, αντί να ετεροπροσδιορίζεται από τις επιλογές τρίτων, ο όποιος Έλληνας πρωθυπουργός θα έλεγε στον όποιον Αμερικανό Πρόεδρο τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, η Ελλάδα προσπαθεί να εξέλθει από μία μακρά περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης η οποία την έχει τραυματίσει βαριά, αλλά οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να επουλώσουμε ταχύτατα τα τραύματά μας και έχοντας επίγνωση των ιστορικών στιγμών να προχωρήσουμε σε αλλαγή παραδείγματος ώστε να ανακτήσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί και να διασφαλίσουμε παντί τρόπο τα συμφέροντά μας και μαζί με αυτά τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στην περιοχή.Γι’ αυτό ενημερώνουμε τη φίλη και σύμμαχο χώρας σας αλλά και κάθε άλλο σύμμαχο, εταίρο, φίλο και ανταγωνιστή, ότι η Ελλάδα, σε χρονοδιαγράμματα τα οποία θα καθοριστούν για την κάθε απόφαση ξεχωριστά αλλά με άμεση έναρξη και σύντομο ορίζοντα υλοποίησης. θα προβεί στα εξής :

  • Θα προχωρήσει στην ανακήρυξη και στον καθορισμό ΑΟΖ και όλων των θαλασσών ζωνών με τα γειτονικά κράτη, της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας με στόχο την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής επ’ ωφελεία όλων των χωρών που συμμετέχουν και σέβονται τη διεθνή νομιμότητα.
  • Θα ασκήσει όλα τα νόμιμα κυριαρχικά και άλλα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως η επέκταση των χωρικών της υδάτων.
  • Θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ασφαλείας της ιδίας αλλά και της περιοχής, δεδομένων και των ενεργειακών εξελίξεων με τη διαδοχική και συνεχιζόμενη ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τη απόφαση για τη δημιουργία του αγωγού East-Med. Η αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας είναι απαραίτητη για την προστασία επενδύσεων τόσο υψηλής αξίας όπως τα κοιτάσματα και οι αγωγοί τα οποία αποτελούν στρατηγικό asset για τις χώρες της περιοχής, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την ΕΕ.
  • Για τους ίδιους λόγους θα αυξήσουμε τη στρατιωτική θητεία, την οποία προηγούμενες κυβερνήσεις αυθαίρετα, ανεύθυνα, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και για προεκλογικούς λόγους μείωσαν. Θα καθιερώσουμε, εθελοντική σε πρώτη φάση, στράτευση των γυναικών δίνοντας μία σειρά από ισχυρά κίνητρα.

Οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να απειλήσει ελληνικό έδαφος θα σημάνει καθολική, μαζική στρατιωτική αντίδραση σε κάθε επίπεδο και επιβολή συντριπτικού κόστους. Δεν πρόκειται να υπάρξουν «ελεγχόμενα» θερμά επεισόδια. Η Κύπρος για την Ελλάδα είναι ένα δεύτερο ελληνικό κράτος υπό παράνομη κατοχή από την Τουρκία και οποιαδήποτε συζήτηση για το Κυπριακό εφεξής θα γίνεται στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και στην πραγματική διάσταση του προβλήματος, που είναι θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής. Οποιαδήποτε νέα ανάλογη απόπειρα της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί για την Ελλάδα αιτία πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο επανενεργοποιούμε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και προβαίνουμε από κοινού με την Κύπρο στους αναγκαίους εξοπλισμούς για την αναβαθμισμένη εφαρμογή του. Στην Κύπρο κατοικεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού έθνους το οποίο θεωρούμε, όπως και είναι, προέκταση του μητροπολιτικού κέντρου.

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι στρατηγική επιλογή για εμάς και πρόθεσή μας είναι να ενισχυθεί σε κάθε επίπεδο ιδιαίτερα στο στρατιωτικό, αμυντικό σκέλος. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι για την Ελλάδα περιοχή ζωτικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ όπως και του αντίστοιχου με την Αίγυπτο αλλά και πέραν και ανεξαρτήτως αυτών, αλλάζουμε δόγμα, νοοτροπία και επιχειρησιακή αντίληψη και προτιθέμεθα να αναλάβουμε ενεργό ρόλο ασφαλείας προς όφελος των κοινών συμφερόντων στην περιοχή λαμβανομένης υπόψιν της ρευστότητας που έχει ενσκήψει και των προκλήσεων που αναδύονται.

Πιστεύουμε ότι Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, οι μόνες πραγματικές σταθερές δυτικές δημοκρατίες στην περιοχή μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πυλώνα ασφαλείας των ΗΠΑ και της Δύσης στην περιοχή και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει οι δύο πρώτες να ενισχυθούν αναλόγως όπως το Ισραήλ. Όπως αποδεικνύεται και από τις εξελίξεις, είναι οι μόνοι αληθινοί, χρήσιμοι στην πράξη και αξιόπιστοι σύμμαχοι στον ευρύτερο περίγυρο και ως τέτοιοι θα πρέπει να στηριχθούν αντιστοίχως. Στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο χώρες μας, λαμβανομένων υπόψιν των σημαντικών στρατηγικών διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ μέσω των βάσεων, ζητάμε την άμεση δωρεάν ενίσχυση σε εξοπλισμούς σε συγκεκριμένους τομείς και τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τη δρομολόγηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αλλάζουμε τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού καθότι αποτελεί ασύμμετρη απειλή ελεγχόμενη από την Τουρκία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. Σφραγίζουμε τα χερσαία σύνορα, ελέγχουμε ασφυκτικά τα θαλάσσια. Το σύνολο των παράνομων μεταναστών θα μεταφερθεί σε ακατοίκητα νησιά με τις κατάλληλες υποδομές μέχρι την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια, η κοινωνική ηρεμία και η συνοχή στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Ανακοινώνουμε έκτακτα γενναία μέτρα για τη δημογραφική ανάκαμψη της Ελλάδας, με αδιάλειπτο κατ’ αρχήν δεκαετή ορίζοντα και στόχο την αντιστροφή της φθίνουσας τάσης ώστε να εξασφαλίσουμε την πληθυσμιακή ανανέωση και συνέχεια του ελληνικού έθνους στην κοιτίδα του. Παράλληλα εφαρμόζουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης και αναβάπτισης των δεσμών μας με την ομογένεια στις ΗΠΑ η οποία είναι και θα πρέπει να παραμείνει γέφυρα φιλίας, συνεννόησης, συναντίληψης και διαρκούς σφυρηλάτησης των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών μας.

Στον οικονομικό και εμπορικό τομέα προχωράμε σε άμεσα ουσιαστικά μέτρα άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επενδύσεις και σε φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, ζητώντας ταυτόχρονα τη στήριξη των ΗΠΑ έναντι των Ευρωπαίων εταίρων για την αλλαγή του ανορθολογικού δημοσιονομικού πλαισίου με τα θηριώδη πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στη χώρα.

Κύριε Πρόεδρε, οι Έλληνες πιστεύουμε ότι μπορούμε να εγκαινιάσουμε με τις ΗΠΑ μία νέα περίοδο αναβαθμισμένης σχέσης σε μία ιστορική συγκυρία η οποία θα απαιτήσει σθένος, σταθερούς συμμάχους, αποφασιστικότητα και αίσθηση ιστορικής αποστολής. Η Ελλάδα είναι για μία ακόμη φορά έτοιμη αν ανταποκριθεί στην Ιστορία της και να σταθεί δίπλα στους συμμάχους της στον βαθμό που και αυτοί θα σταθούν δίπλα της.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments