iphone: Πως ο Στιβ Τζόμπς ξεγέλασε τον κόσμο στην πρώτη παρουσίαση του κινητού
Ήταν 9 Ιανουαρίου του 2007 όταν ο Στίβ Τζόμπς ανέβαινε νωχελικά τα λιγοστά σκαλιά στη σκηνή του MacWorld Expo για να παρουσιάσει στον κόσμο την πρώτη γενιά του iPhone. Ήταν μια από τις ιστορικότερες ημέρες για την Apple. «Σήμερα, η Apple θα επανεφεύρει το τηλέφωνο», είπε μεταξύ άλλων σε εκείνη την παρουσίαση στο Σαν Φρανσίσκο ο Τζόμπς, και δεν είχε άδικο: το iPhone αποδείχθηκε πράγματι ένα επαναστατικό προϊόν που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Κι όμως, εκείνη τη μέρα ήταν τόσα πολλά αυτά που μπορούσαν να «χαλάσουν» την παρουσίαση. Το iphone ήταν το μεγάλο στοίχημα του Στιβ Τζομπς το οποίο υλοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και μετά από σκληρή δουλειά πάρα πολλών μηνών.
Ποιο ήταν όμως εκείνο το μυστικό που αν αποκαλύπτονταν θα τίναζε την παρουσίαση στον αέρα; Η αποκάλυψη του σκοτεινού μυστικού έγινε το 2013 από τον Άντι Γκρινιόν, στέλεχος της Apple που είχε εργαστεί στην δημιουργία και κατασκευή του iphone. Ο ίδιος μιλώντας στους New York Times υποστήριξε για την ημέρα της παγκόσμιας παρουσίας του πρώτου iphone.
Όπως είπε, όταν ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε την πρωτοποριακή συσκευή στο κοινό, αυτή ήταν γεμάτη προβλήματα, καθώς η ανάπτυξή της δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. «Το iPhone μπορούσε να παίξει ένα μέρος ενός τραγουδιού ή ενός βίντεο, αλλά δεν μπορούσε να παίξει ένα ολόκληρο βίντεο χωρίς να κρασάρει. Λειτουργούσε καλά αν έστελνες ένα e-mail και μετά έμπαινες στον browser. Αν έκανες όμως αυτά τα πράγματα αντίστροφα, μπορεί να μη λειτουργούσε».
Επιπλέον, το λογισμικό του Wi-Fi ήταν ασταθές, με αποτέλεσμα συχνά το κινητό να μην έχει σήμα, ενώ είχε πολύ περιορισμένη μνήμη, και κάθε τόσο έπρεπε να κάνει επανεκκίνηση για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά. Επίσης, κάποιες φορές έκλεινε μόνο του ή διέκοπτε ξαφνικά την κλήση. Και προσθέστε σε όλα αυτά τα προβλήματα και το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2007 είχαν κατασκευαστεί περίπου 100 iPhones, που το καθένα είχε τα δικά του προβλήματα, καθώς επρόκειτο για πρωτότυπα και όχι για τελικά προϊόντα.
Κι όμως παρά τα όσα προβλήματα ο Στιβ Τζόμπς δεν πτοήθηκε ενώ γνώριζε και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να απογοητεύσει τόσο τους πελάτες της Apple όσο και τους ανταγωνιστές της οι οποίοι και εκείνοι με τη σειρά του περίμεναν να δουν το μυστικό project που όλοι ήλπιζαν ότι θα ήταν ένα κινητό τηλέφωνο.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες ο Στιβ Τζόμπς μπορεί και να μην κοιμήθηκε καθόλου, από την αγωνία του. Οι πρόβες που έκανε στο νέο τηλέφωνο δεν πήγαιναν καθόλου καλά. «Πολύ σπάνια τον έβλεπα να είναι ήρεμος – συνέβαινε, αλλά συνήθως απλά σε κοίταζε και σου έλεγε με πολύ δυνατή και αυστηρή φωνή ‘μου γ…ς την εταιρεία’ ή ‘αν αποτύχουμε θα είναι εξαιτίας σου’», διηγείται ο Γκρινιόν. «Έμοιαζε σαν να έχουμε κάνει την πρόβα εκατό φορές, και κάθε φορά κάτι πήγαινε στραβά».
Και το χειρότερο είναι ότι ο Τζομπς δεν ήθελε καν να ακούσει για μία παρουσίαση-«κονσέρβα», όπου απλώς θα έδειχνε σε βίντεο τις δυνατότητες του iPhone, έστω κι αν αυτό θα έλυνε πολλά προβλήματα. Ήθελε να είναι όλα ζωντανά, να γίνονται όλα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να θέλουν όλοι να το αποκτήσουν, ακόμη κι αν υπήρχε ο κίνδυνος στη μέση της παρουσίασης να «κολλήσει» το κινητό και να υποστεί ένα τεράστιο πατατράκ.
Ο Τζομπς που δεν παραδινόταν έβαλε την γκλάβα του, μαζί με τους συνεργάτες του να σκεφτούν κάποια τρυκ που θα έκανε το κοινό στην παρουσίαση να πιστέψει ότι η συσκευή που θα κρατούσε στα χέρια του ο Τζομπς μπορούσε να κάνει θαύματα, κρύβοντας επιμελώς τα αμέτρητα προβλήματά της. Έτσι, το πρώτο που έκαναν ήταν να βρουν τη σωστή αλληλουχία ενεργειών που το iPhone μπορούσε να φέρει σε πέρας χωρίς να κρασάρει.
Το πρόβλημα της μνήμης ήταν πιο σύνθετο, αλλά και αυτό λύθηκε με… μπακαλίστικο τρόπο: ο Τζομπς χρησιμοποίησε πολλές διαφορετικές συσκευές, ώστε όταν η μία υπερφορτωνόταν από έλλειψη μνήμης να περνά (χωρίς να το καταλάβει το κοινό) σε μία άλλη, την ώρα που η προηγούμενη έκανε επανεκκίνηση.
Το πρόβλημα με το σήμα του κινητού λύθηκε επίσης «πλαγίως», καθώς το επιτελείο του Τζομπς απλώς… πείραξε την ένδειξη των συσκευών ώστε αυτές να δείχνουν πάντα ότι αυτές είχαν φουλ σήμα! Εκείνο όμως που φαινόταν πως δεν θα είχε λύση ήταν το πρόβλημα του ίντερνετ. Πως δηλαδή θα μπορούσε ο Τζομπς να δείξει ζωντανά τις δυνατότητες του iPhone όταν συνδέεται στο Διαδίκτυο, σε έναν χώρο γεμάτο από θεατές που θα «έτρωγαν» με τα δικά τους κινητά το διαθέσιμο bandwidth (εύρος ζώνης);
Αναπόφευκτα, η σύνδεση της συσκευής στο Διαδίκτυο θα ήταν αργή, και αυτό θα φαινόταν άσχημο. Όμως και σε αυτό το πρόβλημα βρέθηκε η λύση: ο Τζομπς συμφώνησε με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T για την παροχή ενός φορητού τηλεπικοινωνιακού πύργου που θα εξυπηρετούσε με αποκλειστικό δίκτυο τις συσκευές που βρίσκονταν επί σκηνής, επιτρέποντάς τους να έχουν γρήγορο Internet.
Όπως αποκάλυψε στους New York Times o Άντι Γκρινιόν την ημέρα της «κρίσης» είχε τρομοκρατηθεί μονάχα στη σκέψη ότι κάτι θα μπορούσε να πάει στραβά και η παρουσίαση να μετατρεπόταν σε φιάσκο. Όμως όλα λειτούργησαν βάσει σχεδίου: ο Στιβ Τζομπς έδωσε μία από τις γνωστές του παραστάσεις επί σκηνής, πηγαίνοντας by the book των συγκεκριμένων ενεργειών που έπρεπε να κάνει με τη σωστή σειρά για να μην κρασάρουν τα κινητά, και χωρίς κανείς να καταλάβει την «κομπίνα» του.
Οι θεατές είδαν τον Τζομπς να παίζει μουσική και βίντεο από την οθόνη του iPhone, να τηλεφωνεί, επιδεικνύοντας τον τηλεφωνικό κατάλογο και την υπηρεσία φωνητικών μηνυμάτων, να στέλνει γραπτό μήνυμα (SMS) και e-mail, δείχνοντας πόσο εύκολο ήταν να πληκτρολογεί ο χρήστης στην touch screen οθόνη. Επίσης, έδειξε φωτογραφίες, μεγεθύνοντας και σμικρύνοντάς τις κουνώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη του.
Σέρφαρε στο διαδίκτυο για να δείξει πόσο βολικός ήταν ο browser. Βρήκε ένα κατάστημα Starbucks μέσω του Google Maps και κάλεσε το τηλέφωνό του επιτόπου, δείχνοντας ότι είναι αδύνατο να χαθεί κανείς όταν έχει το iPhone μαζί του. Λίγους μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου του 2007, το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα το iPhone 3G, μετά το iPhone 3GS, μετά το iPhone 4, και ούτω καθεξής μέχρι το νέο iPhone 11 Pro max, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 αναμένεται το νέο iphone 12.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας